Nemamo stečajnu mafiju, ali ima neprofesionalnih upravnika

Ima neprofesionalnih i nedovoljno stručnih stečajnih upravnika, rekao je predsjednik Privrednog suda
271 pregleda 14 komentar(a)
Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević
Blažo Jovanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.01.2017. 19:29h

U Crnoj Gori nema stečajne mafije, ali ima neprofesionalnih i nedovoljno stručnih stečajnih upravnika, rekao je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić u razgovoru za “Vijesti”.

“Odgovorno tvrdim da stečajne mafije nema i da između stečajnih sudija i stečajnih upravnika postoji krajnje principijelan i profesionalan odnos uređen u skladu sa zakonskim normama. Doduše, imamo ipak pojedine stečajne upravnike koji svojom neprofesinolanošću i nedovoljnom stručnošću ne mogu ostvariti osnovne principe i standarde koje traži jedan kompleksan stečajni postupak u smislu odredbi Zakona o stečaju, i u tom pravcu i insistiram na njihovoj daljoj edukaciji i usavršavanju”, kazao je Jovanić “Vijestima”.

On je naveo da su u 2016. godini pokrenuti stečajni postupci u 522 preduzeća, približno kao i tokom 2015. kada ih je bilo 535.

Jovanić nije želio „Vijestima“ da dostavi podatke o svim stečajnim postupcima koji se trenutno vode u Crnoj Gori, kao i spisak svih stečajnih upravnika i sudija u tim postupcima, već je uputio na objave u Službenom listu.

Jovanić tvrdi da se postojanje stečajne mafije već duže vrijeme želi predstaviti kao standard prilikom postupanja u stečajnim postupcima, na koji način se pokušava prije svega narušiti ugled institucije kakav je Privredni sud, kao i sudija koje postupaju u stečajnim predmetima, odnosno dovesti u pitanje njihov dugogodišnji profesionalni angažman koji imaju u ovom sudu.

Svi predmeti dodjeljuju se sudijama po metodu slučajne dodjele, kako i predviđa zakon

Na pitanje da objasni kako se dodjeljuju predmeti upravnicima, slučajnim izborom ili složenije predmete isključivo, i po nekom nepisanom pravilu, dodjeljuju upravnicima sa dužim radnim stažom, Jovanić je odgovorio da se “svi predmeti u ovom, a i ostalim sudovima u Crnoj Gori dodjeljuju po metodu slučajne dodjele, onako kako je to i propisano Zakonom o sudovima”.

Na pitanje, da li je kao predsjednik suda uočio zloupotrebe u bilo kojem stečajnom postupku ili ne i šta je konkretno preduzeo, Jovanić je odgovorio da “nije bilo zloupotreba od strane stečajnih upravnika”.

“Tačno je da je u pojedinim postupcima došlo do razrješenja stečajnih upravnika, ali se to ne može dovesti u vezu sa bilo kakvom vrstom zloupotrebe ili nekih radnji koje nijesu utemeljene u zakonu, već se pokazalo da ti stečajni upravnici nisu imali dovoljno znanja i stručnosti koja se zahtijevaju od njih, a ovo posebno imajući u vidu značaj uloge stečajnog upravnika u samom stečajnom postupku”, dodao je Jovanić .

Uočeno je u pojedinim predmetima, kako je napomenuo, gdje se predlog podnosi od strane stečajnog dužnika, da je neposredno prije tog predloga bilo raspolaganja imovinom tog pravnog subjekta, iz kog raspolaganja bi se moglo zaključiti da je bilo sa ciljem da se ubuduće onemogući namirenje povjerilaca.

“Međutim, kroz pobijanje radnji stečajnog dužnika, stečajni upravnici su u onim slučajevima za koje su ocijenili da su cjelishodni, u skladu sa ovlašćenjima koje im pruža Zakon o stečaju, preduzeli određene radnje i pokrenuli postupke sa ciljem zaštite stečajne mase”, zaključio je Jovanić.

Nije rodbina sa Milom Đukanovićem

Jovanić tvrdi da nije u rodbinskim vezama sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem.

“Iako se radi o mojoj privatnosti, one koje to interesuje želim obavijestiti da nijesam u rodbinskim odnosima sa gospodinom Milom Đukanovićem. Ono na šta sam ponosan, jeste, da su naše porodice u višedecenijskim prijeteljskim odnosima i da odnos sa gospodinom Milom Đukanovićem posmatram kroz prijateljstvo naših porodica. Moj izbor za predsjednika Privrednog suda ne može se dovesti u vezu sa gospodinom Đukanovićem, niti bilo kojim drugim osobama iz javnog i političkog života. Za funkciju predsjednika suda su me prepopručili isključivo moji profesionalni rezultati, a o čemu i govori odluka Sudskog savjeta o mom izboru, a što se pokazalo i kroz moj rad u ovom sudu, a to je da je za nepune tri godine od kada sam na ovoj funkciji, Privredni sud u ovoj godini ostvario najbolje rezultate u radu ovog suda”, kazao je Jovanić.

Bonus video: