Nema predsjednika i niko ne gleda žalbe za javne nabavke

Državna komisija kontroliše postupke javnih nabavki u Crnoj Gori koje se unazad nekoliko godina mjere milijardama eura potrošenog novca poreskih obveznika
57 pregleda 6 komentar(a)
Suzana Pribilović (Novine)
Suzana Pribilović (Novine)
Ažurirano: 05.11.2015. 19:09h

Bivša predsjednica Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki Suzana Pribilović napustila je tu instituciju prije dvije sedmice, a Vlada još nije imenovala vršioca dužnosti predsjednika tako da je danima blokiran njen rad i ne postoji formalna mogućnost da se donese bilo kakva odluka.

Prema poslovniku o radu Državne komisije samo predsjednik ili vršilac dužnosti te važne institucije može sazvati sjednicu na kojoj će se donositi odluke po žalbama ovlašćenih učesnika u postupku javnih nabavki.

Pribilović je novi angažman dobila u administraciji Opštine Budva, ali je partijska kombinatorika u vladajućem DPS-u i izvršna vlast, koja kasni sa imenovanjem v.d. predsjednika , pokazala neodgovoran odnos prema jednoj od ključnih institucija u borbi protiv korupcije.

Državna komisija kontroliše postupke javnih nabavki u Crnoj Gori koje se unazad nekoliko godina mjere milijardama eura potrošenog novca poreskih obveznika.

Javne nabavke su i posebno poglavlje u evropskim integracijama.

Pribilović je bila na čelu Državne komisije od imenovanja njenog novog saziva 2012. godine

Protekle tri godine rad ove tako važne institucije u procesu evropskih integracija, obilježili su, ipak, neadekvatni uslovi za rad, ali i često kontradiktorne odluke po jednom istom osnovu, posebno u niskogradnji (gdje su bili poslovi vrijedni desetine miliona eura), ali i u oblasti zdravstva i nabavkama medicinske opreme koje je naručivao Fond zdravstvenog osiguranja Crne Gore.

Bila je primjetna i višegodišnja netrpeljivost, a često i nepoštovanje u odnosu na mišljenja i preporuke koje je tokom reforme u ovoj oblasti donosila Uprava za javne nabavke.

Zakonska obaveza Državne komisije bila je da na svom veb sajtu objavljuje sve svoje odluke koje donosi, ali to nije slučaj već više od godinu. Od kraja avgusta 2014. rješenja koje je donosila Komisija objavljivana su na veb sajtu Uprave za javne nabavke. Do imenovanja novog v.d. predsjednika Komisije neće biti donošene, niti objavljivane nikakve odluke u ovoj instituciji.

Bonus video: