Ne kontrolišu da li je Knežević uložio 99,4 miliona eura

Pet godina od prodaje bolnice u Meljinama konzorcijumu na čelu sa Atlas grupom, u Savjetu i ministarstvima “nenadležni” za praćenje ugovora
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2013. 17:00h

Nijedan resor Vlade, a ni Savjet za privatizaciju, nije, kako tvrde, nadležan za praćenje i kontrolu privatizacije bivše vojne bolnice u Meljinama, koja je u junu 2008. godine predata konzorcijumu na čelu sa Atlas grupom kojom predsjedava Duško Knežević.

Kupac jedne od najvažnijih crnogorskih bolnica je imao obavezu da za taj kompleks od 50 hiljada kvadrata zemljišta na samoj obali mora, sa 19 objekata plati za 25 miliona i da za sedam godina investira 119,4 miliona eura. Nije plaćeno koliko je ugovoreno, već značajno manje jer je dozvoljeno da novi vlasnik bolnicu plaća obveznicama. Prema nezvaničnim informacijama, za pet godina nije ispunjen ugovoreni iznos ulaganja od ukupno 99,4 miliona, a zvanično o tome ćute i u Vladi i konzorcijumu na čijem čelu su članice Atlas grupe.

Iz Savjeta za privatizaciju su odgovorili da je za praćenje realizacije ugovora za bolnicu u Meljinama nadležno Ministarstvo finansija, iz tog Vladinog resora su saopštili da su nadležni Savjet i Ministarstvo zdravlja, a iz Ministarstva zdravlja da je Ministarstvo finansija

Iz Savjeta za privatizaciju su odgovorili da je nadležno Ministarstvo finansija, iz tog resora su saopštili da su nadležni Savjet i Ministarstvo zdravlja, a iz Ministarstva zdravlja da je Ministarstvo finansija.

Da bi se utvrdilo ko nadzire (ne)poštovanje ugovora, “Vijesti” su pitanja poslale i kabinetu premijera Mila Đukanovića, preko Biroa Vlade. Nakon par dana su uputili na šeficu kabineta ministra finansija Ninu Vukotić, koja je odgovornost prebacila na Savjet i Ministarstvo zdravlja. Iz ovih institucija su ponovo negirali da imaju veze sa ovom privatizacijom, a iz Savjeta su saopštili i da u njihovoj arhivi ne postoji nijedan dokument o prodaji Meljina.

Projekat daleko od ovog izgleda i ulaganja od skoro 100 miliona

“Vijesti” su “nadležne” namjeravale da pitaju: Da li je obavljen nadzor nad sprovođenjem privatizacionog ugovora i da li kupac ispunjava obaveze? Da li je kupac u bolnicu Meljine do kraja prošle godine investirao 99,4 miliona eura koliko se obavezao ugovorom? Ako nije, zbog čega i da li je opomenut zbog toga? Koliko je kupac do sada investirao i u koje sektore bolnice?

Investitor je bio obavezan da plati 25 miliona eura, ali je imao veliku povoljnost da taj iznos može platiti u državnim obveznicama

Investitor je bio obavezan da plati 25 miliona eura, ali je imao veliku povoljnost da taj iznos može platiti u državnim obveznicama. Firme iz Atlas grupe tada su obveznice sa dužim rokom prispjeća nominalne vrijednosti jednog eura kupovale po cijeni od 35 do 50 centi. Ukupan iznos plaćen je tek za godinu i po od potpisivanja ugovora, tako da je ukupna suma u novcu kojom je plaćena ova imovina značajno manja od 25 miliona eura.

Knežević i partneri preuzeli prije pet godina bivšu vojnu bolnicu, čiji dio sada izgleda ovako, Foto: Slavica Kosić

Ovo je trebalo do sada da završe

Prema ugovorenim obavezama kupac je trebalo u 2008. da investira 11,2 miliona, u 2009. 22,7 miliona, 2010. 18,5 miliona, 2011. 17 miliona, a u 2012. godini čak 30 miliona eura. Ove i naredne godine investicije treba da iznose po 10 miliona eura.

Do sada je najviše trebalo biti investirano u objekat kardiohirurgije, plastične hirurgije i dijagnostike i to 60 miliona eura, i još po 10 miliona ove i naredne godine. Do sada je trebalo da bude završena adaptacija rehabilitacionog smještaja sa uloženih osam miliona, kupljena medicinska i zdravstvena oprema za 12,3 miliona, rekonstruisan objekat hirurgije sa sedam miliona i izgrađen novi objekat otorinolarinologije sa 2,5 miliona.

U infrastrukturu i instalacije trebalo je biti uloženo pet miliona, u Institut pomorske medicine milion, a u razne adaptacije i uređenja još 3,6 miliona.

Galerija

Bonus video: