Nepogode će povećati cijene povrća

"Neprirodno je da kilogram krompira košta euro, a paradajza dva eura. To je ono što nam uvozni lobi šteluje"
66 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2013. 19:19h

Nepovoljne vremenske prilike od početka godine utiču da troškovi proizvodnje budu veći, što će neminovno dovesti do povećanja cijene poljoprivrednih proizvoda.

Takav stav "Vijestima" je saopštio predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Zete Mladen Aligrudić, objasnivši da će poljoprivrednim proizvođačima biti potrebno više umijeća, znanja, truda, rada i sredstava da bi uprkos kolebanju temperature i velikoj vlažosti vazduha i zemlje održali proizvodnju.

"To sve dovodi do toga da je proizvod skuplji. Sad je neuobičajeno dobra cijena kupusa, krastavca, blitve. Nije to slučaj samo kod nas, već su i u okr uženju prisutni slični problemi", kazao je Aligrudić.

Poljoprivrednik iz Pothuma Željko Milić, takođe, smatra da će se vremenske neprilike odraziti na povećanje cijene, a pogotovo na kvalitet proizvoda koji će se naći na tržištu "u ovako neuslovnoj godini".

"Dio posljedica koje se dešava - ju na terenu su i sadašnje visoke cijene kupusa i krastavaca, jer 50 odsto proizvoda koji su krenuli na tržište nijesu nikad ni stigli, zato što ih je uništila neka od nepogoda u posljednih tri, četiri mjeseca. To je dovelo do manjka proizvoda i onda cijena radi svoje", ocijenio je Milić.

Aligrudić je istakao da bi proizvođač koji ove godine bude uspio da sačuva svoju proizvodnju i dobije gotov, zdrav proizvod, trebalo da bude zadovoljan cijenom plasmana.

"Zbog vodostaja Skadarskog jezera, poljoprivrednici iz Donje Zete ne mogu da sade, već iznajmljuju zemlju u Gornjoj Zeti.

Koliko god proizvodnja bila povećana, ispada na kraju da je smanjena zbog nemogućnosti obrade površina i sadnje kultura koje su bile namijenjene za tu površinu", istakao je Aligrudić. Poljoprivrednici su, tvrdi, razočarani kako je ove godine prošla prodaja jagode, od koje se očekivala najveća zarada.

"To je najneotpornija vrsta po pitanju bolesti, pa se može plasirati samo na domaće tržište . Imali smo takozvano začepljenje i veliku navalu bolesti, pa su ljudi bili prinuđeni da je daju u bescijenje", kazao je Aligrudić.

Milić smatra da je ovogodišnja sezona prepolovljena, jer je proizvode uništio grad, vjetar ili sama temperatura.

Zbog vodostaja Skadarskog jezera, poljoprivrednici iz Donje Zete ne mogu da sade, već iznajmljuju zemlju u Gornjoj Zeti

"Jedan dio zemljišta koja su u nekoj postsezoni, sa kasnijim proizvodima koji dolaze u avgustu, i dalje su pod vodom. To će izazvati manjak proizvoda koji su potrebni za naše tržište i opet će se to na neki način, žestoko odraziti na tržište, jer smo mi makar u toj sezoni, popunjavali naše tržište i potrebe", kazao je Milić.

Milić smatra da je sada, u nedostatku domaćih proizvoda na tržištu, prava prilika da se potrošači upoređivanjem cijena iz istog perioda ove i prošle godine, uvjere da li je jeftinija domaća ili uvozna roba. Ističući da sami transport iz zemalja iz okruženja povećava cijenu za nekih 30 odsto, Milić objašnjava da treba ulagati u svoju proizvodnju, jer se jedino tako mogu zaštititi proizvođači i građani "koji na kraju i plate ceh iz svojih kućnih budžeta".

"Neprirodno je da kilogram krompira košta euro, a paradajza dva eura. To je ono što nam uvozni lobi šteluje. Zašto se sad ne nađu da pomognu trgovicima i prodavcima, da te cijene koriguju, nego su našli momenat kad mogu da srozaju siromašni budžet građana", kazao je Milić.

Aligrudić: Jeftino je samo domaće

Aligrudić smatra da se poljoprivredni proizvodi moraju uvoziti, jer sa našom proizvodnjom ne možemo zadovoljiti ni 30 odsto sopstveih potreba za crnogorsko tržište .

"Naravno da se mora uvoziti roba. Mi smo potpisnici CEFTA sporazuma što apsolutno povlači da nemamo mogućnosti da zabranimo uvoz. Države to rade na "suptilan" način... Vjerovatno nadležni znaju kakav je to način da se zaštiti domaće tržište " , kazao je Aligrudić. On smatra da jeftin proizvod može biti samo domaći proizvod. "Cijena krompira je sad jedan euro, a sjutra kad se bude prodavao krompir iz Zete i Malesije biće 15 ili 20 centi. Je li to svake godine tako? Niko ne postavlja pitanje kad je jedan euro uvozna roba, ali kad je domaća 30 centi, onda uvijek postavlja", istakao je Aligrudić.

Galerija

Bonus video: