Neće imati novca za plate

U Opštini Berane bi, kaže Šćekić, za sve zaposlene zarade zadržali na postojećem nivou ili ih minimalno uvećali, jer samo tako mogu osigurati finansijsku stabilnost
93 pregleda 5 komentar(a)
Dragsolav Šćekić, Foto: Tufik Softić
Dragsolav Šćekić, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 15.04.2016. 21:14h

Opština Berane predložila je Ministarstvu finansija da što prije inicira izmjene i dopune Zakona o zaradama u javnom sektoru ili donošenje leks specijalisa kako bi se riješio problem isplaćivanja zarada na lokalnom nivou.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić (SNP) kaže da je problem što nijesu precizno definisani koeficijenti, a zarade lokalnih funkcionera treba da se povećavaju, što bi dovelo u pitanje finansijsku održivost Opštine. On smatra da bi se prihvatanjem njihovog predloga otklonili propusti u usvojenom Zakonu o zaradama u javnom sektoru.

Zakon je stupio na snagu 8. marta. Opštine su se suočile sa problemom kako da ga primijene, pošto nijesu prepoznati koeficijenti za određena zvanja, a njegova primjena znači i smanjivanje zarada administraciji.

Šćekić je “Vijestima” kazao da su ministra finansija Radoja Žugića obavijestili da se prilikom donošenja Zakona nije vodilo računa o stvarnim potrebama i finansijskim mogućnostima opština i da, što se tiče Opštine Berane, Zakon nije moguće primijeniti.

“Od Ministarstva smo naknadno mejlom dobili smjernice (nepotpisane i neovjerene) kojima nam je predloženo da zarada predsjednika bude obračunata u skladu sa Zakonom po koeficijentu 20, zarade starješina organa lokalne uprave 17, a zarade lokalnih funkcionera u rasponu od 18-20. Ako bismo primijenili Zakon i smjernice, odgovorno tvrdimo da u usvojenom budžetu Opštine Berane za ovu godinu ne možemo osigurati novac za isplatu plata zaposlenima. Ista situacija je u svim javnim ustanovama i društvima sa ograničenom odgovornošću čiji je osnivač Opština”, istakao je Šćekić.

On je naglasio da su Žugiću predočili da plate po koeficijentima koji su do sada primjenjivani sa velikim teškoćama izmiruju, iako su poslije dužeg vremena konsolidovali budžet i plate redovno izmiruju u bruto iznosu, kao i rate po osnovu neisplaćenih poreza i doprinosa za prethodnih osam godina.

“Zakonom o zaradama i njegovom eventualnom primjenom idemo korak unatrag i dovodimo u pitanje finansijsku stabilnost i održivost lokalnog budžeta, a o investicijama i da ne govorimo”, rekao je Šćekić. Opština Berane je, prema njegovim riječima, posvećena poštovanju zakona i normativnih akata države.

“Svaki podzakonski akt mora biti u skladu s Ustavom i zakonom i nijednim aktom niže pravne snage ne mogu biti predviđeni uslovi manji od onih propisanih zakonom, pa ni koeficijenti u ovom slučaju. Zakonom o zaradama stavljeni su izvan snage svi propisi koji determinišu ovu oblast. Želimo da poštujemo zakon, ali Opština Berane, javne ustanove i društva sa ograničenom odgovornošću čiji je osnivač Opština nemaju novac za njegovu primjenu”, kazao je Šćekić.

Opština Berane je tražila od Žugića da ih, ako ima neko drugo rješenje za prevazilaženje problema, informiše kako bi se se izbjegle moguće komplikacije i sudske postupke kojih će sigurni biti.

Šćekić je rekao da bi za sve zaposlene zarade zadržali na postojećem nivou ili ih minimalno uvećali, jer samo tako mogu osigurati finansijsku stabilnost i održivost budžeta i novac planiran za projekte i ulaganja. On je kazao da su o predlogu za izmjene Zakona ili donošenje posebnog zakona za opštine upoznali i Zajednicu opština

Bonus video: