Nema zainteresovanih za kupovinu hotelskog preduzeća Ulcinjska rivijera

Vladini tenderi iz oblasti turizma ne uspijevaju godinama, uprkos tvrdnjama da na tržištu ima interesovanja
88 pregleda 0 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Arhiva Vijesti
Ada Bojana, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.09.2011. 09:39h

Nema zainteresovanih za kupovinu hotelskog preduzeća Ulcinjska rivijera i zakup zemljišta za izgradnju turističkog kompleksa, a dvije sedmice je do zatvaranja tendera.

Vladini tenderi iz oblasti turizma ne uspijevaju godinama, uprkos tvrdnjama da ih objavljuju kada se utvrdi da na tržištu ima interesovanja za državne akcije u kompanijama i dugoročni zakup atraktivnog zemljišta države.

Odavno je najavljivano da će valorizacija Velike plaže i Ade Bojane preporoditi jug Crne Gore i da će realizacija projekata ekonomski ojačati državu, ali tenderi nijesu uspijevali, kao ni prethodni za Ulcinjsku rivijeru.

Konačan rezultat ovogodišnjeg javnog poziva za prodaju većinskog paketa akcija ulcinjske hotelsko-turističke kompanije i izdavanje državnog zemljišta na Velikoj plaži na devet decenija, obavljenog sredinom juna, znaće se 19. septembra.

Na korak od neuspjeha?

Prema dosadašnjim pokazateljima, bliži je neuspjehu, a Tenderska komisija za turizam će odlučiti, ukoliko propadne, hoće li i koliko prolongirati rok za dostavljanje ponuda.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je zadržao pravo da izmijeni pojedine odredbe tendera, uključujući i one kojima su propisani rokovi.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je zadržao pravo da izmijeni pojedine odredbe tendera

U komisiji smatraju da su tenderske uslove učinili privlačnim u maksimalno mogućoj mjeri, ali da na interesovanje utiču lošija finansijska situacija investitora kojima novi projekti nijesu prioritet, a i obazriviji su jer ne žele prepreke prilikom pribavljanja dozvola za gradnju.

"Sačekajmo da istekne rok za dostavljanje ponuda. Nema još zahtjeva za otkup tenderske dokumentacije, ali vidjećemo hoće li se ponuđač pojaviti u zadatkom roku", saopštili su “Vijestima” u Tenderskoj komisiji.

Tenderska dokumentacija, koja se otkupljuje za pripremu ponude, košta deset hiljada eura.

Obilazak do 16. septembra

Do 16. septembra je omogućen obilazak takozvane sobe podataka o kompaniji i obilazak zemljišta.

Učesnici su pozvani da odrede cijenu za preuzimanje skoro 65 odsto državnih dionica HTP-a, čija je ukupna nominalna vrijednost oko 60 miliona eura. Traženo je da predlože strukturu i iznos godišnje zakupnine zemljišta i investicioni program.

Oglašeno je izdavanje oko 242 hiljade kvadrata parcela u državnoj svojini, koje zauzimaju hoteli i ostali objekti Ulcinjske rivijere i zemljište predviđeno za gradnju turističkog kompleksa mješovitog sadržaja. Konačnu odluku o izdavanju državne imovine na 90 godina usvajaće Skupština Crne Gore, nakon što bi Vlada predložila ugovorene uslove sa eventulnim zakupcem.

Do 16. septembra je omogućen obilazak takozvane sobe podataka o kompaniji i obilazak zemljišta

Investitoru je ostavljeno da bira hoće li hotele Ulcinjske rivijere - Olimpik i Belvi modernizovati ili rušiti da bi gradio modernije objekte. Privatizacioni model za Ulcinjsku rivijeru je promijenjen, odnosno kombinovan sa dugoročnim izdavanjem zemljišta, nakon što 2009. nije uspjela prodaja većinskih akcija preduzeća.

Osim hotela Olimpik i Belvi na Velikoj plaži, turističko preduzeće upravlja nudističkim naseljem Ada.

Javni poziv za Veliku plažu i Adu biće objavljen

Koncept dugoročnog izdavanja zemljišta vjerovatno će biti primijenjen prilikom novog pokušaja valorizacije potencijala Velike plaže i Ade Bojane.

Javni poziv za ulcinjsku Veliku plažu i ostrvo Ada Bojana biće objavljen, najavljeno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, nakon što se definiše model realizacije projekata i pripremi tenderska dokumantacija, a još nije određena komisija koja će se time baviti.

To je agenciji Mina biznis saopšteno iz Ministarstva, čiji predstavnici naglašavaju da model projekata treba da odobri “nova tenderska komisija koja će biti formirana u narednom periodu”.

Koncept dugoročnog izdavanja zemljišta vjerovatno će biti primijenjen prilikom novog pokušaja valorizacije

Iz Ministarstva su najavili da je tendere za Veliku plažu i Adu moguće realizovati kroz dugoročni zakup državnog zemljišta, koje bi izdali na najviše 90 godina sa mogućnošću produženja.

"Raspoloživost zemljišta u privatnom vlasništvu će zavisiti od aranžmana sklopljenih između privatnih vlasnika, investitora i projektne kompanije, uz pomoć Vlade", objasnili su iz vladinog resora.

Tenderi prolongirani dva puta

Prethodni tenderi za pokazivanje interesovanja za turističku valorizaciju poništeni su u oktobru 2009. godine. Nije bilo zainteresovanih za razvoj kompleksa i dugoročni zakup Velike plaže, niti za zakup Ade Bojana na 90 godina, sa obavezom izgradnje i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom.

Tenderi su prolongirani dva puta, a pravo učešća su imale kompanije ili konzorcijumi koji otkupe tendersku dokumentaciju, potpišu izjavu o povjerljivosti i dostave milion eura vrijednu garanciju.

Podrazumijevalo se da je u obliku bezuslovne bankarske garancije naplative na prvi poziv i izdate od renomirane međunarodne banke, ili u obliku depozita. Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma saopštili su da su analiza tržišta, ekonomski i lokalni uslovi, iskustva prethodnih javnih poziva i ciljevi projekta Velika plaža doveli do inicijalnog zaključka u kom slučaju bi najbolje privukli investitore.

Fokus na srednji-viši dio tržišta

Radi se, kako su naveli, o realizaciji tendera kroz eventualno manje cjeline, uz fokus na srednji-viši dio tržišta, sa uravnoteženom kombinacijom turističkih i rezidencijalnih komponentni.

"Vlada će, prije objavljivanja tendera, intenzivno raditi na pitanjima upravljanja projektom, definisanja objedinjenog programa i infrastrukture, ažuriranja postojeće planske dokumentacije i definisanja programa stimulativnih mjera i kriterijuma za izbor", istakli su iz Ministarstva.

Oni su naveli da bi se, u cilju kvalitetnijeg i profesionalnijeg vođenja i upravljanja kompleksom, stanovništvu pružila prilika za sticanje šireg obrazovanja, posebno iz oblasti menadžmenta, turizma, ugostiteljstva i stranih jezika. U Ministarstvu očekuju i da će projekat ubrzati ulaganja u infrastrukturu, podstaći dalji razvoj ugostiteljstva, trgovine i obrazovanja, animirati stručnjake iz dijaspore i kroz porast zaposlenosti značajno povećati životni standard građana Crne Gore.

Bonus video: