Nafta pala za trećinu, gorivo u Crnoj Gori za 8 odsto

Zemlje velikih proizvođača nafte OPEC-a pokušaće 27. novembra da zaustave pad cijena
84 pregleda 1 komentar(a)
pumpa, gorivo, Foto: Vesko Belojević
pumpa, gorivo, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 18.11.2014. 23:04h

Cijene benzina na crnogorskim pumpama od danas su niže za tri centa pa eurosuper 98 košta 1,29 eura a eurosuper 95 1,25 eura, dok je eurodizel ostao na 1,19 eura.

Na međunarodnim berzama juče su cijene sirove nafte pale na 75 dolara za barel (159 litara) što je najniža cijena u posljednje četiri godine a za 30 odsto je niže od cijena u junu ove godine.

Maloprodajne cijene benzina u Crnoj Gori sada u odnosu na jun niže su za oko osam odsto. Iz Ministarstva ekonomije, koje određuje maksimalne maloprodajne cijene, više puta je saopšteno da pad ili rast cijena nafte na međunarodnim berzama ne znači da odmah treba da budu i niže cijene goriva na pumpama.

Oni cijene ne računaju na osnovu sirove nafte već cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 20. oktobra, kada je eurosuper pojeftinio šest centi, a dizel za četiri cijena biće 1. decembra. U maloprodajnoj cijeni gorivae državne dažbine učestvuju sa oko 52 odsto.

Razloga za pad cijena sirove nafte na međunarodnom tržištu, prema analizama specijalizovanih sajtova, ima više. Najnoviji je jučerašnje proglašenje recesije (negativne stope rasta ekonomije) u Japanu, četvrtom svjetskom uvozniku nafte.

Pad cijena traje od početka ljeta zbog usporavanja rasta svjetske ekonomije, naručito u Evropi i Kini, i najava većine članica OPEC-a (uduženja zemalja izvoznica nafte) da zbog pada cijena neće smanjivati proizvodnju.

Članice ovog naftnog kartela sastaće se ponovo 27. novembra u Beču na redovnom sastanku kako bi razmotrile proizvodnu politiku. Ukoliko se odluče da smanje proizvodnju, analitičari ocjenjuju da će biti zaustavljen pad cijena.

Prema nezvaničnim najavama iz OPEC-a, smanjenje proizvodnje moglo bi iznositi 500 hiljada barela dnevno. Analitičar Komerc banke Karsten Fritč upozorava da to "ni izbliza nije dovoljno da se uspostavi kakva-takva ravnoteža na tržištu" i da “tržište očito testira OPEC-ov prag bola”.

Iz jednog od najvećih proizvođača Saudijske Arabija u nedjelju je saopšteno je da cijene nafte ipak treba prepustiti ponudi i potražnji. Na tu izjavu reagovali su iz iranskog ministarstva za naftu nazvavši takav stav izgovorom kako se cijene ne bi stabilizovale smanjenjem proizvodnje.

Bonus video: