Nastavlja se ping-pong sa bivšim kapovcima

Bivši radnici su kazali da je premijer Milo Đukanović donio odluku o radikalizaciji protesta u ponedjeljak, za kada su ranije prijavili blokadu mosta Smokovac
16 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.09.2016. 06:07h

Vlada je juče na sjednici, u vezi sa rješavanjem pitanja isplate otpremnina bivšim radnicima KAP-a, ostala pri zaključcima iz aprila prema kojima je Zakon o izmirenju obaveza prema tim radnicima neprimjenjiv.

Tim zaključcima je preporučeno Skupštini da još jednom razmotri ovaj Zakon i odustane od predloga rješenja “kojim se u neravnopravan položaj dovodi veliki broj radnika koji su ova prava ostvarivali više godina unazad”.

“Zaključeno je da se ispoštuju zaključci Vlade od 28. aprila ove godine i da se parlament po tom pitanju izjasni, jer su oni već proslijeđeni Skupštini”, kazala je potpredsjednica Vlade Azra Jasavić nakon sjednice Vlade.

Ona je pozvala ministra finansija Raška Konjevića da sa svojim kolegama predloži na koji način primijeniti zakon.

Prilikom odlučivanja o ovoj tački dnevnog reda članovi Vlade iz opozicije izdvojili su mišljenja, saopšteno je iz Vlade.

U zaključcima je navedeno da Zakon nije terminološki precizan naročito u dijelu izračunavanja pojedinačnih iznosa otpremnina, kao i da li se zakonska odredba odnosi na važeći socijalni program ili onaj iz 2009.

Ovlašćeni predstavnik radnika Nikola Raković jučerašnju odluku Vlade da potvrdi zaključak kojim se Skupštini predlaže izmjena Zakona prema kojem je trebalo da im se već isplati 5,45 miliona eura otpremnina, nazvao “neozbiljnom, čistim taktiziranjem i silovanjem prava”.

“Umjesto da nam realizuju stečena prava iz Zakona, Vlada sad pokušava da kupi vrijeme. Vidite da je premijer Milo Đukanović donio odluku o radikalizaciji protesta u ponedjeljak, za kada smo ranije prijavili blokadu mosta Smokovac”, istakao je Raković.

On je dodao da ni prethodni Vladin zaključak nije mogao proći skupštinske odbore, pa vjeruju da to opet neće biti moguće.

Bivši radnici, koji su noć između srijede i četvrtka proveli na glavnom gradskom bulevaru prekinili su sinoć nešto poslije 19 sati protest, a okupiće se pred zgradom Ministarstva finansija, jutros ponovo u devet sati.

On je rekao da će iskoristiti jučerašnji poziv predsjednika Skupštine Darka Pajovića upućenog, tokom plenuma, svim poslanicima, koji su glasali za Zakon, da podrže bivše radnike prisustvom ispred zgrade Ministarstva finansija u ponedjeljak.

“Tražimo od njih garanciju za sprovođenje Zakona koji su izglasali. Ako ne budemo od njih imali garanciju, radikalizacija protesta je neminovna”, zaključio je Raković.

Vlada je juče usvojila Informaciju o pripremi Programa ekonomskih reformi (PEP) od naredne do 2019. godine i formirala tim koji će rukovoditi pripremom tog dokumenta.

Investiciono-razvojnom fondu je odobreno priključenje Međubankarskom udruženju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Kazino u Hiltonu može imati 20 stolova i do 150 automata

Vlada je odlučila da poveća pravo priređivanja kazinskih igara na sreću u kazinu u hotelu Crna Gora - Hilton sa dosadašnjih devet stolova i do 100 automata, na 20 stolova i do 150 automata. Vlada je zadužila ministra rada Borisa Marića da sa predstavnicom vlasti u Zavodu za zapošljavanje Vukicom Jelić omogući isplatu zarada i naknada određenoj kategoriji osoba sa evidencije Zavoda. Ministar saobraćaja Ivan Brajović zadužen je da obezbijedi obavljanje redovnih poslova u Direkciji za saobraćaj, nakon podnošenja ostavke kontrolora.

Bonus video: