Naplata dugova krenula od Petrovca: Blokiran račun kompaniji Euromix trade

Opština Budva startovala s akcijom oštrije naplate poreskih i ostalih obaveza
5020 pregleda 0 komentar(a)
Tvrde da je akcija jednaka prema svima, Foto: Ivan Čabarkapa
Tvrde da je akcija jednaka prema svima, Foto: Ivan Čabarkapa

Opština Budva blokirala je račun kompaniji Euromix trade, koja gazduje petrovačkim hotelom „Rivijera“ na ime poreskog i duga za boravišnu taksu u iznosu od nekih 50 hiljada, potvrđeno je „Vijestima“ nezvanično u Opštini.

Time je počela velika akcija naplate poreskih i ostalih potraživanja od dužnika, a postupak se, kako je „Vijestima“ rečeno, sprovodi neselektivno.

Na udaru su sve firme koje redovno ne izmiruju obaveze, a iz opštinske službe upućeni su nalozi Centralnoj banci Crne Gore da im se blokiraju računi do naplate dugova.

Hotelske kompanije spadaju, praktično, u najredovnije platiše obaveza, kao i banke, koje imaju nekretnine na teritoriji opštine Budva, a koje sve fakture koje im Opština dostavi izmiruju na vrijeme.

Naplata poreza je jedan od prioriteta opštinske administracije, jer predstavlja jedan od najvećih priliva u opštinsku kasu, pored komunalija.

Na ime poreza na nepokretnost, koji je budžetom za ovu godinu planiran na iznos od 12,5 miliona eura, do sada je naplaćeno, za prvih šest mjeseci, nekih 4,8 miliona eura i takva naplata u odnosu na isti period lani je za čak 600 hiljada bolja. Prošle godine Opština je od naplate ovoga poreza inkasirala rekordnih 13,5 miliona eura.

I naplata poreza na promet nepokretnosti se odvija odlično, a prema nezvaničnim podacima u opštinsku kasu od planirana tri miliona eura do sada je inkasirano 2,2 miliona, što je za 400 hiljada bolje nego u istom periodu prošle godine.

Osim blokade računa, Opština sprovodi i zakonom dozvoljenu mjeru upisa hipoteke na imovinu poreskih dužnika, kako bi se osigurala da će dugovanje biti naplaćeno.

Blokiranje imovine poreskih dužnika Upravi lokalnih javnih prihoda omogućava Zakon o lokalnoj administraciji. To pravo Opština koristi ukoliko u zakonskom roku poreski obveznik ne izimiri dug, pa se obezbjeđenje poreskog potraživanja vrši formiranjem založnog prava na nekretnini.

Samo tokom prošle godine, na više od stotinu nepokretnosti, stanova, zemljišta, kuća, vila... poreskih dužnika, upisane su hipoteke Opštine, kao garancija da će se izmiriti obaveze.

Opština je tokom prošle godine blokirala gotovo stotinu hiljada kvadrata zemlje od Petrovca do Budve, vlasništvo nekoliko firmi, koje duguju milione eura na ime poreza, a hipoteke su upisivane i građanima koji godinama ne izmiruju porez na nepokretnost. Svakodnevno na adresu budvanske filijale Uprave za nekretnine dostavljaju rješenje o upisu hipoteka.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno sa 10. julom naplatila je 1.275.751 euro na ime boravišne takse, što je za gotovo 170 hiljada eura više nego u istom periodu lani.

Od ukupno naplaćenog iznosa, 577.591 euro se odnosi na naplatu boravišne takse za privatni smještaj. Prošle godine u istom periodu naplaćeno je 1.108.991 euro na ime boravišne takse, od čega se 533.451 euro odnosi na fizička lica.

Cijena boravišne takse ostala je nepromijenjena, a prihod od nje u promjeru 80 prema 20 odsto dijele Turistička organizacija Budva i Nacionalna turistička organizacija.

TO Budva dominantni priliv očekuje od naplate boravišne takse i njen budžet za ovu godinu biće čak 3,5 miliona eura.

Od članskih doprinosa Opština je od turističke privrede naplatila 258.810 eura, što je za 50 hiljada više u odnosu na lani, dok je od naplate turističke takse inkasirano 203.696 eura, 20 hiljada više nego u istom periodu prošle godine.

Bonus video: