Nametima nema kraja : Skupo, a na računu i fiksna opterećenja

Građani dobijaju avgustovske fakture sa obračunatim poskupljenjem struje i novom stavkom za rad operatora tržišta, koje nije zaživjelo
225 pregleda 22 komentar(a)
račun za struju, Foto: Luka Zeković
račun za struju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.09.2012. 16:29h

Osim što se od avgustovskih računa obračunava poskupljenje struje od 5,8 odsto po kilovat-satu, građanima je dodata nova stavka - naknada operatoru tržišta električne energije, koje u Crnoj Gori nije zaživjelo.

Troškovi te vrste do sada su bili sakriveni kroz prihode koje ubira preduzeće za prenosni sistem, odnosno kroz stavke gubitaka u prenosnom sistemu.

Naknada je fiksna i iznosi 4,67 centi koja je na računu zaokružena na pet centi. Uvedena je i fiksna naknada snabdjevaču u iznosu od 1,57 eura. Ta naknada do sada je bila varijabilna i njen iznos zavisio je od potrošnje. Od avgusta je fiksan i dio angažovanja distributivnog kapaciteta, što će potrošači ubuduće plaćati 1,35 eura svakog mjeseca.

Tako je utvrđeno pravilima Regulatorne agencije za energetiku (RAE) koja se primjenjuju od ove godine, odnosno od novih cijena električne energije, od 1. avgusta.

Cijena kilovat-sata struje za domaćinstva od prethodnog mjeseca iznosi 8,13 centi odnosno 9,5 centi sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost. Računi za avgust potrošačima stižu do sredine septembra. Ono što je na fakturi fiksno za naplatu, može se tretirati mjesečnom pretplatom.

Dodaće i stavku za zelenu energiju

Cijene će, prema novim metodologijama RAE, ubrzo biti opterećene još jednom naknadom - za podsticaj proizvodnje “zelene energije” iz hidrocentrala i vjetroelektrana.

Na avgustovskim računima je gotovo svima drugi put obračunata i državna taksa za električna brojila od po euro, a ukupni mjesečni prihod po tom osnovu pripada crnogorskom budžetu. Građani se prijavljuju EPCG da ih oslobodi tog nameta za primarne objekte odnosno one u kojima žive, a za brojila u drugom, trećem ili više stambenih objekata će plaćati taksu.

Većina građana je nezadovoljna računima za električnu energiju, a juče su prigovarali lokalnim cjelinama EPCG.

Cijene će, prema novim metodologijama RAE, ubrzo biti opterećene još jednom naknadom - za podsticaj proizvodnje “zelene energije”

“Vijestima” se žalilo više potrošača tokom jučerašnjeg dana zbog stavki na avgustovskom računu. Jedan od potrošača tvrdi da je iznos duga za taj mjesec značajno povećan, iako je trošila približno istu količinu električne energije kao i tokom jula.

“Ne koristim klimu, uključujem mašinu samo kada je jeftinija struja, vodim računa o svakom kilovatu. I pored toga, račun mi je značajno uvećan. Zvala sam Centar za kontakt za kupcima na broj telefona 19100 i pitala zašto je iznos na računu toliko veći. Na to mi je ljubazna gospođa saopštila da je uveden novi namet, što do sada nije bilo, te da se to desilo na osnovu odluke RAE. Ima li kraja ovome?”, pitala je S. V. (ime i prezime poznato redakciji).

Nametima nema kraja

Iznos za potrošenu energije čini samo oko trećinu ukupnog računa. Većina opterećenja se odnosi na usluge za korišćenje distributivne i prenosne mreže, tehničke gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu kroz četiri stavke jer se obračunavaju u višoj i nižoj tarifi, naknadu snabdjevaču, zajedničku potrošnju, fiksni dio angažovanja distributivnog kapaciteta, naknada operatoru tržišta, državne takse za brojila. Obavezna stavka je i porez na dodatu vrijednost od 17 odsto koji ubira državna kasa.

Iz Elektroprivrede (EPCG) podsjećaju da se primjenjuju nove, trajne metodologije za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda energetskih preduzeća na osnovu kojih se utvrđuju tarifni elementi za sve kategorije potrošnje.

“Nove metodologije u odnosu na dosadašnje na drugačiji način vrše raspodjelu regulatorno dozvoljenog prihoda tj. smanjenih varijabilnih i povećanih fiksih naknada. Ova međunarodna praksa je prisutna i kod drugih regulisanih djelatnosti kao na primjer kod Telekoma – telekomunikaciona pretplata, vodovoda i sličnih djelatnosti, i svima je zajedničko što se njome plaća raspoloživost određene usluge”, naveli su iz EPCG.

Fiksne naknade, kako su objasnili, fakturišu se svim kupcima i ne zavise od količine utrošene električne energije kupca i odnose se na angažovanje distributivnog kapaciteta, naknada snabdjevaču i naknada operatoru tržišta.

“Na računima kupaca prvi put je iskazana stavka naknada operatoru tržišta koja pokriva odobrene troškove novoformiranog preduzeća Crnogorskog operatora tržišta električne energije, čija je djelatnost definisana Zakonom o energetici. Iznos ove naknade je simboličan i iznosi 0,0467 eura po kupcu mjesečno. Prije osnivanja tog preduzeća, ova naknada je bila satavni dio naknade za angažovanje prenosnog kapaciteta tako da se ne radi o dodatnom optertećenju kupaca, već samo o detaljnom prikazu analitike troškova raspodijeljene na energetske subjekte”, kazali su iz EPCG.

Saopštili su da je fiksna naknada za angažovani distributivni kapacitet bila iskazana i na računima kupaca u prethodnom periodu, ali je novim pravilima RAE promijenjena formula za izračunavanje ove naknade, tvrdeći da da slična naknada postoji u tarifnim sistemima svih država u okruženju.

EPCG: Sad je pravednije

Iz EPCG su ocijenili da se naknada snabdjevaču utvrđuje na osnovu prihoda koje RAE odobri javnom snabdjevaču - EPCG.

“Dosadašnja rješenja utvđivala su da se naknada snabdjevaču za sve kupce na 0,4 kV naponu obračunava proporcionalno ostvarenoj potrošnji u obračunskom periodu, što znači da je bila izražena u centima po kilovat-satu. Ovakvo rješenje je imalo bitan nedostatak u tome što su kupci sa većom potrošnjom plaćali veću naknadu snabdjevaču i ako su troškovi snabdjevača u dijelu: unosa stanja, štampe računa, dostavljanja računa bili isti i za potrošača koji ima i onoga koji nema registrovanu potrošnju”, dodali su iz EPCG.

Naknada snabdjevaču se, prema novim pravilima, utvrđuje tako što se odobreni prihod javnog snabdjevača dijeli sa ukupnim brojem mjernih mjesta. Time se dobija jedinstvena cijena naknade snabdjevača nezavisno od ostvarene potrošnje i kategorije kojoj kupac pripada.

“Ovakvo rješenje je pravičnije sa stanovišta kupaca jer je u njemu zastupljen princip da svaki kupac pokriva pripadajući trošak koji stvara elektroenergetskom subjektu. Utvrđena naknada snabdjevaču nije posljedica povećanja cijena nego drugačije metodologije njenog utvrđivanja”, saopštili su iz EPCG.

Bonus video: