Ne znaju kolika je krađa "kleopatre”

Cigarete DKP-a se godinama nelegalno prodaju na ulici
141 pregleda 2 komentar(a)
Slavoljub Vukašinović, Foto: Boris Pejović
Slavoljub Vukašinović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.09.2015. 06:55h

Duvanski kombinat u stečaju tokom prvih šest mjeseci ove godine proizveo je ukupno 685,34 tone cigareta, a tehnološki i drugi gubici iz proizvodnje većinom za strano tržište iznose skoro 12 odsto.

Polugodišnji podaci pokazuju da su gubici u proizvodnji 6,25 odsto, a ukupni čak 11,69 odsto. Ne navode se podaci o krađi gotovih proizvoda iz fabrike, koji se godinama nelegalno prodaju na podgoričkim ulicama, većinom iza Gintaša u Podgorici.

Ni direktor DKP-a, Slavoljub Vukašinović, nije mogao dati preciznu procjenu o procentu iznošenja gotovih proizvoda, ali je napomenuo da se u svakoj fazi dnevno vodi evidencija o škartu i pravi sumarni prikaz u mjesečnim izvještajima.

Neki radnik možda ponese koju paklicu kući, ali uprava neće da optužuje bez dokaza

“U fazama izrade i pakovanja granski škart iznosi tri odsto, a u DKP-u je škart u izradi od 0,8 do 1,2 odsto, a u pakovanju od 0,5 do 0,8 odsto, što je značajno ispod granskog škarta. I budimo pošteni pa priznajmo da na proizvodnju od 100 tona 0,8 odsto izgleda ogromnih 800 kg. Ali da li je to otišlo na ulicu? Prosto, to ne može biti istina”, rekao je Vukašinović za “Vijesti”.

On tvrdi da realno najveći dio tako napravljenog škarta ide na uništenje na Deponiju Podgorica.

“A i poneki radnik puši, pa možda ponese paklicu cigareta kući. Ali koji? Da optužujemo nekoga bez dokaza? Nijesam na to spreman”, poručio je Vukašinović.

Dominantno najveće učešće u strukturi proizvodnje DKP-a ima brend “kleopatra” koji se za potrebe firme Liberty već nekoliko godina proizvodi u podgoričkoj kompaniji. U manjim količinama tokom prvih šest mjeseci DKP je proizvodio strane brendove “virginija king”, “winsent”, “biznis plavi”, kao i domaće brendove “lovćen” i “point”.

Po mjesecima najviše je cigareta proizvedeno tokom marta ove godine i to 159,44 tone, a najmanje u junu ove godine 72,96 tona.

Paklica egipatskog brenda cigareta “kleopatra”, koju DKP pakuje za stranog kupca, prodaje se iza poslovnog centra Gintaš u Podgorici po cijeni od 50 centi. Na kutiji nelegalnog proizvoda, koju su “Vijesti” objavile početkom avgusta, nalazila se egipatska akcizna markica. To je bila najjeftinija cigareta na crnom uličnom tržištu.

Pravo ime kompanije za koju DKP u stečaju već nekoliko godinama pakuje “kleopatru” i još neke druge brendove zove se FZE Liberty iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tu firmu su u Grčkoj više puta povezivali sa švercom cigareta i privremeno im plijenili brodove.

Vukašinović kaže da se u formularu o zaduženju i razduženju imovine, u koji su “Vijesti” imale uvid, nalazi više stavki koje se odnose na otpad.

“Jedna stavka je otpad iz proizvodnje, koji obuhvata otpad na postrojenjima i mašinama na kojima se odvija tehnološki proces. Tu se svrstava otpad iz Pripreme duvana, u koji spada otpad od prerade duvanskog rebra, kao i prašina sa iste linije, zatim slijedi otpad iz sekundarne proizvodnje, ili sa mašina za izradu i pakovanje cigareta”, naveo je Vukašinović.

Sa mašina za izradu cigareta odvajaju se tri stavke otpada i to škart duvanskog stupca, nastao pri zastoju i kretanju mašina, zatim prašina koja se sakuplja pri čišćenju oko mašina.

Prema riječima Vukašinovića, treća stavka koja se prati su vinoveri ili korjenčići koje mašina automatski izbacuje kao nepoželjan sastav.

“Treća stavka otpada iz proizvodnje je otpad iz pogona za pakovanje cigareta i posljedica je neispravnosti u radu mašina za pakovanje. Veći dio otpada čini ciklonska prašina, koja se sakuplja u filterima i ciklonima postrojenja za otprašivanje”, objasnio je Vukašinović.

Izvanredno vođenje procesa podrazumijeva maksimalne gubitke do deset odsto srednje potrošene duvanske sirovine u cigareti.

“Kvalitet sirovine zavisi od klijenta. Ulaz duvana u pogon pripreme podrazumijeva njegovo vaganje. Isto se dešava i na izlazu gdje se vaga rezani duvan. U međufazama se sva prašina i otpad takođe stavlja na vagu i evidentira”, kaže Vukašinović.

Bonus video: