Ne prodajemo banku u Crnoj Gori

Crnogorska podružnica drugu godinu uzastopno posluje pozitivno, što je za nas veoma dobar signal za dalje
200 pregleda 2 komentar(a)
Blaž Brodnjak, Foto: Savo Prelević
Blaž Brodnjak, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.12.2016. 20:47h

Model prodaje slovenačke NLB grupe, najveće bankarske grupacije na teritoriji bivše Jugoslavije, putem mehanizma inicijalne javne ponude (IPO) predviđa da ona ostaje samostalna bankarska grupacija sa sjedištem u Ljubljani, rekao je u intervjuu “Vijestima” predsjednik uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

On je kazao da NLB ostaje u Crnoj Gori i neće prodati banku, članicu NLB grupacije.

“Crnogorska podružnica drugu godinu uzastopno posluje pozitivno, što je za nas veoma dobar signal i izgrađujemo tu priču dalje. Bićemo, kao i u Ljubljani, i u svim drugim državama još efikasniji, radićemo na smanjivanju troškova, vjerujem da ćemo sa proaktivnim radom sa klijentima biti u stanju povećavati prihode i na taj način još poboljšavati rezultat”, kazao je Brodnjak.

Već duže se najavljuje prodaja NLB grupe putem mehanizma inicijalne javne ponude (IPO). Kad će taj proces biti sproveden i kakva su očekivanja?

Nije na rukovodstvu da se opredjeljuje o tom procesu, pošto mi vodimo banku. Mi smo pripravni da pokrenemo taj proces odmah, bili smo pripravni već ovu jesen, ali je vlasnik, država, odlučila da to prebaci na proljeće naredne godine, pa možda čak pokuša i da to odgodi za nekoliko godina, ali to zahtijeva pregovaranje sa Evropskom komisijom. U svakom slučaju, model koji je izabran za privatizaciju, predviđa da mi ostajemo samostalna bankarska grupacija sa sjedištem u Ljubljani, tako da smo mi oni koji definišemo strategiju. Krajem osmog mjeseca to smo i napravili, tako da sad mnogo energije ulažemo u izvođenje nove strategije grupacije 2020. Predviđeno je da država zadrži 25 odsto plus jedan glas i na taj način bi još imala značajan uticaj na poslovanje institucije i nijedan od ostalih vlasnika ne bi imao više od 25 odsto. Takav je model, javna ponuda, to donosi situaciju u kojoj NLB ostaje samostalna bankarska grupacija, što je najznačajnije jer smo najveća bankarska grupacija na teritoriji nekadašnje Jugoslavije sa sjedištem tu i isključivim strateškim interesom tu u regionu.

Da li ima planova o prodaji banaka iz NLB grupe na Balkanu?

Ne. Ostajemo bankarska grupacija.

Na crnogorskom bankarskom tržištu, posljednjih mjeseci je bilo priče o preuzimanjima, pa se čak pominjala i NLB banka u Crnoj Gori kao moguća meta mađarske OTP banke. Da li je bilo nekih razgovora sa Mađarima o tome?

Ne, sa naše strane ne. Ni sa kim o tome nijesmo razgovarali, pošto mi svoju strategiju baziramo na tome da smo regionalni specijalista, što znači i da u Crnoj Gori ostajemo prisutni kao NLB grupacija. Ne napuštamo crnogorsko tržište, želimo se ovdje razvijati i rasti.

Da li su na poslovanje NLB grupe uticala dešavanja kao što su Breksit, izbori u SAD, rast dolara..?

Nije, ni u kakvom smislu, iako smo se bojali oba scenarija. Niko nije vjerovao da će ishod u Velikoj Britaniji i SAD biti ovakav. I na kraju, oba ta događaja nijesu donijela neke posebne turbulencije ni za Evropu ni za bankarsku grupaciju. Ekonomija Slovenije i ekonomije regiona nijesu previše izložene dolaru, i ako i budu, tu ima nekih prirodnih osiguranja, prirodnih hedžinga, zaštite pozicija, tako da nismo toliko izloženi dolarskom tržištu.

Situacija u Dojče banci, da li bi, prema Vašem mišljenju, mogla izazvati novu krizu u Evropi?

U slučaju kolapsa jedne ovakve institucije kao što je Dojče banka, imali bismo jednu veliku krizu, koja bi bila veća od one 2008. godine, ali vjerujem da toga neće biti. Ne samo zato što je prevelika da bi mogla da kolapsira, nego je i njemačka ekonomija i kapitalna supstanca njemačke ekonomije takva da mogu oni sanirati i Dojče banku ako bude trebalo.

Revidirana je Strategija NLB grupe za period do 2020. godine, šta ona podrazumijeva?

Podrazumijeva u principu veliki fokus na poslovnu efikasnost i donošenje novih rješenja, inovativnih solucija za klijente, preko digitalizacije, mobilnih aplikacija itd. I fokus je region. U strategiji imaju četiri bazična pristupa. Jedan je da ćemo biti što jednostavniji, što razumljiviji za naše klijente u našim proizvodima i procesima, komunikaciji, s druge strane ćemo biti opet inovatori tih novih solucija, novih usluga za klijente, s treće strane ćemo biti fokusirani na klijente u smislu iskustva koji imaju sa nama. Na tome ćemo raditi intenzivno, na upoznavanju klijenta, životnog ciklusa klijenta, nekih potrošačkih navika... i na taj način biti u pravo vrijeme, na pravom mjestu sa pravim rješenjem. To je ideja nove strategije i vjerujem da smo na pravom putu u tom smislu. I na kraju posljednji element strategije je regionalni specijalist - mi smo još najjača bankarska grupacija u regionu, sa sjedištem tu u Ljubljani, a ne u Parizu, Minhenu ili negdje drugo. Razumijemo ta tržišta bolje, razumijemo jezik, mentalitete i na taj način vjerujemo da možemo biti prirodni kandidat za dugoročno partnerstvo.

Isplatili državi prvu dividendu od 44 miliona

Skoro su objavljeni rezultati poslovanja NLB grupe za devet mjeseci, još jedan pozitivan kvartal. Kakva su očekivanja za cijelu godinu?

NLB grupa je 11. kvartal uzastopno poslovala pozitivno. Cijela godina ide istim trendom i vjerujem da ćemo završiti malo bolje nego prošlu godinu, tako da imamo taj pozitivan trend i 12 uzastopnih pozitivnih kvartala, što signalizira predvidljivost našeg poslovanja, stabilnost i daje nam jasnu vjeru da ćemo u budućnosti biti uspješni i isplaćivati visoke dividende. Ove godine smo isplatili prvu dividendu državi poslije dugog niza godina, od skoro 44 miliona eura. Vjerujem da ćemo u narednom razdoblju od pet godina biti sposobni da isplaćujemo dividendu barem u ovoj visini.

Bonus video: