Nezadovoljni radnici Boksita insistiraju na blokadi izvoza

Sindikat Boksita, koji više ne kontroliše grupu radnika, smatra da bi blokada ugrozila opstanak preduzeća
76 pregleda 3 komentar(a)
Ilija Đilas, Foto: Ivan Petrušić
Ilija Đilas, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 22.08.2013. 19:52h

Samostalni sindikat Rudnika boksita smatra da potezi grupe nezadovoljnih radnika, koji su odlučni u namjeri da spriječe odvoz rude sve do isplate dvije od osam zaostalih zarada, mogu ugroziti opstanak preduzeća.

„Ubijeđeni smo da je za Rudnik i radnike u ovom trenutku najbolje da se ruda sa rampe isporučuje kupcima kako bi se od te prodaje obezbijedio novac za isplatu zarada. Kupac iz Mađarske je pisanim putem obavijestio izvršnog direktora da će u petak, 28. avgusta, uplatiti avans za ugovorenu rudu što bi značilo da ugovor o prodaji 450.000 tona rude za tri godine počinje da se realizuje.

Napominjemo da je vrijednost tog ugovora oko deset miliona eura“, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata čiji predstavnici su juče razgovarali sa izvršnim direktorom Miloradom Đurovićem, a putem telefona i sa predstavnicima Vlade u Odboru direktora.

Iz uprave su potvrdili da će mađarski Vagon inpeks u petak uplatiti 100.000 eura, na ime avansa, a u ponedjeljak će početi isporuka rude.

Međutim jamski radnici koji su prošle sedmice protestvovali ispred upravne zgrade preduzeća, nezadovoljni zbog kašnjenja zarada, imaju drugačije namjere.

„Ostajemo pri odluci da nećemo dozvoliti isporuku nijednog kilograma rude sve dok nam se ne isplate dvije zarade. Prvo neka nam daju plate pa neka sa rudom rade šta god hoće“, kazao je Ilija Đilas, u ime grupe radnika koja se svakog jutra okuplja ispred rampe kako bi spriječili eventualni odvoz rude.

„Upoznati smo i da se vode pregovori, koji su u završnoj fazi, o prodaji 500.000 tona za godinu. Razgovara se, kako nas je izvršni direktor obavijestio, i o dodatnim poslovima za radnike Sektora tunelogradnje“, navodi se u saopštenju Sindikata.

Iz uprave tvrde da sa jednom njemačkom firmom pregovaraju o prodaji 500.000 tona, pa bi mjesečna isporuka, uključujući Njemce, Mađare, Poljake i Čehe iznosila oko 65.000 tona.

Sindikat poziva radnike na strpljenje i smatra da je to jedini način da se sačuvaju radna mjesta i preduzeće.

„Šta nama znači to 100.000, kada za plate treba oko 250.000 eura. U ponedjeljak ćemo biti gdje i svako jutro, na rampi Boksita i nećemo dozvoliti izvoz rude“, poručili su nezadovoljni radnici.

U Boksitima radi 314 radnika i njima se duguju zarade od decembra prošle godine, kao i regresi, zimnice i tri plate iz ljeta 2010. godine, kada su rudari protestvovali ispred upravne zgrade.

Bonus video: