Naselje Vojina Lazarevića od državnog značaja za Vladu CG

Lazarević je bio i poslanik crnogorske Narodne stranke, kao i savjetnik bivšeg premijera Filipa Vujanovića i član borda Jugopetrola i Elektroprivrede Crne Gore
3740 pregleda 2 komentar(a)
Investicija od 200 miliona: Lazarević, Foto: Savo Prelević
Investicija od 200 miliona: Lazarević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.02.2019. 20:52h

Vlada je izgradnju turističkog i stambenog naselja “Bigova Bay”, biznismena Vojina Lazarevića, proglasila projektom od “značaja za razvoj države”, što bi mu, kako navode u obrazloženju, pomoglo da lakše izgradi potrebnu energetsku infrastrukturu.

Kako je navedeno u obrazloženju kompanija “Bigova Bay” iz Kotora razvija luksuznu turističku destinaciju na lokaciji poluostrva nasuprot naselja Bigovo, u katastarskoj opštini Glavatčići, opština Kotor. Prema planskoj dokumentaciji za lokacije Bigova i Trašte tu je predviđena izgradnja smještajnih kapaciteta od 1.548 ležajeva, od čega se za projekat “Bigova Bay” odnosi 1.186 ležajeva i to 478 u hotelu i 708 u depadansima i vilama. Vrijednost investicije procijenjena je na 200 miliona eura.

Osnivač ove kompanije je of-šor firma “DLN.RM International Investment LTD”, a direktor “Bigova Bay” je Branka Lazarević. Lazarević je poznat kao vlasnik firme EFT, sa Vukom Hamovićem, koja je bila najveći trgovac strujom u regionu, a kasnije je to radio i preko svoje firme Rudnap. Bio je vlasnik banke Nacionalne štedionice u Srbiji, a od prošle godine je, nakon privatizacije, postao direktor beogradskog PKB, bivšeg poljoprivrednog kombinata a sada najvećeg vlasnika zemljišta u Beogradu.

Lazarević je bio i poslanik crnogorske Narodne stranke, kao i savjetnik bivšeg premijera Filipa Vujanovića i član borda Jugopetrola i Elektroprivrede Crne Gore.

Vlada je usvojila Plan privatizacije za ovu godinu kojim se, između ostalih, predviđa nastavak postupka privatizacije Instituta Igalo za koji je pristigla jedna ponuda konzorcijuma češke firme “Philibert” i crnogorske “Vila Oliva” Žarka Rakčevića. Oni nude deset miliona eura za 56 odsto akcija i 28 miliona ulaganja u rekonstrukciju objekta i medicinsku opremu. Planom je predviđeno i restrukturiranje Budvanske rivijere na dvije kompanije, a zatim privatizacija. Ponovo je predloženo da se Ada Bojana da u dugoročni zakup i tako “turistički valorizuje kroz razvoj, izgradnju, finansiranje i upravljanje ekskluzivnim turističkim kompleksom”’.

Razmotren je Izvještaj o projektu Luštica bay za 2018. godinu, gdje je prošle godine otvoren hotel Chedi sa 111 smještajnih jedinica i dio marine, a u toku je između ostalih izgradnja 95 apartmana, tri vile, četiri kuće u nizu,...Do sada je investiran 181 milion od planiranih 1,1 milijardu eura.

Najavljeno je da se u martu očekuje završetak pripremnih radova za rekonstrukciju ostrva-tvrđave Mamula u luksuzni hotel, kao i da će za projekat kompleksa „Montrose” izvođač biti izabran na jesen. Vlada je juče usvojila i Program rada Nacionalne turističke organizacije koja će imati budžet od 3,3 miliona eura, od čega će milion biti za “poboljšanje aviodostupnosti”, čime će finansirati Montenegro erlajns.

Usvojen je ugovor o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa za što će Željezničkom prevozu biti uplaćeno 4,03 miliona eura, kao i ugovor sa Azerbejdžanom o vazduhoplovnim uslugama, kojim će prevoznici iz jedne države u drugu imati povoljnosti u vidi neplaćanja određenih dažbina.

Bonus video: