Nastavljeno propadanje tržišta kapitala: Ne berzi tri posla od 2.000 eura

Na tržištu je malo kvalitetnih hartija od vrijednosti koje mogu privući investitore, kaže broker Aleksandar Jovović
269 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Jovović, Foto: Luka Zeković
Aleksandar Jovović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.07.2016. 20:11h

Na Montenegro berzi juče su obavljene svega tri transakcije sa ukupnim prometom od 2.085 eura, čime se nastavlja veoma loš trend na tržištu kapitala.

Broker Bull and Beara, brokersko-dilerske kuće sa najvećim prometom, Aleksandar Jovović kazao je za “Vijesti” da je situacija na berzi loša i da veliki pad traje od decembra prošle godine i da će se vjerovatno nastaviti i trend smanjenja broj brokersko dilerskih kuća u Crnoj Gori.

“Da bi sadašnjih sedam brokerko-dilerskih kuća od provizija mogli da pokriju osnovne troškove promet bi trebao da bude prosječno oko 60.000 eura dnevno. Sada se dešava da imamo i minimume od jedne ili dvije transakcije dnevno, a prometom i do hiljadu eura”, kazao je Jovović.

On je naveo da na pad prometa utiče to što su mnogi investitori izgubili povjerenje u tržište kapitala, a ima vrlo malo stranih investitora. Sada postoji i sezonski pad zbog godišnjih odmora.

“ Na tržištu je malo kvalitetnih hartija od vrijednosti koji mogu privući investitore. Da bi došlo do većeg prometa, neophodan je strani kapital. Kada imamo veliku transakciju stranog investitora, kao što je u decembru prošle godine bila od 14 miliona eura za akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema, domaći vlasnici koji im prodaju akcije dobar dio tog novca investiraju u druge akcije na berzi , pa se efekti te velike transakcije osjećaju i nekoliko mjeseci”, kazao je Jovović.

Tada je Elektromreža Srbije kupila 11 odsto akcija CGES-a za 13,9 miliona eura, što je taj dan uticalo na rast tih akcija za 9,2 odsto na 95 centi. Ulazak skoro 14 miliona eura u Crnu Goru pozitivno se odrazio na berzanski indeks MNSE10 koji je samo za dan ojačao 5,44 odsto.

Juče je na Montenegro berzi prometovano 438 akcija Crnogorskog telekoma po cijeni od tri eura, što je pad od 2,2 odsto u odnosu na prethodni dan. Ukupan jučerašnji promet akcijama Telekoma vrijedio je 1.314 eura.

Prometovana je i 100 akcija Hotelske grupe Budvanska rivijera po cijeni od 5,2 eura čime je zabilježen rast vrijednosti ovih akcija od 15,55 odsto u odnosu na njihovu prethodnu transakciju.

Juče je prodat i jedan vaučer od 5.000 akcija Zatvorenog investicionog fonda Trend po cijeni od po 0,0503 eura, što je ukupno iznosilo 251,5 eura. Rast vrijednosti ovih akcija iznosio je svega 0,2 odsto u odnosu na prethodnu trgovinu.

Protekle sedmice bilo je ukupno 59 transakcija na berzi vrijednih ukupno 141 hiljadu eura. Pojedinačno najvrednija transakcija bila je sa 425 akcija Hipotekarne banke za ukupno 42,5 hiljada eura. Bilo je i 15 transakcija akcijama Telekoma za ukupno 26 hiljada eura.

Bonus video: