Najpravednije je da se oporezuju bogati

Dr Saša Popović upozorio Vladu da novo zaduživanje da bi se vraćali stari dugovi, ne vodi ničemu
320 pregleda 0 komentar(a)
Saša Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Saša Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.04.2012. 08:26h

"Rebalans budžetau prvim mjesecima ove godine dosta govori o njegovoj prvobitnoj nerealnoj procjeni i strukturi. Očigledno da Vlada u ovim okolnostima nije dobro osmislila održivost budžeta.

Sve dok ne vidim da taj dug koji Vlada kreira da bi finansirala deficit budžeta ne dovodi do discipline budžetske i svake druge, smatraću da su to pogrešne i uzaludne odluke", izjavio je juče dr Saša Popović, ugledni profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

On je dodao da su u krizi svi, funkcioneri i sve druge kategorije zaposlenih, tako da društvena odgovornost podrazumijeva da bi to trebalo da bude žrtva svih građana, onoliko koliko oni mogu da podnesu.

Popović zato predlaže da bi oporezivanje shodno ostvarenom bogatstvu bio najpravedniji način da se dođe do rješenja u takvoj situaciji.

Mobilni nije luksuz

Na pitanje novinara da li se pod luksuzom može smatrati mobilni telefon, Popović je odgovorio “da se apsolutno sa tim ne slaže”.

"Mislim da se nije išlo na to da se mobilni telefon, telefonski priključak ili kablovska televizija tretira kao luksuzno dobro, već da se vodilo računa o tome koliko toga ima i koliko novca se od toga može prihodovati.

Ide se dakle na masu, a ne na osnov za oporezivanje. Ne znam da li u kontekstu informatičkog društva treba oporezivati telefone, da li je možda nedostatak mobilnosti građana uzrok ovolikog broja mobilnih telefona. Aludiram na potrebu da se otvori Crna Gora više inostranstvu i globalnim idejama i tokovima", naveo je Popović.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: