Nacrt zakona o energetici garantovaće za kvalitet

Snabdjevač strujom i drugim energentima će platiti odštetu ako ne ispuni obaveze
56 pregleda 1 komentar(a)
struja, dalekovod, Foto: Arhiva "Vijesti"
struja, dalekovod, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.08.2014. 18:31h

Odredbe Nacrta zakona o energetici, koji je usaglašen sa direktivama Evropske unije, građanima obezbjeđuju veću sigurnostu snabdjevanju energentima i, makar normativno, garantuje bolju zaštitu.

Najznačajnije novine su, prema Nacrtu koji je na javnoj raspravi do 15. septembra, veće obaveze snabdjevača električnom energijom ili gasom koji će sa kupcem potpisati ugovore koji precizno garantuju kvalitet isporuke i obeštećenja kupca u slučaju nepružanja kvaliteta koji propisuje Regulatorna agencija za energetiku (RAE)

Preciziran je postupak odlučivanja po prigovorima i žalbama kupaca koje proizilaze iz ugovora o snabdijevanju, koji je obavezan, postupak za isključenje kupca koji ne plaća utrošenu energiju, kao i obaveza snabdjevača da objavi program mjera kojima podstiče kupce u ispunjavanju ugovornih obaveza. Zadržan je “institut snabdjevača posljednjeg izbora” kako građani ne bi bili bez struje zato što snabdjevač nije u mogućnosti da ih i dalje snabdijeva.

Poslove snabdjevača posljednjeg izbora i snabdjevača ugroženih i ranjivih kupaca vrši javni snabdjevač, a u nacrtu je uvedena nova obaveza vladi da obezbjeđuje subvencije za snabdijevanje ugroženih i ranjivih kupaca. Na taj način je prevaziđen problem sa kojim se suočava Elektroprivreda (EPCG) koja po subvencioniranim cijenama obračunava utrošenu struju za socijalne slučajeve koje imenuje vlada ali kako sada ne postoji obaveza vlade da te subvencije uplaćuje EPCG, dolazilo je do nagomilavanja duga po tom osnovu.

Dodatna obaveza snabdjevača će biti i da na svojoj internet stranici blagovremeno kupce obavještava o promjenama cijena struje, ali ne kasnije od jednog obračunskog perioda. Kupci će morati biti obaviješteni o stvarnoj potrošnji, a moraće da dobijaju i završni račun kompanije koja ih snabjeva. Nova obaveza RAE je da štiti kupce od nepoštenih i obmanjujućih prodajnih metoda.

Ministarstvo ekonomije, nadležno za ovaj zakon, saopštilo je da od javne rasprave očekuju da podstakne stručnjake i širu javnost da se uključe u proces rasprave i daju konkretne predloge, mišljenja i komentare na Nacrt zakona. Nacrt je dostupan na www.mek.gov.me, a sugestije i primjedbe mogu se slati na mejlove koji su navedeni na tom sajtu ili na arhivi Ministarstva ekonomije.

“EU je kroz donošenje novih direktiva i regulativa u ovoj oblasti, usvojila nove, strože zahtjeve. Kako je Crna Gora kroz članstvo u energetskoj zajednici prihvatila obavezu transponovanja zahtjeva inoviranih EU direktiva, to je uslovilo potrebu za dalje razvijanje pravnog okvira u oblasti energetike”, rečeno je iz Ministarstva.

Od početka iduće godine tržište električnom energijom će biti otvoreno i za domaćinstva i u tom dijelu je zakon dopunjen.

Neće moći da isključuju za praznike

Predviđeno je da ukoliko krajnji kupac ne ispunjava obaveze utvrđene ugovorom ili računom za isporučenu energiju, snabdjevač je dužan da ga upozori da, u roku koji ne može biti kraći od osam dana od dana dostavljanja upozorenja, izmiri dospjele obaveze ili postigne sporazum o ispunjenju obaveza.

Ako kupac ne izmiri obaveze, snabdjevač podnosi zahtjev operatoru prenosnog ili distributivnog sistema za ograničenje ili prekid isporuke električne energije ili gasa.

“Operater prenosnog ili distributivnog sistema dužan je da ograniči ili prekine isporuku ali to ne može uraditi u petak, subotu ili nedelju, na državni praznik ili dan prije praznika", navodi se u nacrtu.

Bonus video: