Nema kredita ni bez jake podrške države

Češka banka je upozorila da podržano eksportno finansiranje i osiguranje projekta neće biti moguće nakon 31. decembra
59 pregleda 0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 13.04.2016. 20:16h

Čelnici Češke eksportne banke tražili su 24. marta od predstavnika menadžmenta A2A i finansijskog direktora EPCG Flavija Bjanka da se, kao vođa pregovaračkog dijela za komercijalna pitanja, što prije izjasni o davanju garancija od strane EPCG za finansiranje i izgradnju Drugog bloka TE Pljevlja.

“Želimo da vas uvjerimo da je projekat naš najveći prioritet, ali je važno naglasiti da prolongiranje razgovora o elementarnoj strukturi projekta, koje vodimo više od godine dana, može rezultirati nepovoljnom rezervom vremena u odnosu na nove stavove OECD sektora u vezi sa izgradnjom novih elektrana na ugalj i odnosni prelazni period. Nakon isteka prelaznog perioda, koji ističe 31. decembra 2016, podržano eksportno finansiranje i osiguranje projekta neće biti moguće. Stoga vas ljubazno molimo da razmotrite trenutnu situaciju i da nam date pozitivno mišljenje o gore izloženom pitanju”, navodi se u pismu potpredsjednika Češke eksportne banke Miroslava Tyma i specijaliste za strukturirano finansiranje Michala Sedmeraupućenom Bjanku, koje je istovremeno poslato direktoru Škode Prahe i predsjedniku borda EPCG Srđanu Kovačeviću.

Češka ekportna banka bi trebalo da kreditira projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja.

Češka ekportna banka bi trebalo da kreditira projekat izgradnje drugog bloka TE Pljevlja

Vlada i italijanska kompanija A2A su navodno na pragu dogovora oko Ugovora o gradnji drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, a konačnu odluku o izdavanju korporativne garancije Elektroprivrede CG u korist finansijera projekta izgradnje bloka II TE „Pljevlja“ donijeće skupština akcionara EPCG na predstojećem zasjedanju 27. aprila.

Odluka da se ova tačka uvrsti u dnevni red predstojeće skupštine donijeta je, prema nezvaniničnim informacijama Vijesti, preglasavanjem, a članovi uprave iz A2A bili su uzdržani.

Iz materijala dostavljenog akcionarima EPCG nema konačnog odgovora Italijana u vezi ovog pitranja, a spekuliše se da će glavni pregovarač za finansijska pitanja izgradnje drugog bloka TE do kraja ove sedmice biti promijenjen.

Kako je za odluku na predstojećoj skupštini EPCG dovoljna prosta većina teoretski postoji mogućnost da EPCG odobri garancije za gradnju drugog bloka TE Pljevlja i ako Italijani budu uzdržani ili se protivili tom predlogu. Dosadašnji ugovor o upravljanju i mogućem pravu veta A2a na odluke države u EPCG je istekao, a novi nije potpisan.

Prema navodima iz obraćanja Češke eksportne banke Bjanku, Italijani su na sastanku održanom u Pragu 17. marta ove godine istakli da EPCG trenutno razmišlja “o davanju samo djelimične garancije u toku perioda pripreme Projekta (dok bi se puna garancija dala u periodu izgradnje)”.

“Mada razumijemo da, usljed zahtjeva akcionara, EPCG insistira na osnivanju SPV (posebnog preduzeća-prim. aut) kome bi se odobrilo finansiranje, mi potvrđujemo da se naša pozicija nije promijenila od decembra 2015., odnosno, mi smatramo da projekat ne može biti finansiran na principima projektnog finansiranja i bez snažne podrške Republike Crne Gore. Stoga, kako bi se razgovori o finansiranju projekta pokrenuli, ljubazno vas molimo da nam što prije budete u prilici, a najkasnije 15. aprila 2016. godine, dostavite pisanu potvrdu da je EPCG spremna da izda bezuslovnu, neopozivu, prenosivu korporativnu garanciju naplativu na prvi zahtjev za pun iznos i za ukupan period finansiranja projekta, kao i formu pisma potvrde koje bi Republika Crna Gora bila spremna da dostavi bankama u vezi sa finansiranjem”, ističe se u pismu ČEB Bjanku.

Ugovor o gradnji drugog bloka TE u Pljevljima trebalo bi da potpišu Vlada i česka kompanija Škoda Praha. Cilj Vlade je da pokušaju da dogovore nižu cijenu izgradnje od ponuđene koja iznosi 338 miliona eura. Iz EPCG su procijenili da ovaj projekat sa troškovima finansiranja neće koštati više od 450 miliona eura.

Miličković: Glasaću protiv Đukanovića i Lazovića

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković saopštio je “Vijestima” da će na predstojećoj skupštini akcionara tog preduzeća glasati protiv izdavanja korporativne garancije EPCG jer se, kako je istakao, radi o zavjeri u režiji premijera Mila Đukanovića i potpredsjednika VladeVujice Lazovića, koji žele građane da zaduže dodatnih oko 400 miliona eura.

“Kako 2009. godine iz ličnih interesa nijesu prihvatili dvije milijarde investicija grčkog konzorcijuma, oni sad žele da donesu odluku na štetu građana. A2A je 2009. bio unaprijed izabrani strateški partner u EPCG. Tajnovitost daljih pregovora i saglasnost A2A o budućoj saradnji predstavlja i alternativa da bi Italijani iz EPCG izašli sa 250 miliona iako su unijeli 430 miliona eura. Ili su Italijani poluđeli ili u ovoj priči nešto žestoko smrdi”, zaključio je Miličković .

Bonus video: