Nema istrage jesu li Hamović i Lazarević oštetili državu

Uprava policije nije dobila zahtjev od Tužilaštva i kolega iz Srbije da provjeri poslove najveći snabdjevača strujom
145 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2013. 18:31h

Predstavnici Uprave policije (UP) od kolega iz Srbije nijesu dobili zahtjev u vezi sa provjerom poslova biznismena Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića u Crnoj Gori, a ni od crnogorskog Tužilaštva nije bilo takvih zahtjeva, zvanično je odgovoreno „Vijestima“ iz UP.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u srbijanskoj Vladi Zorana Mihajlović izjavila je da je javna tajna da je uz posredovanje trgovaca bilo korupcije u preprodaji struje između Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Zbog sumnji da su u tom poslu oštetili državu Srbiju podnijete su krivične prijave protiv kompanije EFT i Hamovića, kao i Vojina Lazarevića, uz ostale predstavnike Elektroprivrede Srbije.

EFT i Rudnap, iza koje je Lazarević, godinama su bili glavni snabdjevači Crne Gore. Preko njih je Elektroprivreda (EPCG) uvozila najveći dio nedostajuće električne energije za crnogorsko tržište.

Iz MANS-a su pozivali Tužilaštvo da se bavi tim poslovima, ističući da je EPCG od Hamovića i Lazarevića uvozila struju skuplje u odnosu na ostale ponuđače, a to se prevaljuje na cijene struje. Iz EPCG su tvrdili da su uvozili energiju “po najpovoljnijim cijenama u periodu kada je bila potrebna”.

“Direkcija UP MUP -a Republike Srbije nije se do danas, 16. jula ove godine, obraćala UP MUP -a Crne Gore sa bilo kakvim zahtjevom u vezi sa provjerom poslovanja Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića. Službenici UP, shodno Zakoniku o krivičnom postupku, u sprovođenju policijskih poslova i zadataka postupaju po nalogu Tužilaštva i preduzimaju mjere i radnje u konsultaciji sa nadležnim tužiocem. Tužilaštvo do danas nije izdalo nalog policijskim službenicima za bilo kakvo postupanje prema tim licima”, odgovoreno je juče iz Uprave policije.

Mihajlović je ukazala na trgovinu električne energije od 2000. godiine, ističući da je otvoreno pitanje kako su prekinuti direktni odnosi koji su postojali između tri države u tom poslu i kako su odjednom svi počeli da dobijaju posrednike.

Uprava EPCG godišnje izdvaja desetine miliona eura za uvoz struje koji kroz cijene plaćaju građani i privreda. Zvanični podaci od početka prošle godine pokazuju da je EPCG platila više od 228 miliona eura za uvoz struje za prethodne četiri i po godine.

Lazarević je ranih devedesetih bio ministar u crnogorskoj Vladi, savjetnik premijera i predsjednik skupštine akcionara EPCG. U to vrijeme počinju prvi poslovi Hamovića sa Crnom Gorom. Američka vlada je 11,9 miliona dolara uplatila Crnoj Gori radi eliminisanja duga za električnu energiju, kupljenu od Elektroprivrede Republike Srpske (EPRS).

Lazarević je ranih devedesetih bio ministar u crnogorskoj Vladi, savjetnik premijera i predsjednik skupštine akcionara EPCG

Dio javnosti vjeruje da je Lazarević dostavio Hamoviću insajderske informacije na osnovu kojih je, preko svoje firme, profitirao na način što se uključio u naplatu kredita prema EPCG, sa računicom da, bez obzira na kašnjenja, profit obezbjeđuje velikim diskontom kod isporučioca. Kada su Amerikanci avgusta 1999. uplatili prvu tranšu EPRS-u, iz EPCG su ih pismeno obavijestili da novac treba preusmjeriti na račune Hamovićevog GML Internationala.

Kao premijerov savjetnik i predsjednik Skupštine akcionara EPCG, Lazarević je sa Hamovićem tada postao dioničar EFT-e, osnovane 13. oktobra 2000. godine. U oglednom primjeru najtežeg konflikta interesa, uveo je EFT-u u Crnu Goru.

On je, kako su ocijenili nezavisni analitičari, sam sa sobom ugovorio posao kojim će najveća državna kompanija iz Crne Gore struju proizvedenu u BiH (Republici Srpskoj) kupovati preko EFT-e.

Galerija

Bonus video: