Najviše ugroženi radnici trudnice, porodilje, mladi i radnice u trgovini

Uprava za inspekcijske poslove kaže da nisu dobijali prijave od Statusa i da redovno kažnjavaju za prekršaje, poslodavci uzdržani
3 komentar(a)
Radoje Lakušić, Foto: Arhiva Vijesti
Radoje Lakušić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.03.2014. 18:55h

Poslodavci i inspektori rada za sada su rezervisani prema krivičnoj prijavi koju je Udruženja za prava radnika “Status” podnijelo državnom tužilaštvu protiv predstavnika poslodavaca, u privatnom i javnom sektoru,“zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela protiv prava iz rada u najmanje 30 hiljada slučajeva“.

Udruženje “Status” sumnjiči poslodavce „kao počinioce krivičnih djela, a predstavnike inspekcijskih organa kao pomagače i saučesnike“. Najugroženija kategorija radnika, kako tvrde u “Statusu”, su trudnice, porodilje, mladi ljudi i radnice u trgovini.

Iz Unije poslodavaca (UPCG) ocijenili su „da nije ni profesionalno, ni odgovorno upuštati se u davanje bilo kakvih proizvoljnih procjena, naročito po pitanju eventualnih postupanja koja spadaju u domen ugrožavanja radnih prava zaposlenih po bilo kom osnovu“.

U „Statusu“, prema riječima njegovog predsjednika Radoja Lakušića, imali su na uvid oko 500 ugovora o radu na određeno, a da pri tom „nijedan nije bio saglasan zakonu, osim u slučajevima sezonskih poslova“.

„UPCG u skladu sa principima dobre poslovne prakse, ne želi da se bavi nagađanjima u vezi mogućih nepravilnosti i nepoštovanja zakona od poslodavaca (u privatnom i javnom sektoru). Dakle, stav UPCG je da u slučaju postojanja istih apsolutno treba koristiti institucionalne mehanizme koji su već uspostavljeni, odnosno o tome obavijestiti nadležnu inspekciju”, istakli su iz UPCG.

U „Statusu“, prema riječima njegovog predsjednika Radoja Lakušića, imali su na uvid oko 500 ugovora o radu na određeno, a da pri tom „nijedan nije bio saglasan zakonu, osim u slučajevima sezonskih poslova“

Iz Uprave su napomenuli da Inspekcija rada u redovnom nadzoru i po inicijativi kontroliše ugovore o radu, a u “slučaju uočenih nepravilnosti nalaže poslodavcu ukazivanjem ili rješenjem njihovo otklanjanje, po čemu poslodavci uglavnom i postupaju“.

„Kod jednog broja rješenja poslodavci ulože žalbu, po kojoj se postupa po propisanoj proceduri“, naveli su iz Uprave.

Lakušić navodi da su posebno ugrožena i obespravljena grupa trudnice i porodilje, koje prikrivaju trudnoću iz straha od otkaza istekom ugovora o radu. On je naveo da u djelatnosti trgovine poslodavci često nezakonito uvode radno vrijeme od 48 do 56 sati sedmično, iako je zakonom utvrđeno 40 sati sedmično.

„Sva prava iz rada su ugrožena za oko 20 hiljada zaposlenih žena u podgoričkoj trgovini. To je opšte poznato građanima, a naročito vladinim inspekcijskim organima. Takozvana agencije za posredovanje u zapošljavanju im služe za kupoprodaju radnih mjesta, kao da trguju ljudima, pri čemu ove agencije služe zloupotrebi zakona, a ne stvarnoj namjeni“, smatra Lakušić. On napominje da će se “Status” obratiti Skupštini, poslaničkim klubovima i pojedinim poslanicima.

Na crno i uz kršenje ugovora radi 100.000 radnika

Iz Statusa tvrde, međutim, da poslodavci u Crnoj Gori i iz privatnih preduzeća i javnog sektora sa ukupno 170.000 zaposlenih, dnevno prave oko 100.000 prekršaja.

„Prema opštepoznatim podacima je radno angažovano bez ugovora o radu (na crno) oko 35.000 osoba, zloupotrebom zakona na određeno prosječno oko 35.000 i rada dužeg od punog radnog veremena (preko 40 sati nedjeljno) u prosjeku oko 30 hiljada (istraživanje Statusa). To ukupno iznosi oko 100.000 prekršaja na dan samo po tri zakonska osnova“, naglasio je Lakušić.

Kako se prekršaji u istim grupama radnika vrše i po osnovu ostalih zakonskih određenja, on smatra da je dnevni broj prekršaja veći.

Bonus video: