Naplatite doprinose i ne treba nam MMF

Problemi naplate dažbina na zarade zaposlenih su zabrinjavajući, doprinosi kasne za više od 100.000 radnika
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2012. 08:18h

Unija slodobnih sindikata (USS) tražila je od Vlade da se ažurira rad Poreske uprave na ubiranju poreza i doprinosa za zaposlene koji su u legalnom radnom odnosu, kao i da se uporede podaci Monstata i Poreske uprave o broju zaposlenih kako bi se utvrdilo za koje se zaposlene ne uplaćuju porezi i doprinosi.

"Ti zahtjevi su dio predloga mjera na suzbijanju budžetskog deficita koje je Unija predložila Vladi, kako bi se izbjegli neprihvatljivi predlozi MMF-a, koji bi još više urušili standard zaposlenih i građana.

Oni će se razmotriti na sjednici Socijalnog savjeta koja je zakazana za srijedu", kazao je juče “Vijestima” generalni sekretar USS Srđa Keković.

On je istakao da bi se morali učiniti javnim podaci o tome ko ne uplaćuje redovno doprinose za socijalno osiguranje, ali i za sve poreze.

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) već treću godinu zbog nedovoljnog iznosa ostvarenih prihoda po osnovu doprinosa bilježi deficit koji se nadoknađuje iz državnog budžeta. Deficit je za 2012. godinu projektovan na 152,8 miliona eura, 2011-te je bio 145,3 miliona, a 2010-te 99,85 miliona.

Prema planu Fond namjerava da u 2012. godinu od doprinosa prihoduje 225,8 miliona eura, dok će isplata penzija koštati 382, 3 miliona, zbog čega će se gubici pokriti sa 152,8 miliona eura iz državnog budžeta.

I dok će se prema planu isplata penzija “pokriti” sa 59 odsto uplaćenih doprinosa ostaje nepoznato ko i u kojem iznosu duguje državi dažbine po tom osnovu. Direktor Fonda PIO Dušan Perović tvrdi da ne posjeduje te informacije, kao i resorno Ministarstvo finansija koje je početkom 2010. godine uključilo sve fondove i Zavod za zapošljavanje u sistem trezorskog poslovanja.

Uplate kasnile za 136.879 radnika

"Kada smo 2010. godine dokazivali reprezentativnost, dobili smo podatke od Monstata i Poreske uprave o broju zaposlenih za 2009. godinu koje smo uporedili i koji se drastično razliku i to u cifri od 38.000 neregistrovanih radnika.

Treba uporediti podatke tih dviju institucija kako bi se suzbio rad na crno.

Prema našim istraživanjima u 2009. godini za 136.879 radnika u legalnom radnom odnosu Poreska uprava nije naplatila 59,6 miliona eura doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, tako da je potrebno ažurirati rad u tom dijelu", rekao je Keković, dodajući da pretpostavlja da se ista situacija dešavala i prije i poslije 2009. godine.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: