Na računima za struju plaćamo i naknadu za tržište bez konkurencije

Naknada godišnje domaćinstva košta 60 centi. Od toga preduzeće Operator tržišta električne energije dobija oko 192.000 eura godišnje, od oko 320.000 domaćinstava
6 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2012. 20:39h

Građani i privreda plaćaju kroz račune za struju i fiksnu naknadu operatoru tržišta električne energije, koje u Crnoj Gori praktično ne postoji.

Da je tako potvrdili su i predstavnici Regulatorne agencije za energetiku (RAE), koji su ozvaničili da još nema prave konkurencije, niti interesovanja potencijalnih snabdjevača. To je konstatovano u prošlogodišnjem Izvještaju o radu RAE.

Jedini snabdjevač je državna Elektroprivreda (EPCG), kojom upravlja italijanska kompanija A2A, a EFT je odustao od licence za tu djelatnost.

Pošto postoji preduzeće Operator tržišta električne energije, kupci plaćaju mjesečnu fiksnu naknadu od pet centi za funkcionisanje tržišta koje nije zaživjelo. Svako domaćinstvo za to godišnje plati 60 centi, a svih oko 320.000 potrošača iz kategorije domaćinstava plati ukupno 192.000 eura.

Svi potrošači, osim domaćinstva za koja se cijena slobodno formira od 2015. godine, trebalo je da mogu da biraju od koga će kupovati struju po najpovoljnijoj cijeni. Do toga nije došlo, iako je u septembru 2009. godine zvanično otvoreno tržište električne energije.

Iz RAE se prilikom rasta cijena pozivaju na težnje ka otvorenom tržištu i to da se crnogorske cijene moraju prilagoditi onima na tržištu EU do 2015. godine, kada će se slobodno određivati i za građane.

"Tržišta nema i nije ga bilo, osim ako se pod tim ne podrazumijeva nekoliko regionalnih preprodavaca struje od kojih EPCG kupuje nedostajuće količine energije”, naglasio je Stevo Muk, jedan od predstavnika nevladinog sektora, koji je sudski provjeravao odluke RAE o cijenama.

Stevo Muk

Crnoj Gori nedostaje preko trećina električne energije za domaće potrebe, a EFT je jedna od najčešćih kompanija od kojih EPCG uvozi energiju. Muk je ocijenio da Regulatorna egencija za energetiku određuje cijene u skladu sa interesima EPCG odnosno italijanska kompanija.

"Pa je RAE izgubio smisao jer cijene diktiraju dogovori Vlade i A2A, a sve regulative se šteluju da zadovolje te dogovore. Da sve bude čudnije i Upravni sud se sada oglašava nenadležnim da odlučuje o cijenama struje o kojima je odlučivao, baš kao što je najavljivao prethodni predsjedavajući Odbora RAE u vrijeme kada je pisan Zakon o energetici", naglasio je Muk.

Iz EFT-a je “Vijestima” potvrđeno da su se povukli sa “tržišta” jer ne postoje relevantni podzakonski akti

Kompanija EFT iz Herceg Novog iz grupacije iza koje stoji i biznismen Vuk Hamović, odustala je od direktnog snabdijevanja crnogorskih potrošača.

U Izvještaju RAE piše da EFT, koji je imao licencu za (tržišno) snabdijevanje kvalifikovanih kupaca, u 2011. djelatnost nije obavljao, a početkom ove godine “licenca je opozvana na njegov zahtjev”.

Odbor RAE je povećao cijene struje dva puta ove godine. Od avgusta je utvrđena cijena za domaćinstva od 8,13 centi po kilovat-satu, što je 9,5 centi sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost.

Građani Crne Gore u regionu su na trećem mjestu po visini cijena električne energije, poslije Slovenije i Hrvatske.

EFT: Nema uslova za rad

Iz EFT-a je “Vijestima” potvrđeno da su se povukli sa “tržišta” jer ne postoje relevantni podzakonski akti. Novi Zakon o energetici je usvojen prije dvije i po godine, a za prilagođavanje pravila je odgovorna Regulatorna agencija.

“Iako smo bili licencirani za snabdijevanje potrošača u Crnoj Gori, u praksi to, nažalost, nije bilo moguće usljed nepostojanja relevantnih podzakonskih akata koji bi regulisali niz tehničkih aspekata. Očekivali smo da će do sada biti usvojeni, ali se to nije dogodilo”, zvanično je odgovoreno iz EFT-a.

Galerija

Bonus video: