Nauči nove digitalne vještine uz pomoć besplatnih online kurseva

U ovakvoj situaciji imaš dvije opcije: ili da žmuriš pred promjenama i zimskim snom spavaš kod kuće, ili da online svijet, koji nam ostaje kao jedino sigurno mjesto, iskoristiš da naučiš nove vještine koje te u budućnosti mogu izdvojiti na tržištu rada ili ti omogućiti dodatnu zaradu
3946 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.04.2020. 13:30h

Jedan konsultant iz oblasti menadžmenta mi je prije nekoliko godina postavio pitanje koje i dan danas pamtim. Rekao je sljedeće: “Danas na razgovorima za posao više ne postavljam pitanja koliki ti je bio prosjek na fakultetu, koju srednju školu si završio, a više mi nisu toliko važni ni testovi ličnosti. Postavim samo jedno pitanje kandidatu: Šta ti znaš da radiš?”

Isto je pitao i mene, i u trenutku, kao neko ko je tek na početku karijere, stvarno sam se zapitala kojom to konkretnom vještinom mogu pomoći jednoj kompaniji.

Nekoliko godina nakon pomenutog razgovora, mnogo toga se promijenilo - osim tog pitanja koje i danas, kao profesionalac, postavljam sebi. Tržište rada danas traži vještine, a čak i ako ne apliciraš za posao, već imaš ideju i hrabrost da pokreneš svoj biznis, poželjno je da imaš vještine od kojih ćeš moći da zarađuješ.

Ovih dana, dok vrijeme provodimo kod kuće, čitajući objave na društvenim mrežama i portalima, u ekonomiji se sve mijenja strahovitom brzinom. Broj slobodnih radnih mjesta se smanjuje, a ona koja ostaju trpe ozbiljne promjene.

U ovakvoj situaciji imaš dvije opcije: ili da žmuriš pred promjenama i zimskim snom spavaš kod kuće, ili da online svijet, koji nam ostaje kao jedino sigurno mjesto, iskoristiš da naučiš nove vještine koje te u budućnosti mogu izdvojiti na tržištu rada ili ti omogućiti dodatnu zaradu. Značaj novih tehnologija i interneta je sada vrlo jasan, pa ako ikad posumnjaš u to kako neko može zarađivati iz svog doma, sjeti se situacije koja nas je zadesila. Po podacima od prije nekoliko godina, većina najtraženijih zanimanja upravo traže digitalne vještine i tiču se online svijeta.

U nastavku ću ti predstaviti besplatne online kurseve uz koje ćeš moći da naučiš nove vještine, a vrijeme kod kuće provedeš korisno.

Digitalni marketing uz pomoć Google kursa

Kao što znaš, početkom marta je cijeli svijet stao - osim onog online koji je življi nego ikad. Prinuđeni situacijom, čak i oni najveći protivnici uzimaju mobilne telefone u ruke, trudeći se da sve što mogu završe uz pomoć interneta. Jasno je: online svijet nakon ove pandemije više nikada nećemo moći da vezujemo samo za nove generacije. Danas su zbog toga u prednosti kompanije koje već imaju izgrađeno online prisustvo, razvijene veb prodavnice i načine distribucije. Ali, danas nismo tu da pričamo o tome šta je trebalo ranije uraditi.

Digitalni marketing uz pomoć Google kursa
Digitalni marketing uz pomoć Google kursa

Jasno je da će svakom biznisu biti potrebno znanje o digitalnom marketingu i novim kanalima komunikacije. Mnogi kursevi koji se tiču upravo digitalnih vještina postoje na Google Digital Garage, posebnoj platformi koja omogućava sticanje ovakvih vještina. Kursevi su brojni - od toga kako se povezati sa kupcima iz drugih zemalja, prilagoditi vidljivost online prezentacije kompanije mobilnom telefonu, do toga kako da, i u online svijetu, ostanemo zdravi.

Posebno ću izdvojiti kurs koji je kreirao Google. On traje 40 sati i bavi se osnovama digitalnog marketinga. Kurs je potpuno besplatan i namijenjen početnicima koji žele da upoznaju osnove i način razmišljanja u digitalnom marketingu. Kako traje 40 sati, sveobuhvatan je, pa ćeš početi od toga kako kreirati ciljeve u online nastupu (pitanja šta jedna firma traži na Internetu) do toga kako se šalju promotivni mejlovi ili vode nalozi i stranice na društvenim mrežama. Lekcije u prosjeku traju po 10 minuta, pa nema razgloga da te brine dužina kursa. Nakon svakog poglavlja možeš odmoriti, sumirati naučeno ili popiti online kafu sa prijateljima. Kao pravi školarac, nakon svakog poglavlja radićeš i mini kvizove, kako bi se Google uvjerio u to da su sve lekcije pažljivo ispraćene.

Nakon kursa, možeš dobiti i priznati sertifikat kao potvrdu o završenom kursu, znanje je kasnije moguće i nadograđivati, a Google će te nagrađivati posebnim bedževima.

Vođenje poslovnog bloga

Ljudi uglavnom na riječ blog reaguju sa “Aha, govorimo o blogerki koja na internetu pokazuje svoje modne kombinacije i od toga zarađuje”. Ako je to i tvoja reakcija - stani, jer neke stvari moramo da razjasnimo.

Vođenje poslovnog bloga
Vođenje poslovnog bloga

Većina kompanija koje vode računa o svom online nastupu, u okviru svog sajta imaju blog gdje redovno objavljuju sadržaj. Tako, zanimljive tekstove na blogu imaju banke, IT kompanije, osiguravajuća društva i svi koji online svijet vide kao priliku za prodaju. Zašto? Blog i tekstovi koji se tamo nalaze privlače kupce, nude im dodatnu vrijednost, a time i pretraživači sajtove sa više ovakvih tekstova bolje rangiraju na rezultatima pretrage za datu ključnu riječ.

Sad znamo da je blog super, ali se i dalje pitaš gdje je tu tvoje mjesto i zašto ti pričam o tome.

Neko je potreban da sav sadržaj koji će se objaviti isplanira, napiše, dovede korisnike koji će sadržaj čitati, a na kraju sve treba da rezultira time što će posjetilac sajta postati zadovoljan kupac. Za vođenje bloga je potrebno znanje i volja da na samom početku kažeš: Ovo je korisno i ja želim da naučim.

Bilo da si vlasnik malog biznisa, zaposlen u kompaniji koja ulaže u svoj online nastup ili razmišljaš o dodatnoj zaradi kod kuće, ova vještina ti može biti od koristi. Trenutno je na sajtu Ahrefs dostupan potpuno besplatan kurs koji se bavi ključnim pitanjima content marketinga i kreiranjem bloga. Uz ovaj kurs naučićeš zašto je blog važan, kako posjetioca sajta pretvoriti u pretplatnika newsletter-a, kako stvoriti sadržaj koji će promovisati sam sebe ili kako ga promovisati preko drugih kanala. U suštini, sve iz oblasti kreiranja sadržaja što će te od potpunog laika pretvoriti u nekoga ko će i u razgovoru sa stručnjakom iz ove oblasti znati o čemu se govori.

Kurs te neće naučiti tehničke stvari (kako da napraviš blog u okviru sajta ili tehnički objavljuješ sadržaj), ali to je ipak nešto što ćeš mnogo lakše naučiti u poređenju sa tim kako kreirati sadržaj, ili se za ovaj dio možeš osloniti na pomoć kolega iz IT sektora.

Važno je i da znaš da je kreiranje sadržaja izuzetno traženo i plaćeno zanimanje (pogotovo ukoliko sadržaj možeš kreirati na engleskom jeziku za inostrano tržište).

Cijeli kurs traje 4 sata i 56 minuta i sastoji se od 10 poglavlja. Sve lekcije su na engleskom jeziku, ali ga uz bazično znanje možeš ispratiti (mala pomoć: ukoliko naiđeš na stručan pojam kojem ne znaš značenje, ne obeshrabruj se - u drugom tabu uvijek možeš iskoristiti pomoć Google-a).

Ako ti pisanje ipak nije jača strana, ali kreativnost jeste, hajde da probamo nešto drugo.

Nauči osnove grafičkog dizajna

Dizajn je osnova svakog uspješnog brenda. Svi su u svijetu biznisa svjesni toga da bez logotipa i jasnog vizuelnog identiteta kompanija ne može govoriti o ozbiljnijoj promociji i marketingu.

Nauči osnove grafičkog dizajna
Nauči osnove grafičkog dizajna

Da, dizajneri su umjetnici, ali to ne znači da bez urođenog talenta ne možeš naučiti osnove i dizajnirati ili uređivati neophodne promotivne materijale. Mnogi uspješni dizajneri počeli su da se bave dizajnom tako što su istraživali i novu vještinu počeli da usvajaju kod svoje kuće učeći od vodećih stručnjaka iz ove oblasti.

Na platformi Skillshare postoji veliki broj takvih kurseva, kako besplatnih, tako i onih koji se moraju platiti. Prva dva mjeseca nakon što kreiraš profil moći ćeš većinu da pregledaš besplatno, a jedan od onih koje ti ja preporučujem za početne korake u grafičkom dizajnu je ovaj. Kurs traje svega 35 minuta, a čućeš najvažnije činjenice o osnovnim principima grafičkog dizajna i kako se poštuju kroz kreiranje promotivnog materijala, grafika ili čak fotografija.

Ne, kurs te neće pretvoriti u grafičkog dizajnera, ali važno je od nečega početi. Nakon što naučiš osnovne principe, za dizajniranje je potreban alat, zar ne?

Ono što bi u slikarstvu bile četkica i boje, u grafičkom dizajnu su Adobe Photoshop i Illustrator. Stručnjaci kažu da je za učenje ovih alata najbolje zaobići sve sporedne izbore i učiti upravo od kreatora, uz pomoć dostupnih Adobe kurseva.

Prvo, Photoshop i Illustrator možeš instalirati i besplatno koristiti prvih 7 dana. Nakon toga, neophodno je plaćanje paketa, ali hajde da se zadržimo na period od tih 7 dana u kojima mnogo toga možeš naučiti, i u krajnjem, ocijeniti da li ti se instalacija cijelih paketa isplati. Ovdje možeš pronaći brojne besplatne video tutorijale, a ako izabereš kurseve za početnike, učićeš od toga kako ubaciti fajl u radni prostor Photoshop-a do toga kako se mijenjaju boje i uređuju grafike. Po istom konceptu možeš pristupiti i Adobe Illustrator-u (kursevi su ovdje), gdje uz pomoć novih oblika možeš kreirati sve neophodne grafike. Adobe kursevi su na engleskom jeziku, ali sve što glas u toku videa govori, vidjećeš kako se radi i na ekranu u videu. Na početku svakog tutorijala, dobijaš i neophodan radni materijal, pa možeš uređivati identično kao i na odgledanom videu.

Vratiću se na početak priče. Vrijeme koje provodiš kod kuće možeš iskoristiti na koji god način želiš. Koncentrisati se na posao ili učenje dok si sa cijelom porodicom, znam iz iskustva, može biti teško. Ipak, napravi neku dnevnu rutinu koja će ti ostaviti prostora za vrijeme kada ćeš biti posvećen/a sebi. Ukoliko tvoj posao ne zahtijeva izlazak iz kuće, sada je pravo vrijeme da naučiš sve ono što te godinama ranije zanimalo, da probudiš talente uspavane još od srednje škole, ili kao pravi profesionalac, nadogradiš svoje znanje. Zapitaj se u svakom slučaju šta je ono što znaš da radiš? Dodaj tome i još neku vještinu, jer sad je pravo vrijeme za to.

Napomena: Na internetu postoje brojni kursevi iz gore pomenutih oblasti, kako besplatni, tako i plaćeni. Ukoliko te neka oblast posebno zanima, a kurs ti ne odgovara, dodatne opcije možeš potražiti na sajtovima Skillshare, Udemy, Alison, Coursera...

Ovaj članak dio je društveno odgovornog poslovanja kompanije doMEn koja godinama ulaže napore da Internet i nove tehnologije približi crnogorskom društvu, a posebno mladima. Od svog osnivanja, donira i direktno učestvuje u projektima koji nastoje da omoguće mladima sticanje vještina iz oblasti programiranja i robotike. Prošle godine kompanija je pokrenula portal www.stemedukacija.me namijenjen popularizaciji prirodnih nauka među mladima.