Na računu "Dakića" 14 miliona, još bez isplate za bivše radnike

Stečajni upravnik kaže da zbog stalnih žalbi ne može reći kada će početi isplata novca povjeriocima i na koji način
4876 pregleda 0 komentar(a)
Prostor bivše fabrike prodaju za stembene i poslovne zgrade, Foto: Filip Roganović
Prostor bivše fabrike prodaju za stembene i poslovne zgrade, Foto: Filip Roganović

Prethodnu godinu dana stečajna uprava bivše fabrike mašina “Radoje Dakić“, tvrdi stečajni upravnik Mladen Marković, od prodaje imovine prihodovala je oko 14 miliona eura.

Niko, međutim, pouzdano ne može reći kad će taj novac biti raspodijeljen bivšim radnicima, sada najvećim povjeriocima bivšeg giganta metalske industrije.

“Teško je i nezahvalno prognozirati kad će biti isplata. Na skoro sve prethodne moje odluke uslijedile su žalbe. Uvijek se žale”, kazao je “Vijestima” upravnik Marković.

Novac po osnovu kupovine imovine uplatili su već Uprava za imovinu, “Voli Trade” i još nekoliko fizičkih i pravnih lica, a prema riječima upravnika Markovića ostalo je još da se “skine” zabilježba restitucije u katastru za dio imovine koji želi da kupi podgorička kompanija “KIPS”.

Bivši radnici imaju veliki broj advokata, a oni pojedinačno su godinama pokušavali na razne načine da obezbijede naplatu za svoje klijente. Prvenstvo u naplati potraživanja imali su oni koji su u katastru prvi hipotekovali imovinu i upisali pravo prvenstva tokom naplate potraživanja.

Ravnomjerna raspodjela svim povjeriocima, prema važećim propisima, moguća je samo ukoliko se ne može pouzdano utvrditi da li neko ima to pravo ili ne. “Dakićevci”, njih ukupno oko 1.800, zajedno sa pravnim nasljednicima, od čega je trećina preminula čekajući pravdu, potražuju ukupno prema pravosnažnim presudama više od 60 miliona eura.

Predstavnik bivših radnika Milan Vukčević već duže vrijeme javno se zalaže za ravnomjernu raspodjelu, srazmjerno visini potraživanja, prilikom podjele novca svim bivšim radnicima ovog preduzeća.

“Predlog da se ravnopravno raspodijeli novac, srazmjerno visini potraživanja, svim bivšim radnicima smatramo da je predlog koji će izdržati svaki eventualni prigovor čak i bilo kojeg ‘đavoljeg advokata’ pred sudovima. Sumnjam da će bilo koji od bivših radnika biti protiv ovog predloga za raspodjelu novca”, tvrdi Vukčević.

On napominje da se u svakoj dosuđenoj presudi radi o istom pravnom i činjeničnom stanju.

Bivši fabrika mašina “Radoje Dakić” u stečaju je ostala dužna radnicima za neisplaćenih 77 mjesečnih zarada zajedno sa pripadajućim kamatama.

Bonus video: