Neko od moćnika ulazi u Atlas banku?

Prema nezvaničnim informacijama, za ulazak u Atlas banku interesuju se pojedini crnogorski biznismeni koji imaju poslove i u Srbiji, ali ih vode preko drugih fizičkih lica, kao i jedan od domaćih moćnika iz građevinskog biznisa
18169 pregleda 23 komentar(a)
Poziv svima za dokapitalizaciju otvoren do kraja marta: Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Poziv svima za dokapitalizaciju otvoren do kraja marta: Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.03.2019. 08:09h

Privremena upravnica Atlas banke Tanja Terić objavila je 9. marta poziv za drugu dokapitalizaciju Atlas banke vrijednu 22 miliona eura kroz kupovinu 88.710 običnih akcija, a na kojoj se mogu prijaviti svi zainteresovani u roku od 20 dana.

Privremena uprava je nominalnu vrijednost akcije banke procijenila i u drugoj dokapitalizaciji na 248 eura. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz više izvora, za ulazak u Atlas banku interesuju se pojedini crnogorski biznismeni koji imaju poslove i u Srbiji, ali ih vode preko drugih fizičkih lica, kao i jedan od domaćih moćnika iz građevinskog biznisa.

Ovo je drugi krug pokušaja dokapitalizacije, nakon što nije uspio prvi u kojem su pravo kupovine imali postojeći akcionari.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je nedavno izjavio da ima saznanja da će u postupku dokapitalizacije Atlas banke učestvovati lice koje nije sadašnji akcionar banke. Šef države nema nadležnost nad bankarskim sektorom i službeno nije mogao doći do tog saznanja. Nije odgovorio na tadašnja pitanja “Vijesti” odakle mu informacije i da li će neko od njegovih prijatelja učestvovati u tom poslu.

Cijena akcije

Prva dokapitalizacija banke, u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, koja je okončana zvanično 25. februara, nije uspjela jer se niko od postojećih akcionara banke nije prijavio. Nominalna vrijednost akcije Atlas banke prije pokretanja postupka dokapitalizacije bila je 500 eura, a privremena uprava procijenila da sada vrijedi upola manje.

Prema podacima sa Montenegroberze, Atlas banka sada ukupno ima 64 hiljade akcija, a kroz dokapitalizaciju se nudi 88 hiljada akcija. To znači da neko u drugom krugu dokapitalizacije kupovinom ovog broja akcija može postati većinski vlasnik banke.

Na berzi je posljednji put trgovano akcijama Atlas banke u decembru 2011. godine kada je njihova cijena bila 1.786 eura. Najveća vrijednost jedne akcije Atlas banke bila je u septembru 2009. kada je iznosila 2.549 eura.

Knežević preko povezanih firmi kontroliše oko 80 odsto akcija, Hipotekarna banka ima 4,6 odsto akcija, vlasnici Hipotekarne banke italijanska porodica Gorgoni preko firme Nine posjeduju 10,5 odsto, dok ostali imaju manje od pet odsto.

Pismo i prijave

Atlas grupa je juče saopštila da su podnijeli tužbu Privrednom sudu sa zahtjevom da donese mjeru privremene zabrane privremenoj upravi Atlas banke da izvrši novu dokapitalizaciju kojom se krše prava postojećih akcionara nezakonitim postupanjem Terićeve i CBCG. Naveli s su da ponovo upozoravaju potencijalne investitore da će osporavati sve dalje aktivnosti CBCG i privremene uprave u pravcu dokapitalizacije ili prodaje akcija postojećih akcionara

Podsjećaju da su uputili pismo premijeru Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru CBCG Radoju Žugiću i Terićevoj. U pismu je navedeno da su postojeći akcionari veoma zainteresovani za dokapitalizaciju banke traže prvo da se razjasne određena pitanja. Na pismo nije odgovoreno.

Podnijelu su krajem januara Višem tužilaštvu krivične prijave protiv Žugića, Terićeve, bivšeg privremenog upravnika u IBM banci Milana Remikovića i više drugih za sada NN službenika CBCG zbog, kako tvrde, što su prouzrokovali štetu akcionarima Atlas banke i IBM banke u iznosu oko 80 miliona eura. U IBM banci je početkom januara uveden stečaj.

CBCG je uvela privremenu upravu u Atlas banci početkom decembra prošle godine pa je uveden moratorijum na sva plaćanja koji je na snazi 90 dana. Prema Zakonu o bankama, od zabrana su izuzete obaveze plaćanja po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja (plate, penzije, socijalna davanja...), naknade štete nastale po život i zdravlje i tekućih troškova koji su neophodni za redovno funkcionisanje Atlas banke.

Bonus video: