Ne tražite kusur od cent ili dva? Možda je vrijeme da počnete

Klijenti banaka najčešće traže apoene metalnog novca od jednog i dva eura, 50 centi, 20 i deset centi, a vrlo rijetko od pet centi, dok apoene od dva i jedan cent niko ne traži
104 pregleda 22 komentar(a)
novac, Foto: Shutterstock
novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.05.2013. 14:22h

Kovanice u apoenima od cent i dva rjetkost su u platnom sistemu Crne Gore, iako se mogu obezbijediti u svakom trenutku jer sve komercijalne banke, prema informacijama iz Centralne (CBCG), raspolažu sa kompletnom strukturom opticajnog novca.

Iz CBCG su agenciji Mina-business kazali da kovanice u apoenima od cent i dva nijesu povučene iz upotrebe, već su, kao i dosad, u opticaju i za njihovu „nestašicu“ odgovorni su isključivo trgovci, jer očito od komercijalnih banaka sa kojima sarađuju ne trebuju dovoljnu količinu.

„Centralna banka, od uvođenja eura u platni sistem, krajnje uredno i redovno snabdijeva sve poslovne banke u Crnoj Gori potrebnom količinom i strukturom svih apoena novčanica i kovanog novca eura. Snabdijevamo gotovinom naše poslovne banke na osnovu njihovih trebovanja, a one dalje snabdijevaju svoje klijente“, objasnili su iz CBCG.

CBCG, kako su dodali, redovno dobija izvještaje od poslovnih banaka o stanju gotovine u njihovim trezorima, na osnovu čega se može vidjeti da sve banke raspolažu sa kompletnom strukturom opticajnog novca.

„To znači da razloge nestašice ovih apoena u prometu ne treba tražiti kod Centralne banke i kod poslovnih banaka jer ne vidimo razlog da banke ne trebuju sitan novac od nas ukoliko njihovi klijenti od njih trebuju ove kovanice“, kazali su iz CBCG.

Iz komercijalnih banaka su potvrdili da se kovanice od jedan i dva centa rijetko traže.

Stručni saradnik za trgovinu devizama i gotovinom u Službi riznice Erste banke, Mališa Šundić, objasnio je da svaka banka na osnovu iskazanih potreba za gotovinom svakog prvog u mjesecu šalje Centralnoj banci zahtjev za potrebama gotovine za taj mjesec.

"Količina naručenog novca kod Centralne banke zavisi od priliva gotovine putem pazara klijenata (pravnih lica) i uplata fizičkih lica na račune klijenata. Centralni trezor Erste banke vodi računa o gotovini na nivou banke, odnosno potrebama naših filijala na osnovu zahtjeva direktora filijala koje dostavljaju centralnom trezoru, kako za papirni tako i za metalni novac. Narudžbe novca zavise od potreba klijenata naše banke", rekao je Šundić agenciji Mina-business.

Klijenti, kako je dodao, najčešće traže apoene metalnog novca od jednog i dva eura, 50 centi, 20 i deset centi, a vrlo rijetko od pet centi, dok apoene od dva i jedan cent niko ne traži, iako ih i Centralna banka i Erste banka imaju u dovoljnim količinama.

"Klijenti novac traže na šalterima filijala, tako da centralni trezor može samo na osnovu zahtjeva od filijala znati koliko i kakvih apoena traže klijenti", kazao je Šundić.

Bonus video: