Nema novca za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih

Nakon preusmjeravanja 50 odsto prihoda primorskim opštinama, preduzeće raspolaže sa 3,5 miliona eura
56 pregleda 1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 15.09.2018. 17:36h

Vlada se nije saglasila sa predlogom Upravnog odbora preduzeća "Morsko dobro" da se kompletna neraspoređena dobit koju je ta državna firma ostvarila u 2014. usmjeri za potrebe rješavanja stambenih pitanja radnika preduzeća i aktivnosti sindikata.

Upravni odbor državne firme je predložio da se čitav iznos neraspoređene dobiti iz 2014. od 68.947,55 eura usmjeri na ove dvije stavke i to 50.000 eura za riješavanje stambenih pitanja zaposlenih, dok bi ostatak novca od skoro 19.000 eura bio uplaćen sindikatu te firme za "realizaciju određenih aktivnosti".

Razmatrajući taj predlog, Ministarstvo finansija je ukazalao da su državna preduzeća shodno zaključku Vlade iz maja 2014. godine u obavezi da 70 odsto ostvarenog profita transferišu u državni budžet.

Sa tim se saglasilo i Ministarstvo održivog razvoja i turizma koje je nadležno za rad "Morskog dobra", pa su iz resora ministra Pavla Radulovića (DPS) "ocijenili opravdanim izdvajanje sredstva za namjene koje je predložio upravni odbor preduzeća, ali samo do visine od 30 odsto dobiti te firme iz 2014. godine".

Vlada je na sjednici u četvrtak odbacila ovakav predlog i poslovodstvo te državne firme pozvala da u državni budžet uplati 70 odsto neraspoređene dobiti ostvarene prije četiri godine, odnosno ukupno 48.263 eura.

Vlada je dala saglasnost da to preduzeće izmijeni ovogodišnji plan korišćenja novca pošto se preduzeće u dijelu investicionih aktivnosti susrelo sa potrebom korekcije planiranih iznosa i namjene sredstava.

Novac će se preraspodjeliti, ali će suma ostati ista.

Ukupno planirani prihod preduzeća za 2018. godinu iznosi 7,05 miliona eura od čega planirani prihod od poslovnih aktivnosti preduzeća za 2018. godinu iznosi sedam miliona, dok ostali prihod koji obuhvata kamate na depozite, naplatu utuženih potraživanja, otkup tenderske dokumentacije, realizacija bankarskih garancija... iznosi 50.000 eura.

Bonus video: