Nema novca za 1.144 žrtve tranzicije

Fond sa 3,3 miliona eura koliko ima u budžetu može isplatiti otpremnine za 1713 radnika
0 komentar(a)
protest, sjever, Foto: Arhiva "Vijesti"
protest, sjever, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.01.2016. 20:03h

Fond rada sa 3,3 miliona eura koliko ima u budžetu ove godine može isplatiti otpremnine za 1713 radnika čiji su zahtjevi pozitivno riješeni. Na svoj novac će morati da sačekaju 1.144 bivša radnika.

Fond isplaćuje novac “žrtvama tranzicije”, odnosno svim radnicima koji su ostali bez posla u državnim preduzećima, a nijesu dobili otpremninu. Otpremnina iznosi 1.926 eura po radniku.

Direktor Fonda rada Kemal Đečević “Vijestima” je kazao da je na 14. januar ove godine za isplatu preostalo 2.857 pravosnažnih rješenja za koja je potrebno 5,5 miliona eura. Od ukupnog broja pozitivnih rešenja, 1.018 se odnosi na 2013. godinu, 774 su donijeta u 2014, a 1065 prošle godine.

“Fondu rada ovogodišnjim budžetom opredijeljeno je 3,3 miliona. Sa tim iznosom mogu se isplatiti 1713 osobe kojima je zahtjev usvojen za isplatu potraživanja po osnovu prestanka radnog odnosa zbog stečaja ili tehnološkog viška. Bitno je istaći da je prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu Skupština donijela zaključak da ako dođe do naplate prihoda iznad planiranih, da će se Fondu obezbijediti dodatni novac”, kazao je Đečević.

Odlukom o kriterijumima i načinu isplate potraživanja kod Fonda, propisano je da se potraživanja isplaćuju dinamikom u zavisnosti od priliva opredijeljenog novca iz budžeta. Đečević je objasnio da se isplata obavlja po redoslijedu donošenja rješenja, pa će se novcem koji imaju isplatiti otpremine za sva rješenja u 2013. i veći dio donijetih u 2014.

Đečević je kazao da je Fond od osnivanja do sada isplatio novac za 10.245 pozitivno riješenih zahtjeva u ukupnom iznosu od 19,72 miliona. Od te sume 19,71 milion odnosi se na isplatu potraživanja za 10.235 bivših zaposlenih kojima je zahtjev usvojen po osnovu prestanka radnog odnosa zbog stečaja ili tehnološkog viška, dok se 11,58 hiljada odnosi na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) za deset radnika koji su bez posla ostali zbog stečaja, a za godine staža koje im nedostaju za sticanje uslova za penziju.

“Procjenu kada će Fond riješiti sve zahtjeve nije moguće dati, jer je neophodno zbog utvrđivanja činjeničnog stanja pribaviti dodatne dokaze. To posebno što je među neriješenim zahtjevima značajan broj onih koji ne ispunavaju uslove za isplatu potraživanja kod Fonda rada, a čije rješavanje je složeno jer se mora omogućiti stranci učešće u postupku shodno zakonu. To u krajnjem zahtijeva više vremena”, naveo je Đečević.

Prema Zakonu o Fondu rada novac za njegov rad se obezbjeđuje uglavnom iz budžeta i doprinosa u visini od 0,2 odsto na teret poslodavca koji obveznik osiguranja od nezaposlenosti obračunava na osnovicu koja se odnosi na taj doprinos u skladu sa posebnim zakonom.

Fond rješava i druge radničke zahtjeve

Fond rada, prema riječima Đečevića, osim zahtjeva radnika koji su bez posla ostali zbog stečaja, svakodnevno prima i zahtjeve za isplatu potraživanja po drugim osnovima.

Tu su zahtjevi za zarade i naknade zarade za vrijeme odsustvovanja zbog privremene spriječenosti za rad, naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor zbog krivice poslodavca, za kalendarsku godinu u kojoj je pokrenut stečajni postupak, kao i otpremnine zbog odlaska u penziju u kalendarskoj godini u kojoj je pokrenut stečajni postupak. Građani zahtjeve podnose i ako su pravo na penziju ostvarili prije pokretanja stečaja i traže naknadu štete na osnovu odluke suda iz godine u kojoj je pokrenut stečaj. Fondu dostavljaju i zahtjeve za uplatu doprinosa za PIO i oni čiji je radni odnos prestao usljed stečaja, a za godine staža koje im nedostaju za sticanje uslova za penziju za koje im poslodavac nije uplatio doprinos.

“Fond je prošle godine riješio ukupno 2000 zahtjeva za isplatu potraživanja po ovom osnovu, od čega se 1818 odnosi na potraživanja osoba kojima je radni odnos prestao do 24. avgusta 2008”, kazao je Đečević.

Bonus video: