Napetost na Bliskom istoku podigla cijene nafte

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na londonskom tržištu zbog straha od širenja napetosti između Turske i Sirije na cijeli Bliski istok, što bi ugrozilo snabdijevanje naftom iz tog regiona
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2012. 18:02h

Cijene barela sirove nafte na londonskom tržištu bile su 33 centa više i iznosile su 110,44 dolara. Na američkom tržištu barel se kupovao po 48 centi višoj cijeni, od 90,55 dolara.

Prošle je nedjelje cijena nafte na londonskom tržištu pala četiri posto zbog neizvjesnosti u vezi s rastom svjetske privrede ali je pojačano nasilje u pojedinim djelovima Bliskog istoka u prvi plan dovelo strah od problema u snabdijevanju iz tog naftom bogatog regiona.

U fokusu je i napetost oko Sirije, zbog straha od njihovog širenja u druge zemlje na Bliskom istoku. Posebno je osjetljiv Liban čija je vojska u ponedjeljak najavila 'odlučne mjere' kako bi spriječila haos u pojedinim djelovima zemlje u kojima je bijesna gomila nakon oružanog nasilja na sahrani ubijenog libanskog šefa obavještajne službe pokušala da prodre u službeno sjedište premijera Nadžiba Mikatija.

"Liban je postao novo poprište nemira", konstatovao je Karsten Fric iz frankfurtske "Commerzbank"-e.

"Napetosti su poljuljale stabilnost cijelog regiona i utiču i na transport nafte, posebno one iz sjevernog Iraka", dodaje Fric.

Dodatni razlog za kupovinu nafte je bio i pad cijena nekoliko dana zaredom, dodaje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svom sajtu da je referentna cijena barela nafte u petak iznosila 108,99 dolara, što znači da je bila 78 centi niža nego dan ranije.

Bonus video: