Nema koristi od izdavanja "Sveca"

I peta faktura do sredine jula stiže zakupcu Svetog Stefana, a ništa ne plaća godinu i tri mjeseca
12 komentar(a)
Sveti Stefan, plaža, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, plaža, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.06.2012. 14:40h

I dok se sezona u grad hotelu Sveti Stefan zahuktava od koje će zakupac zarađivati, kompanija Adriatik propertis i investitor - grčka Restis grupa, godinu i tri mjeseca ne uplaćuju ni cent na račun hotelske grupe Budvanska rijevera za zakup tog elitnog hotelskog kompleksa.

Nova, peta faktura će Adratik propertisu stići će do 15. jula iz hotelske grupe. Time će se dosadašnji dug sa 1,7 miliona eura, popeti na 2,1 milion eura.

Zakupac , koji je u nekoliko navrata isticao da nema namjeru da izmiri obaveze, jer smatra da je pretprio štetu od gotovo sedam miliona eura zbog kašnjenja u usvajanju planske dokumentacije, te obnove crkve Aleksandra Nevskog, iščekuje nalaz stručne komisije. Na osnovu tog nalaza, Vlada će zauzeti stav pristaje li na izmjene ugovora o zakupu, na kojima zakupac insistira.

Dug koji Grci priznaju iznosi 1, 3 miliona eura, a iz Budvanske rivijere su saopštili da iznosi 1,7 miliona.ž

Godišnji zakup, precizirano je ugovorom, tokom rekonstrukcije hotela ukupno iznosi 1,96 miliona eura, od kojih 670 hiljada pripada hotelsko-turističkom preduzeću Miločer na ime zakupa hotela Kraljičina plaža, dok ostatak ide Budvanskoj rivijeri

Grčka kompanija Restis grupa, iza koje stoji biznismen Viktor Restis, krajem prošle godine je tražila Ministarstvu turizma i Vladi da se umanji iznos zakupnine za trećinu, omogući zatvaranje hotelskog kompleksa, produži period zakupa na 40 godina, kao i oprosti dug iz 2011.

Kako bi se utvrdilo koliko je Adriatik propertis uložio do sada, kao i koliki su finansijski troškovi zbog neusvajanja urbanističkih planova, formirana je komisija koju čine profesori Ekonomskog i Građevinskog fakulteta.

Kako je "Vijestima" potvrđeno, nalaz komisije je urađen i dostavljen vlasniku grada hotela - Budvanskoj rivijeri, koja je tražila dodatna pojašanjenja. I sad novi krug.

Nakon što komsija finišira izvještaj i dostavi hotelskoj grupi, ona će ga proslijediti Ministarstvu održivog razvoja , odnosno Vladi, koja bi na osnovu toga trebalo da zauzme stav da li će biti izmijenjene odredbe ugovora.

Vlada je prije pet godina dala u zakup crnogorske hotelske bisere Sveti Stefan, Miločer i Kraljičinu plažu na 30 godina kompaniji Aman rizorts, dok je posao oko investiranja kasnije preuzeo Adritik propertis dok je Aman ostao kao operator hotela.

Godišnji zakup, precizirano je ugovorom, tokom rekonstrukcije hotela ukupno iznosi 1,96 miliona eura, od kojih 670 hiljada pripada hotelsko-turističkom preduzeću Miločer na ime zakupa hotela Kraljičina plaža, dok ostatak ide Budvanskoj rivijeri. Zakupac je obezbijedio kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj od 37 miliona eura za završetak projekta na Svetom Stefanu, Miločeru i Kraljičinoj plaži.

Da bi se utvrdilo koliko je Adriatik propertis uložio do sada i koliki su finansijski troškovi zbog neusvajanja urbanističkih planova, formirana je komisija koja je uradila nalaz, a vlasnik grad hotela - Budvanska rivijera tražila je pojašnjenje. I sad je opet sve na čekanju

Ćute po direktivi iz vrha

Članovi Odbora direktora Budvanske rivijere, kojim predsjedava aktuelni potpredsjednik DPS Svetozar Marović, prije pola godine su bili saglasni da pokrenu inicijativu da se podnese tužba protiv zakupca za isplatu duga.

Tužba je bila napisana, međutim, nikada nije predata sudu, nakon što je na cijeli postupak stigla intervencija iz državnog vrha. U bordu su i Dušanka Jeknić, Vladan Vujović, Raško Konjević i Ratko Vukotić.

Bonus video: