Neizvjesno da li će radovi na Zavali konačno početi

Prevareni kupci, njih 86, odlučili su na skupštini da formiraju Udruženje investitora “Astra Montenegro” (AMIA)
81 pregleda 0 komentar(a)
Zavala, Montera,  AstraMontenegro, Foto: Vuk Lajović
Zavala, Montera, AstraMontenegro, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.09.2011. 19:14h

Iako građevinska sezona za najelitniji dio budvanske rivijere, onaj tik uz obalu, zvanično počinje 1. oktobra, još je neizvjesno da li će izgradnja apartmanskog naselja “Astra Montenegro“ na Zavali, poslije gotovo dvogodišnjeg zimskog sna, napokon početi.

Po svemu sudeći, ruski “Miraks”, koji je u nekoliko navrata najavljivao da je “preživio finansijsku krizu”, te da se oporavio i pronašao novac za završetak naselja, ni ove građevinske sezone neće nastaviti radove.

Prevareni kupci, njih 86, odlučili su na skupštini da formiraju Udruženje investitora “Astra Montenegro” (AMIA).

Kako je “Vijestima” rečeno, cilj i zadatak Udruženja je da lobira interese kupaca, štiti ulaganja i pronalazi načine da se objekat završi putem samofinansiranja.

Međutim, glavna prepreka za dalji razvoj projekta i njegovo finansiranje ostaje pravni prenos prava u korist AMIA, a iz “Miraksa” na svaki način izbjegavaju i blokiraju donošenje pozitivne odluku o tom pitanju.

Trebalo da bude završeno 2009.

U rezultatu redovnih pregovaračkih aktivnosti u julu 2010. između osnivača kompanije Sergeja Polonskog i AMIA postignut je sporazum o prenosu kontrole nad projektom, koja će omogućiti korisnicima da nastave izgradnju nezavisno i osigurati bezbjedno finansiranje projekta.

Međutim, “Mirax” ipak nije udovoljio uslovima pregovora, a ta činjenica prisilila je prevarene kupce da ponovo sazovu skupštinu.

Prvi stanovnici tog jedinstvenog grada, koji su platili svoje kvadrate na pjeni od mora, trebali su da dobiju stanove u 2009. godini, a kupovali su ih po astronomskim cijenama, plaćajući kvadrat vile od 6.000 do 8.000 eura.

“Radi praktičnosti rada s klijentima“, prodajom se bavila firma “Astra Montenegra Trade”, koju je osnovao “Mirax”, sa veoma simboličnim upisanim kapitalom od jednog eura.

Za neposrednu izgradnju je angažovana uspješna i u zemlji poznata firma „Montera“.

Ponovno buđenje se čeka

Zbog “sticaja okolnosti”, odnosno krize, u junu 2009. izgradnja je zaustavljena. Gradilište je zapečaćeno, a više od 500 radnika poslato je kućama. Od tada pa do danas gradilište je pusto, a po koji radnik obezbjeđenja sprečava ulaz na taj privatni posjed.

I dok se kupci još bore za uknjižbu nad vilama, te sa višemilionskim dugovanjima prema bankama koje je “Miraks” ostavio za sobom, dotle ostaje nejasno da li će, kako je ranije najavljivano, 1. oktobar zaista biti “dan ponovnog buđenja Zavale”.

Prema riječima Polonskog, pokušaj za privlačenje ulaganja za dovršetak izgradnje, kompanija “Mirax” preduzimala u više navrata, ali svaki put sticaj okolnosti nije dopuštao pokretanje izgradnje, a rokovi su se pomjerali.

U međuvremenu, nekonzervirani objekat bez nadzora je došao u zapušteno stanje.

Neisplaćene zarade osoblju projekta, neplaćeni porezi, dugovanja generalnom izvođaču i porast nezadovoljstva približavali su proces bankrotstva “Astre Montenegro”.

Polonski poslao Korolja

Prema informacijama “Vijesti”, posljednji sastanak održan je 18. septembra, ali se Polonski nije pojavio.

Umjesto njega, na sastanak sa prevarenim kupcima došao je potpredsjednik “Miraxa” Dmitrij Korolj, koji je potvrdio činjenicu finansijske pronevjere i nenamjenske potrošnje od 36 miliona eura u balkanskom projektu, ali i finansijski neuspjeh kompanije “Mirax” i nesposobnost za skorašnji nastavak izgradnje.

Bonus video: