Neto profit Crnogorskog Telekoma u 2019. za 40 odsto manji u odnosu na 2018.

"Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), bez specijalnih efekata i nakon najma, iznosila je 29,1 miliona eura, što je sedam odsto manje nego u uporednom periodu”, navodi se u saopštenju Crnogorskog Telekoma objavljenom na veb sajtu Montenegroberze
1549 pregleda 3 komentar(a)
Crnogorski Telekom, Foto: Vesko Belojević
Crnogorski Telekom, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.02.2020. 09:00h

Crnogorski Telekom u 2019.godini ostvario je neto profit u iznosu od 4,3 miliona eura, a smanjenje neto dobiti za 40 odsto u odnosu na godinu ranije, kada je iznosila 7,2 miliona eura, bilo je uslovljeno nižom operativnom dobiti.

“Prihodi za 2019. godinu su iznosili 80,2 miliona eura, što je za četiri miliona eura ili pet odsto manje nego u 2018. godini. Pad je dominantno zabilježen u segmentu veleprodaje i fiksnoj telefoniji, što je rezultat trendova na tržištu. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), bez specijalnih efekata i nakon najma, iznosila je 29,1 miliona eura, što je sedam odsto manje nego u uporednom periodu”, navodi se u saopštenju Crnogorskog Telekoma objavljenom na veb sajtu Montenegroberze.

Rast operativne dobiti u 2018. godini, kako su objasnili iz kompanije, bio je značajnim dijelom posljedica primjene novih računovodstvenih standarda i vanrednih pozitivnih efekata u prethodnoj godini.

U 2019. godini, Crnogorski Telekom je, u odnosu na prethodnu godinu, zabilježio rast broja korisnika u gotovo svim segmentima.

“Telekom je tako u prethodnoj godini zadržao lidersku poziciju na tržištu u postpejdu – i to u oba segmenta, odnosno po broju kako rezidencijalnih tako i poslovnih postpejd korisnika – a privukli su i najveći broj korisnika mobilnog interneta u zemlji. Krajem 2019, sa 241 hiljadom aktivnih postpejd SIM kartica, Telekom ima 14 hiljada (odnosno šest odsto) više postpejd korisnika nego na kraju 2018. godine. Broj pripejd SIM kartica je smanjen za osam hiljada ili šest odsto. Broj korisnika mobilnog interneta porastao je za 15 hiljada, odnosno oko devet odsto, i iznosio je 184 hiljade. Korisnička baza je, u odnosu na 2018, rasla i kada su u pitanju fiksni internet i TV usluge, a rast broja korisnika evidentan je i u poređenju sa trećim kvartalom 2019.”,naveli su iz telekomunikacione kompanije.

Bonus video: