Nega turs još nije tražio odštetu

Vlada pokušava da naplati garancije od ruske banke kojoj je uvela sankcije
133 pregleda 7 komentar(a)
Perazića do, hotel AS, Foto: Vuk Lajović
Perazića do, hotel AS, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.02.2016. 20:54h

Rusko-crnogorska kompaniju Nega turs , sa kojom je prošlog mjeseca raskinut ugovor za hotel As u Perazića dolu, nije do sada tražila povraćaj uloženog novca, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz Ministarstva su objasnili da shodno Ugovoru, investitor ima pravo da traži povraćaj dijela uloženih sredstava do trenutka raskida ugovora, do 70 odsto. Komisija za kontrolu obaveza iz kupoprodajnih ugovora iz oblasti hotelsko-turističke privrede je konstatovala da je zaključno sa decembrom 2014. investitor, prema dokumentaciji, uložio 5,5 miliona eura. Navedeno je da je u pitanju neformalni izvještaj Nega tursa, kao i da nije potpuno jasno koliko od toga se odnosi na prvu fazu rekonstrukcije, jer je dio naveden i za drugu fazu.

Vlada je zaključcima od 30. decembra zadužila Ministarstvo da u roku od 15 dana pokrene procedure raskida ugovora i aktiviranja i naplatu bankarske garancije od tri miliona eura kod ruske Sberbanke koja je istekla 1. februara. Međutim, ovoj banki Crna Gora je 16. decembra uvela sankcije u sklopu mjera protiv Ruske federacije.

“Shodno zaključcima Vlade, Ministarstvo je pokrenulo proceduru raskida ugovora i naplate bankarske garancije. U saradnji sa zaštitnicom imovinsko pravnih interesa Crne Gore, upućen je dopis Upravi za nekretnine, u skladu sa odredbama Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa učesnika u kupoprodaji hotela As”, odgovorili su iz Ministarstva na pitanje da li je naplaćena bankarska garancija i koliko će od toga pripasti Vladi, a koliko Budvanskoj rivijeri, koja je prije prodaje, upravljala hotelom.

U skladu sa ugovorom, uz pravo raskida ugovora, kako su dodali, Vlada ima pravo da u tom slučaju zahtijeva i javnu prodaju objekata.

“Cilj nam je da se objekat stavi u punu funkciju što prije. Postoje interesovanja drugih investitora za ovaj projekat, a otvorene su razne mogućnosti”, rekli su iz Ministarstva.

Hotel As je prodat rusko-crnogorskoj kompaniji Nega turs u maju 2002. godine za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona Budvanskoj rivijeri. Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će hotel završiti do kraja 2003. Obaveze nijesu ispunjene ni nakon 12 godina, pa je u februaru 2014. Vlada investitoru, potpisivanjem aneksa ugovora, dala novu šansu koju nije iskoristio.

Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u I fazi rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014. godine.

Osnivači Nega tursa su, prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekata preduzeća Montena invest limited i Nikats engineering limited. Predsjednik odbora direktora je Dejan Gardašević, a članovi Nedeljko Gardašević i Viktor Mazanov.

Bonus video: