Nadaju se milionima od dijela TQ Plaze

Milionska finansijska injekcija projektovana je nacrtom budžeta, a optimizam da će se novac ipak sliti u kasu opštinari vide u prodaji imovine
111 pregleda 0 komentar(a)
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
TQ plaza, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.12.2016. 20:46h

Opština Budva planira da od prodaje imovine inkasira 5,5 miliona eura u 2017. godini.

Milionska finansijska injekcija projektovana je nacrtom budžeta, a optimizam da će se novac ipak sliti u kasu opštinari vide u prodaji imovine, koja je Opštini pripala nakon sporazuma budvanske kriminalne grupe o priznanju krivice.

Sekretarijat za zaštitu imovine počeo je da kompletira dokumenaciju, kako bi uputio zahtjev Ministarstvu finansija da se Opštini dozvoli prodaja imovine stečene kroz zaključenje tužilačkih sporazuma sa članovima kriminalne grupe.

Iako se svake godine inkasira oko pola miliona eura na ime prodaje opštinske zemlje kroz kompletiranje parcela, kada građani ili firme kupuju po nekoliko desetina ili stotina kvadrata, opštinari očekuju da će se najviše novca zaraditi od prodaje kvadrata u poslovno-stambenom kompleksu “TQ Plaza”.

Imajući u vidu da je tržište nekretnina u kolapsu, opštinari su predvidjeli da bi bio uspjeh kada bi uspjeli da za pet miliona eura prodaju četvrtinu kvadrata koje su dobili u luksuznom kompleksu.

To bi pomoglo Opštini da izmiri milionsku obavezu njemačkom partneru WTE, koji je gradio postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

Opština Budva uknjižila se prije mjesec i po na sedmospratnu lamelu C, od ukupno 8.129 kvadrata poslovno-stambenog kompleksa ”TQ Plaza”.

Ta imovina im je pripala na osnovu sporazuma o priznaju krivice koji je kompanija ”Tradeunique” zaključila sa Specijalnim tužilaštvom.

Podgorički Viši sud je još 10. marta potvrdio sporazum i presudio da kompanija svjedoka saradnika Mirka Latinovića Opštini Budva nadoknadi štetu od 19.521.905,24 eura, na ime štete nastale malverzacijama oko izgradnje i raspodjele prostora u ”TQ Plazu”.

Presudom je konstatovao i da kompanija štetu može nadoknaditi i imovinom, pa je tako i odlučeno da Opštini pripadnu kvadrati, a ne novac.

Ranije je iz Opštine najavljivano da će, nakon dobijene saglasnosti, raspisati tender za prodaju po cijeni od 1.700 do 2.000 eura po kvadratu.

To je procjena koju je uradio sudski vještak koga je angažovalo Specijalno državno tužilaštvo.

Opština čekuje da bi mogla da proda i dio zemljišnog kompleksa od 151.000 kvadrata u Tudorovićima i na Svetom Stefanu, koji joj je pripao na osnovu sudske presude o priznanju krivice kompnije ”Copyright”.

Račun Opštine danima blokiran na ime duga od 1.040.000 eura

Račun Opštine Budva danima je blokiran na ime duga od 1.040.000 eura, starog gotovo tri decenije.

Staromještanska porodica je na ime izuzimanja oko 1.000 kvadrata u Golubovini, na kojoj su u međuvremenu izgrađene stambene zgrade, uspjela da dobije sudski spor prije 15 godina i sada sprovodi prinudnu naplatu.

Glavnica duga iznosi 400.000 eura, a ostatak je nagomilana kamata.

Do sada je naplaćeno oko 700.000 eura.

Procjena je da bi sav dug mogao da se namiri do kraja sedmice, iako se opštinska kasa sporije puni u ovo doba godine.

Bonus video: