Nezakoniti obračun plata koštao Plantaže skoro milion

Uprava ne odgovara na pitanja "Vijesti" da li je neko odgovarao zbog milionske štete
7420 pregleda 2 komentar(a)
Firma ima još 80 radnih sporova: Plantaže, Foto: Luka Zeković
Firma ima još 80 radnih sporova: Plantaže, Foto: Luka Zeković

Državnoj kompaniji Plantaže, poslije većeg broja pravosnažno okončanih sudskih procesa, stigli su na naplatu računi zbog nezakonitog obračuna zarada iz prethodnog perioda dijelu zaposlenih iz menadžmenta i po toj osnovi već je moralo biti isplaćeno skoro milion eura.

Po osnovu pravosnažno izgubljenih 47 sudskih sporova, Plantaže su bile u obavezi da isplate istom tolikom broju zaposlenih ukupno 989.853,39 eura, od čega se na glavnicu duga odnosilo 790.533,23 eura, a na kamate i pripadajuće sudske troškove 199.320,16 eura, saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora i materijala sa jedne od posljednjih sjednica Odbora direktora.

Ako bi se svi preostali menadžeri Plantaža i zaposleni sa koeficijentom složenosti posla većim od pet, kojih ima oko 300, odlučili da tuže kompaniju, po istom osnovu, Plantaže bi mogla da se nađu u ozbiljnim problemima, jer bi ukupni račun na kraju mogao biti višestuko veći, objašnjeno je “Vijestima” iz nekoliko izvora.

Objavljeno je lani da je bivša direktorica opštih i pravnih poslova Stojanka Asanović smijenjena je poslije više od 15 godina provedenih na toj funkciji, a na njeno mjesto postavljen Miroslav Vuković.

Do te smjene je došlo nakon što je Odbor direktora tražio odgovornost menadžmenta za gubitak nekoliko velikih sudskih sporova kompanije, među kojima ima značajan broj parnica koje su protiv Plantaža poveli i zaposleni. U to doba bilo je svega 13 okončanih sudskih procesa, a ceh koji je morala platiti kompanija u tom trenutku iznosio je oko 300.000 eura.

Jasno je, međutim, da bivša direktorica opštih i pravnih poslova nije mogla samostalno odlučiti da se zakidaju zarade menadžerima te kompanije i zaposlenima sa koeficijentom složenosti posla preko pet. Izvršna direktorica kompanije Verica Maraš, koju do sada niko nije pozivao na odgovornost zbog tog propusta i zakidanja nekoliko stotina zaposlenih, je među najbolje plaćenim direktorima državnih firmi sa mjesečnim primanjem nešto većim od pet hiljada eura.

Prošlogodišnja njena neto zarada u ovoj kompaniji, bez ostalih naknada koje uživa, iznosila je više od 62.000 eura. Smjena Asanovićeve je prošla tako da je dugogodišnja direktorka imenovala za svoju savjetnicu. Od tekućih radnih sporova protiv Plantaža, kojih je ukupno oko 80, oni se vode zbog nezakonitog umanjenja zarade i to po osnovu menadžerskog limita, umanjenja obračunske vrijednosti boda, umanjenja startnog dijela zarade, neisplaćenog prekovremenog rada, noćnog rada, minulog rada i godišnjih odmora.

Četiri spora se vode zbog poništaja aneksa ugovora o radu, radi naknade nematerijalne štete i transformacije radnog odnosa na neodređeno vrijeme u radni odnos na neodređeno vrijeme.

Samo u proteklih mjesec dana, prema informacijama “Vijesti” pet radnika je tužilo firmu, a jedan zaposleni je povukao, u međuvremenu, tužbu za naknadu štete.

Iz kompanije nijesu odgovori na pitanja “Vijesti” ko je sve, do sada, snosio odgovornost u Plantažama zbog nezakonitog umanjenja zarada zaposlenih, zbog čega je kompanija morala po osnovu pravosnažnih presuda da isplati skoro milion eura, kao ni na pitanje da li prijeti opasnost da i ostali radnici tuže kompaniju po istom osnovu i koliko procjenjuju da bi kompanija mogla još dodatno da izgubi novca.

Prodaju vrijedno zemljište

Plantaže nekoliko godina prodaju desetine hiljada kvadrata vrijednog zemljišta, na različitim lokacijama, uglavnom, građevinskim ili trgovačkim firmama. Jedini član Odbora direktora koji nije želio dati svoju saglasnost za prodaju zemljišta Plantaža u proteklom periodu je Radule Raonić, jedan od direktora u Societe General Montenegro banci koji se tome konstantno protivi. Ova banka je, inače, treći po veličini akcionar kompanije za proizvodnju vina sa 9,22 odsto akcija.

Poslije sprovedenog tendera Odbor direktora je većinom glasova nedavno dao saglasnost da se za prodaju placa površine 1367 kvadrata u KO Jastreb u Podgorici izabere ponuda firme Tehnocolor vrijedna 31.801 euro i zadužio pravnu službu da taj posao realizuje.

Odbor direktora je nakon što je razmotrio zahtjev firme Namos Dajković Company od 3. aprila ove godine, donio odluku o prodaji zemljišta površine 9.800 kvadrata i površine 35.103 kvadrata u KO Donja Gorica u glavnom gradu. Bord je naložio da se angažuje ovlašćeni procjenjivač zemljišta i sprovede zakonska procedura prodaje nepokretnosti putem javnog oglašavanja.

Bonus video: