Ni dio još nije otvoren, a investitor "za poželjet"

Kompleks je, prema prvom obećanju, trebalo da bude završen do maja 2016. Zatim su obećali da će dio biti gotov do ove sezone, a juče je najavljeno do sezone 2018.
246 pregleda 5 komentar(a)
Duško Marković, Portonovi, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Portonovi, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 09.04.2017. 13:04h

Premijer Duško Marković pohvalio je juče azerbejdžansku kompaniju kao investitora koji poštuje Crnu Goru.

Luksuzni turistički kompleks Portonovi trebalo je da bude završen prije gotovo godinu.

Azmont Investments je “investitor kojeg smo željeli, koji poštuje Crnu Goru, koji poštuje ugovorne obaveze, koji ima veoma dobru otvorenu saradnju sa Vladom i sa građanima ovog prostora”, kazao je Marković nakon obilaska gradilišta turističkog kompleksa u Kumboru.

U pratnji Markovića su bili ministri održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, finansija Darko Radunović, saobraćaja i pomorstva Osman Nurković i unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić kao i direktori Uprave carina Vladan Joković i „Morskog dobra“ Predrag Jelušić.

U Herceg Novom se 7. maja održavaju lokalni izbori.

Marković je istakao da će država dobiti rizort po kojem će biti prepoznata na svjetskoj turističkoj mapi i da će ovaj projekat biće podsticajan za buduće investitore, kao i za “savremeni razvoj nove Crne Gore”.

Predsjednik Odbora direktora Azmont Investmentsa Ahmet Erentok je kazao da teže izgradnji kompleksa koji će služiti za primjer ne samo Crnoj Gori već i šire, ističući da rade za “državu i građane Crne Gore”.

“Trudimo se da prilikom izgradnje koristimo što više lokalnih resursa, a takođe i izvođači i podizvođači radova su iz Crne Gore”, kazao je Erentok.

Vlada Crne Gore zaključila je 10. jula 2012. godine sa državnom naftnom kompanijom Republike Azerbejdžan ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta bivše Kasarne JNA u Kumboru i gradnji luksuznog turističkog rizorta. Azerbejdžanska kompanija Azmont Invesments pola godine kasnije je i zvanično ušla u posao. Ugovor o dugoročnom zakupu podrazumijevao je ukupno ulaganje od nešto više od 258 miliona eura.

Tadašnji direktor razvoja u kompaniji Triangle Asset Management, koja upravlja razvojem i finansijskim sredstvima vlasničke firme Azmont Investments, Džejms Vilson, najavio je da će kompleks biti završen do maja 2016. i da će vrijednost projekta biti pola milijarde eura.

Završetak, ali samo dijela projekta najavljen je i u aprilu prošle godine kada je tadašnji premijer Milo Đukanović postavio kamen temeljac za gradnju hotela “One&Only”, prvog u Evropi, a Anhel Rodrigez iz kompanije Azmont rekao da će dio kompleksa Portonovi biti završen do sezone 2017. godine. Međutim, predsjednik Odbora direktora Azmont Investmentsa Ahmet Erentok otvaranje dijela kompleksa sa marinom, bez hotela, najavio je za sezonu 2018.

Nije bilo riječi o roku završetka cijelog kompleksa.

Iz kompanije su najavljene investicije od 650 miliona eura, a saopšteno je da je do kraja prošle godine u projekat uloženo nešto više od 210 miliona eura.

Turistički rizort Portonovi prostiraće se na 26 hektra, a u njegovom sastavu biće izgrađeni “One&Only” hotel sa 112 apartmana, Spa centar, marina sa 220 vezova za superjahte, autentične radnje i restorani najviših standarda, dva plažna kluba, teniski centar, ribarsko selo, kao i ukupno 273 rezidencije, kuće i vile.

Neće se obistiniti obećanje da će prvo završiti hotel, pa vile

Iako je još prije dvije i po godine tadašnji izvršni direktor Azmont investmena Server Birkan bio izričit da će se u kompleksu prvo graditi i završiti hotel, to se neće obistiniti.

Gosti će prvo stići u vile, iako hotel neće biti završen. U javnosti se spekuliše da se prodajom vila i stanova obezbjeđuje dio novca za gradnju hotela.

Po svemu sudeći odustalo se od koncepta “da izgradnjom hotela i marine stvore potražnju za ovim kompleksom u cijelom svijetu, pogotovou zahtjevnom jet setu”, kako je to svojevremeno obrazložio Birkan.

Iz sigurnosnih razloga ne morate raditi

Na gradilištu kompleksa Portonovi zaposleno je gotovo 700 osoba, ali je juče bilo primjetno manje radnika.

Kako su neki od onih koji nisu došli na posao rekli “Vijestima”, iz uprave im je saopšteno da “iz bezbjednosnih razloga juče ne dođu na posao”.

Bonus video: