Ne mogu dug da naplate od Vlade pa uzimaju akcije EPCG

Izvršitelj nije mogao od Direkcije javnih radova - Ministarstva održivog razvoja da naplati 19 hiljada eura pa je zaplijenio 6.590 državnih akcije u EPCG. Akcije prodaju po nižoj cijeni nego što ih je Vlada kupila od A2A
4535 pregleda 7 komentar(a)
Akcije državne energetske kompanije služe za kusuranje: EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Akcije državne energetske kompanije služe za kusuranje: EPCG, Foto: Ivan Petrušić

Resori Vlade Duška Markovića i državni organi koji su u njihovom sastavu ne izmiruju obaveze prema učesnicima u postupcima javnih nabavki, pa su se, u međuvremenu, u medijima, pojavili oglasi da se u cilju izvršenja i prinudne naplate dugova, prodaje dio državnih akcija Elektroprivrede (EPCG), pojedinačno najvrijednijeg resursa u Crnoj Gori.

Kancelarija javne izvršiteljke Snežane Pavličić, postupajući po dva naloga povjerioca - konzorcijuma Gradnja promet i Met&alu plast iz Danilovgrada, oglasila je za 13. februar ove godine na Montenegroberzi prodaju 6.590 državnih akcija EPCG kako bi Ministarstvo održivog razvoja i turizma, odnosno, Uprava za javne radove, vratila troškove iz upravnog postupka u ukupnom iznosu od 19.100 eura.

Vrijednost državnih akcija EPCG utvrđena je na predstojećim berzanskim nadmetanjima na osnovu prosječne cijene u posljednjih 30 dana i iznosi 3,652 eura. Vlada je akcije EPCG od italijanske A2A prošle godine otkupila po cijeni od 3,99 eura. Ako propadne predstojeća berzanska prodaja, druga će biti zakazana u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju u roku od sedam dana po cijeni nižoj od oko 30 odsto u odnosu na početnu.

Nijesu odgovorili zašto ne plaćaju svoje dugove iz državnog trezora: Vlada

Direktor Uprave za javne radove (donedavno Direkcije za javne radove) Rešad Nuhodžić objasnio je “Vijestima” da njegovi prethodnici na toj funkciji nisu mogli izmiriti ovu obavezu prije dvije–tri godine, jer dodatni novac u budžetu nije ni bio predviđena za tu namjenu.

Članom 1 (stav 2) Zakona o izvršenju i obezbjeđenju glasi - ovaj zakon primjenjuje se i na prinudno izvršenje odluke donijete u upravnom postupku koja glasi na ispunjavanje novčane obaveze, ako se izvršenje sprovodi na nekretninama, akcijama i udjelima članova u privrednom društvu.

Morali pokrenuti prinudnu naplatu

U konkretnom slučaju, kako "Vijesti" saznaju, radilo se o troškovima upravnog postupka javne nabavke prije tri godine u vezi sa izgradnjom vrtića na Starom erodromu u Podgorici, a koji je finansirala bivša DJR.

Pavličićeva je juče potvrdila “Vijestima” da se to potraživanje nije moglo naplatiti iz novčanih sredstava DJR, već da se moralo pristupiti prinudnoj naplati nad pokretnom imovinom (u ovom slučaju akcijama u vlasništvu) države Crne Gore.

Nuhodžić je dostavio “Vijestima” obavještenje bivšeg direktora DJR Milana Martinovića od 15. februara 2017. upućeno zamjenici zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore Milanki Rakočević u kojem je obaviještava da kapitalnim budžetom za 2016. nijesu predviđena sredstva u iznosu od 8.000 eura u cilju naplate dijela ovog duga, budući da je to bio prihod državnog budžeta.

Da li je državni budžet u bankrotu?

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković ocijenio je za “Vijesti” da je plaćanje finansijskih obaveza Vlade imovinom - državnim resursima dokaz da je država u bankrotu.

“Ovakav način izvršenja finansijskih obaveza Markovićeve Vlade poprima sve obrise epidemije, posebno kad se država oslobađa najkvalitetnijih hartija od vrijednosti kakve su akcije EPCG, prodajući ih bud zašto, što je u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore i Zakonom o budžetu”, tvrdi Miličković.

On smatra da ova “epidemija koje su se dosjetili kvazi finansijski stručnjaci iz Vlade prijeti da tokom 2019. Crna Gora ostane bez i jedne akcije u EPCG, i bez zadnje nade za ekonomski i privredni oporavak”.

“Zato ću kao predsjednik malih akcionara uputiti javni apel svim potencijalnim kupcima akcija EPCG koje ovih dana prodaju sudski izvršitelji, čiji su zaključci o prinudnoj prodaji dužnika Vlade preplavili naše medije, da nijednu akciju ne kupe u prvom krugu, već da to učine u drugom ili trećem krugu kada se akcije prodaju ispod berzanske cijene, kako bi obesmislili i u pamet utjerali neodgovorno ponašanje Markovića i drugih ministara. Obraćanje VDT Ivici Stankoviću i specijalnom tužiocu Milivoju Katniću je gubljenje vremena”, istakao je Miličković.

“Kompenzacijama pljačkaju državne resurse”

“Ovakvim ponašanjem Vlade Duška Markovića obesmišljava se život, vladavina prava, berzansko poslovanje, a uvodi se na velika vrata dvovalutni sistem plaćanja, euro i kompenzacija akcijama. Jednom riječju pljačka državnih resursa. Ovo je zločin prema narodu”, tvrdi Miličković.

Ta užasna slika, kako je dodao, upotpunjuje se činjenicom da je reper za prodaju akcija prosječna berzanska cijena koja se formira na crnogorskoj berzi.

“Na berzi, koja je sve samo nije berza. Samo nije mjesto gdje se ravnopravno - trzišno susreću kupci i prodavci akcija jer je često stočna berza četvrtkom u Mrtvom Dubokom sa mnogo većim prometom, a da ne govorim o kamionskoj pijaci. Užas jednom riječju”, zaključio je Miličković.

Bonus video: