Najkritičniji su Moračica i tunel

Ako kasne most Moračica i tunel Vjeternik, kasniće cijeli projekat
80 pregleda 5 komentar(a)
most Moračica, Foto: Gov.me
most Moračica, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.08.2016. 19:39h

Dinamika izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare zavisi od radova na najzahtjevnijim objektima mosta Moračica i tunela Vjeternik, kazali su iz kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC). Izvođač radova očekuje da će dionicu od Smokovca do Mateševa završiti u ugovorenom roku, do sredine maja 2019. godine.

Gradnja mosta Moračica počela je u maju, a izdata je građevinska dozvola za tunel Vjeternik.

“Ta dva objekta nalaze se na kritičnom dijelu dionice i dinamika realizacije planiranih aktivnosti na izgradnji autoputa, zavisi upravo od radova na ovim objektima. Ne smijemo dozvoliti nijedan dan kašnjenja na ovim objektima, jer bi to prouzrokovalo kašnjenje cijelog projekta”, rekli su predstavnici kompanije CRBC za časopis Pogled, Inženjerske komore.

Iz CRBC-a kažu da treba imati na umu da, tokom izvođenja radova, može da dođe do nepredviđenih okolnosti, koje bi mogle da utiču na rok završetka planiranih aktivnosti.

“Imajući u vidu trenutnu dinamiku radova, sve aktivnosti na izgradnji autoputa će biti završene u predviđenom roku”, poručuju iz CRBC.

Oni tvrde da će ispuniti očekivanja kada je u pitanju kvalitet i bezbjednost konstrukcije.

“To je naša ugovorom definisana obaveza. U suprotnom, Nadzor ne bi dao odobrenje za izvršenje radova”, naveli su iz kineske kompanije.

Pripremni radovi za prve kilometre autoputa zvanično su počeli 11. maja 2015. godine. Od ukupnog iznosa od 809,6 miliona eura za izgradnju dionice od 41 kilometar autoputa, 85 odsto, tj. 688,2 miliona, obezbijeđeno je kroz kredit od kineske Exim banke, a ostatak je učešće države. Period povratka novca je 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije, pokazala je socioekonomska analiza tog projekta.

Procjenjuje se da će dio autoputa građane koštati oko milijardu eura, kada se uračunaju kamate.

Opozicija zamjera vlasti što projekat nije pokrenut kada je država imala više novca i kada javni dug nije bio visok.

Bonus video: