Neraspoređena dobit Lutrije 2,66 miliona eura

Neraspoređena dobit kompanije je narasla na 2,66 miliona eura, dok je na kraju juna prošle godine iznosila 600 hiljada manje
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2013. 08:34h

Lutrija Crne Gore za šest mjeseci ove godine imala je profit od 2.973 eura, dok je isti period prošle godine završila gubitkom od 581 hiljadu eura.

Neraspoređena dobit kompanije iznenada je, kako je navedeno u izvještaju o poslovanju na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, narasla na 2,66 miliona eura, dok je na kraju juna prošle godine iznosila 600 hiljada manje.

Kompanija ima ukupno nešto više od 2,7 miliona akcija tako da zadržana dobit po akciji iznosi oko 96 centi ili više od polovine posljednje berzanske vrijednosti akcije od 1,72 eura. Knjigovodstvena vrijednost akcije iznosi tri eura.

Prema izvještaju, kompanija nema neraspoređenog gubitka, ima 80 hiljada odloženih poreskih obaveza i dva miliona kratkoročnih obaveza. Kratkoročne obaveze manje su za oko pola miliona eura u odnosu na jun prošle godine. Kratkoročna potraživanja kompanije su nešto manja od milion eura.

U bilansu uspjeha neke stavke su promijenjene, pa prihodi od prodaje iznose svega 61 hiljadu, dok su u istom periodu lani iznosili 1,6 miliona. Međutim, ostali prihodi sada iznose 1,8 miliona dok ih u uporednom periodu uopšte nije bilo.

Poslovni rashodi su smanjeni sa 2,1 na 1,8 miliona. Najviše je bilo ušteda na ostalim troškovima koji su sa 930 hiljada smanjeni na 725, kao i na troškovima za zarade 834 na 775 hiljada.

Zvanično najveći akcionar Lutrije je Sava Grbović koji na svoje ime ima 41 odsto akcija, a na ime svoje firme “Flesh&As” 51 odsto akcija. Iza dva kastodi računa nalazi se još oko dva odsto akcionara, a ostali imaju manje od šest odsto. Državni paket akcija u Lutriji od 46 odsto kupila je u septembru 2005. godine kompanija Korner za 780 hiljada eura. Vlasnici Kornera, koji se kasnije sa svojim sportskim kladionicama pripaja Lutriji, bili su Grbović i Žarko Burić. Izvršni direktor Lutrije sada je Andrea Mićunović, kćerka kontroverznog biznismena Branislava Mićunovića.

Profit BBM-a 180 hiljada eura

Kompanija BBM Montenegro, koja je provajder istoimene kablovske televizije, ostvarila je za šest mjeseci ove godine profit od 180 hiljada eura dok je u istom periodu prošle godine on iznosio 260 hiljada.

Poslovni prihod iznosio je dva miliona i 53 hiljade eura i bio je za oko tri hiljade manji nego u uporednom periodu. Rashodi su povećani za oko 25 hiljada na 1,8 miliona. Pojedinačno najveći akcionar ove kompanije je firma “Comersa” sa 35,7 odsto vlasništva.

Prema registru Privrednog suda sada jedini vlasnik ove firme je Goran Ristanović, a do prije godinu je njen vlasnik bio Veselin Barović.

Prema informacijama “Vijesti”, Barović i dalje kontroliše ovu firmu. Ostali akcionari BBM-a su Jovan Gordijan sa 21,4 odsto, BBM elektronic iz Ljubljane i Bela Cerpnjak imaju po oko 14,3 odsto, a iza kastodi Hipotekarne banke se nalazi 14 odsto. Euro fond ima 0,29, a Vasilije Marković 0,0016 odsto.

Bonus video: