Ne treba odbor za kontrolu izgradnje autoputa

Goran Tuponja (Pozitivna) ocijenio da se priča o formiranju posebnog odbora koji traži opozicija “ izdiže na nivo politikantstva”
2 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.07.2016. 14:55h

Iako su poslanici Pozitivne prije godinu dana stavili potpis na zajednički predlog opozicije da se formira posebni odbor koji bi kontrolisao izgradnju autoputa u međuvremenu su se predomislili pa sada ocjenjuju da to nije potrebno.

“Treba predložiti izmjene Poslovnika Skupštine da se formira posebni odbor, a ne ovako privremeni. Ovo nije u saglasju sa Poslovnikom parlamenta. Skupština ima mehanizme za praćenje svih projekata” kazao je poslanik Pozitivne Goran Tuponja danas u plenumu.

On je ocijenio da se priča o formiranju posebnog odbora koji traži opozicija “izdiže na nivo politikantstva”.

Predlog odluke je 22. jula prošle godine uvšten u skupštinsku proceduru, a potpisali su je predstavnici svih opozicionih partija i lider Liberalne partije Andrija Popović.

Poslanici će se o predlogu izjasniti do kraja mjeseca,ali je izvjesno da neće dobiti zeleno svijetlo.

Popović je juče kazao da povlači potpis sa predlog odluke zato što nije znao da su njen sastavni dio amandmani lidera SNP-a Srđana Milića koji je predložio da taj privremeni odbor prati izgradnju i drugih važnih kapitalnih projekata.

Zakonodavni odbor je ocijenio da predlog odluke nije u skladu sa Ustavom jer se parlament miješa u nadležnosti izvršne vlasti što je ponovio poslanik DPS -a Milorad Vuletić na plenumu. To je demantovao Aleksandar Damjanović (SNP) koji je kazao da u skladu sa poslovnikom parlamenta odbor u cilju vršenja svoje nadležnosti ima pravo da traži informacije od izvršne vlasti.

Predstavnici vlasti ocijenili su da formiranje odbora nije potrebno jer taj posao može da radi odbor za ekonomiju, te da ima dovoljno instrumenata za nadzor.

“Imamo posebnu jednicu u Monteputu, međunarodni konzorcijum za nadzor, dvije državne komisije i na kraju Skupštini” kazao je nezavisni poslanik Damir Šehović.

Draginja Vuksanović (SDP) kazala je da je amandmani SNP-a predlog odluke bolji i svrsishodniji, dok je Popović rekao da se SDP sada zalaže za nešto što im je nuđeno prije godinu dana kada su odbili.

“To što neko nešto potpiše ne znači da se sa tim ne slaže” odgovorila mu je Vuksanović.

Nezavisni poslanik Miloš Konatar je rekao da javnost tek sada može da vidi kome je u cilju transparentnost, dok je nezavisni poslanik Mladen Bojanić kazao da je odbor potreban jer vlada nepovjerenje u vezi najvećeg dosadašnjeg zaduženja države.

Poslanik DF-a Emilo Labudović je kazao da ga čudi da neko može pomisliti da će se dozvoliti formiranje odbora kojim bi se omogućilo Skupštini da se miješa u svoj posao.

“Zar Skupština ne kontroliše cijeli budžet, a ovo je samo jedna stavka” rekao je Labudović.

Nezavisni poslanik Jelisava Kalezić u ime predlagača u završnim riječima je pitala je zašto otpor da se taj projekat prate standardi parlamentarne kontrole,.

“Ta kontrola ne treba da se smatra destrukcijom koja dolazi iz parlamenta”, istakla je Kalezić, koja je ukazala da se parlament od početka realizacije tog projekta o njemu neredovno obavještava.

Brajović tvrdi da nije u nadležnosti parlamenta kako se troši novac građana

Ministar pomorstva i saobraćaja Ivan Brajoviću tvrdi da predlog odluke nije u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom države.

“Paralment nema nadženost u vezi tog pitanja, pa sam tim i da formira odbor. On ne kontroliše kako se troši novac, već taj stav daje kroz završni račun budžeta. Za nezakonitosti su nadležni pavosudni organi, dok se transparentnost može pratiti kroz rad drugih organa koji su nagažovani na projektu” kazao je Brajović.

Damjanović mu je rekao da pročita Poslovnik parlameta jer je članom 43 definisnao da odbor prati i ocjenjuje primjenu zakona, a članom 68 da odbor može tražiti dodatne informacije od izvršne vlasti.

Bonus video: