"Na Štitaričkoj rijeci biće sagrađena jedna mala hidroelektrana umjesto dvije planirane"

Predstavnici civilnog sektora su ponovili ocjene da je planski dokument Štitarička rijeka pun pravnih manjkavosti i bez ekonomske analize koja bi pokazala javni interes za lokalnu zajednicu i državu
1198 pregleda 1 komentar(a)
Sa javne rasprave, Foto: WWF Adria
Sa javne rasprave, Foto: WWF Adria

Predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma i obrađivači planskog dokumenta za Štitaričku rijeku u Mojkovcu najavili su da će na toj rijeci biti sagrađena jedna mala hidroelektrana (mHE) umjesto dvije planirane, saopšteno je iz WWF Adrie.

Oni su kazali da je to objavljeno na javnoj raspravi za planski dokument Štitarička rijeka, koja je u petak održana u Skupštini Opštine Mojkovac.

Predstavnici civilnog sektora su ponovili ocjene da je planski dokument Štitarička rijeka pun pravnih manjkavosti i bez ekonomske analize koja bi pokazala javni interes za lokalnu zajednicu i državu.

Oni smatraju da izgradnja mHE ima ogroman uticaj na živote ljudi i uništava rijeke, zbog čega bi trebalo odustati od takvih projekata.

Nacionalni koordinator za WWF Adrie za Crnu Goru, Milija Čabarkapa, kazao je da su mHE ogroman promašaj i da ih finansiraju građani.

„One prave direktnu finansijsku štetu građanima i trajno uništavaju rijeke“, poručio je Čabarkapa.

On smatra da je potpuno neprihvatljivo da se u Strateškoj procjeni uticaja navode ocjene o „mogućim“ uticajima.

„Morate navesti da li postoje ili ne postoje uticaji“, rekao je Čabarkapa i dodao da je dokument pun kontradiktornosti, da su izostala terenska istraživanja, a da se njegovi obrađivači pozivaju na nevažeće pravilnike.

Nezavisni istraživač Ines Mrdović poručila je da je dužnost Opštine i Vlade da lokalnim zajednicama grade puteve, a ne da mještani dogovaraju gradnje mHE na račun svih potrošača, koji bi morali plaćati subvencije koncesionaru u periodu od 12 godina.

Ona je najavila inicijativu Ustavnom sudu ukoliko planski dokument bude usvojen u obliku koji je predstavljen na javnoj raspravi.

Iz WWF Adrie su naveli da je dio mještana Štitaričke rijeke saopštio da su „primorali“ investitora, koji ima koncesiju za izgradnju dvije mHE, da odustane od jedne, dok su u zamjenu za rekonstrukciju lokalnog puta prihvatili gradnju druge.

Prema riječima jednog od mještana, ništa se nije radilo iza kulisa, već u kabinetu predsjednika Opštine.

„Postigli smo uspjeh i primorali investitora da odustane od jedne mHE. Štitaričani od nijednog koncesionara nijesu imali koristi, već samo štete. Mještanima ne smeta mHE u donjem dijelu rijeke. Neka nam sagrade lokalni put“, naveo je taj mještanin.

Iz WWF Adria su kazali da svi mještani ne dijele isti stav.

Neki od njih smatraju da je Štitarica doživjela dosta devastacija, što je obesmislilo život u toj zajednici, kao i da projekti mHE ne donose ništa dobro.

Bonus video: