Nadležni da ispita da li je pomoć radnicima Metalca namjenski utrošena

"Vlada je ocijenila da su nadležne institucije, u okviru svojih ovlašćenja i u skladu sa zakonom, uradile sve što je njihovoj moći da se očuva proizvodnja i pomogne radnicima“, kaže se u saopštenju nakon sjednice
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.10.2014. 18:17h

Vlada je zadužila nadležne organe da dodatno provjere da li su sredstva državne pomoći namjenski utrošena i postoji li postoji osnov za pokretanje krivične odgovornosti vlasnika i menadžmenta preduzeća Montavar Metalca.

Na današnjoj sjednici, članovi Vlade upoznati su sa aktuelnom situacijom u preduzeću Metalac iz Nikšića i zahtjevima radnika.

„Razmatrajući usmenu informaciju ministra ekonomije, Vlada je ocijenila da su nadležne institucije, u okviru svojih ovlašćenja i u skladu sa zakonom, uradile sve što je njihovoj moći da se očuva proizvodnja i pomogne radnicima i konstatovala da je Investiciono-razvojni fond u procesu naplate potraživanja, po osnovu garancija koje su dospjele na naplatu“, kaže se u saopštenju nakon sjednice.

Kako se navodi, Vlada je zadužila nadležne organe da dodatno provjere da li su sredstva državne pomoći namjenski utrošena i da li postoji osnov za pokretanje krivične odgovornosti vlasnika i menadžmenta preduzeća.

„Nadležni resori zaduženi su i da, u kontekstu planova razvoja metalske industrije, sagledaju mogućnost opstanka kompanije na održivim osnovama i predlože Vladi konkretna rješenja“, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade je najavljeno da će pregovori predstavnika Vlade i radnika Montevar Metalca biti intenzivirani, uz formiranje radne grupe sastavljene od resora ekonomije, finansija, rada i socijalnog staranja kao i nadležnog skupštinskog tijela.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović i ministar ekonomije Vladimir Kavarić primili su ranije danas predstavnike radnika Montevar Metalca iz Nikšića, a radnici su nastavili štrajk glađu jer nije postignut konkretan dogovor.

Vlada je danas usvojila i informaciju o prioritetnim razvojnim projektima iz oblasti turizma i konstatovala da se aktivnosti odvijaju planiranom dinamikom, uz maksimalnu ažurnost i posvećenost nadležnih institucija.

„ Imajući u vidu značaj ovih projekata za ukupan ekonomski razvoj, Vlada je potvrdila svoju odlučnost da i dalje unapređuje konkurentnost Crne Gore kao investicione destinacije. Između ostalog, Vlada će nastaviti da kroz kapitalni budžet ulaže u razvoj infrastrukture koja će stvoriti potrebne preduslove za investicije na sjeveru Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: