Nejasno je kome COK plaća račune

Za pravdanje troškova putovanja gostiju COK-a na Olimpijske igre u Brazilu ponuđene samo karte i računi, ali ne i imena gostiju
199 pregleda 6 komentar(a)
Skupština COK, Foto: Arhiva "Vijesti"
Skupština COK, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.10.2017. 05:32h

Crnogorski olimpijski komitet (COK) nema definisane kriterijume na osnovu kojih se odlučuje o izboru gostiju koje o svom trošku vodi na Olimpijske igre, odnosno plaća im prevoz i smještaj.

COK, kojim rukovodi Dušan Simonović, je za posljednje Olimpijske igre u Brazilu 2016. godine, dostavljao Upravi za mlade i sport račune za avio karte koje ne prate spiskovi osoba koje su putovale (sportisti, gosti, zaposleni...).

Ovi podaci sadržani su u Reviziji finansijskog izvještaja COK-a za 2016. godinu, koju je juče objavila Državna revizorska institucija (DRI). Revizija je rađena jer se COK značajno finansira iz državnog budžeta.

DRI je dao pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijski izvještaj COK-a za 2016. godinu i uslovno mišljenje na usklađenost poslovanja sa propisima.

“Preporučuje se subjektu revizije da prilikom izvještavanja o utrošenom budžetskom novcu za rashode za službena putovanja (troškovi prevoza, smještaja, ishrane, ulaznica) uz račune dostavlja i spisak lica (sportisti, gosti, zaposleni, članovi organa COK-a ...) na koje se odnosi naknada. Uz to da donese interni akt kojim bi definisali kriterijume za izbor lica kojima se mogu kao gostima COK-a na međunarodnim sportskim takmičenjima nadoknaditi troškovi putovanja”, navodi se u izvještaju vrhovne državne revizije.

DRI je u izvještaju obuhvatio troškove avio-karata u iznosu od 262,56 hiljada eura, od čega je 95,29 hiljada ili 36,29 odsto odnosi na troškove avio prevoza za goste COK-a na Olimpijskim igrama.

Revizijom je utvrđeno da realizacija novca koji COK prenosi sportskim savezima, sportskim klubovima i sportistima ne dokumentuje od strane korisnika, odnosno, da COK ne kontroliše namjensku potrošnju tog novca.

“Preporučuje se subjektu revizije da od korisnika novca obezbijedi odgovarajuću dokumentaciju koja se odnosi na potrošnju dobijenog novca, posebno onog iz budžeta kako bi istu mogao, uz izvještaje dostavljati Ministarstvu sporta”, konstatovano je u izvještaju.

COK ima rok da do 1. decembra ove godine uradi plan aktivnosti za realizaciju svih preporuka DRI, da je o tome obavijesti i da u roku od šest mjeseci preporuke realizuje.

Revizija je pokazala da su na stavci troškovi zakupa u inostranstvu evidentirani troškovi ulaznica za Olimpijske igre, u iznosu od 37.893 eura, što nije u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa budžeta Crne Gore, u skladu sa kojim se vodi računovodstvena evidencija kod subjekta revizije.

COK-u je preporučeno da računovodstvenu evidenciju uskladi sa zakonskim propisima.

COK je neprofitna sportska organizacija i s obzirom na nedostatak podzakonskih akta kojima se uređuje sastavljanje finasijskih izvještaja za tu vrstu organizacija, DRI je preporučio da finansijske izvještaje sastavlja uz konsultacije sa Ministarstvom finansija.

Nadležni kolegijum za reviziju čini su član Senata DRI Branislav Radulović ( rukovodilac kolegijuma) i predsjednik Senata Milan Dabović.

Prihodi COK-a skoro milion i po eura

COK je prošle godine prihodovao 1,47 miliona eura od čega je 552,8 hiljada dotacija od međunarodnih organizacija, iz državnog budžeta je dobio 730 hiljada, a od sponzorstava 196 hiljada.

Među sponzorima COK-a su skoro sve državne kompanije i ustanopve - Fond za zaštitu depozita 20.000 hiljada, po 50 hiljada Monteput i Aerodromi, 10 hiljada Centralna banka, 15.000 Plantaže i 1.000 eura Pošta. Jedina privatna kompanija je Lovćen osiguranje sa 50.000 eura.

Bonus video: