Ni optužnice na vidiku, ni naplate poreza

Poreska uprava do danas nije naplatila ni centa po osnovu, kako tvrdi, utaje obaveza u poslovima e-komerca Atlas banke. Iako je prošlo godinu i tri mjeseca od blokade 63 miliona eura, SDT nije podigao optužnicu. Ako ne bude pravosnažne presude, u ovom slučaju država će morati da plati milionske iznose po zahtjevima firmi čiji je račun blokiran
8441 pregleda 5 komentar(a)
U maju jedni, a u septembru drugi podaci o dugovanju: Mugoša, Foto: Boris Pejović
U maju jedni, a u septembru drugi podaci o dugovanju: Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.09.2019. 08:34h

Poreska uprava do danas nije naplatila ni centa po osnovu, kako tvrdi, utaje obaveza u poslovima e-komerca Atlas banke koja je u stečaju, iako je krajem maja direktor te institucije Miomir M. Mugoša najavio da će od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) tražiti da sa računa koji je blokiran skine prvih 200.000 eura.

“Vijestima” je na pitanje da li je SDT isplatio novac na zahtjev PU, u kojem iznosu i kada, iz PU odgovoreno da je “po donijetim rješenjima kojim su predmetni obveznici zaduženi obavezama utvrđenim nadzorom u toku upravni postupak, te će po okončanju istog PU preduzeti sve zakonom propisane i dostupne mjere za naplatu”.

Prema novim podacima koje je dostavila “Vijestima”, PU je izračunala da 42 firme duguju za porez 31,06 miliona eura za period od 2011. do kraja 2017. godine. Mugoša je u maju na okruglom stolu “Javne finansije između dostupnosti i tajni” koji je organizovalo Društvo profesionalnih novinara Crne Gore, saopštio podatak da 63 firme duguju po osnovu poreza na dobit 20 miliona eura za period od 2011. do kraja 2017. godine.

Na osnovu istrage i sumnji u navodnu utaju poreza preko poslova e-komerca, SDT, na čijem čelu je Milivoje Katnić, 12. juna prošle godine blokiralo je 63 miliona eura na računima Atlas banke. Novac se odnosio na klijente koji su koristili e-komerc. Centralna banka u svojoj kontroli iz septembra prošle godine iznos blokiranih sredstava isključuje iz obračuna likvidne aktive. Kontrolori u izvještaju navode da je taj događaj, kao i zapljena 15 miliona zbog spornog duga firmi Kaspia, bio razlog da likvidnost banke u tom trenutku bude ispod zakonskog minimuma. Na osnovu tog izvještaja svojih kontrolora CBCG kasnije uvodi prinudnu upravu.

Milivoje Katnić
Ako ne bude pravosnažne presude to će državu skupo koštati: Katnić(Foto: Savo Prelević)

SDT do danas nije podiglo optužnicu, a ako u ovom slučaju ne bude pravosnažne presude po ovom osnovu država će morati da plati milionske iznose po zahtjevima firmi čiji je račun blokiran i arbitražama. CBCG je u aprilu uvela stečaj u Atlas banku koja je u vlasništvu biznismena Duška Kneževića koji je na potjernici Interpola.

“U postupcima kontrole e-trgovine Poreska uprava je izvršila nadzor 130 firmi, od čega su 63 firme bile aktivne u periodu na koji se nadzor odnosi, odnosno do 2018. godine. Po izvršenim postupcima nadzora do sada su donijeta rješenja za 42 firme kojim su utvrđene poreske obeveze za period zaključno sa 2017. godinom u ukupnom iznosu 31.064.539,39 eura, pri čemu je 26.645.845,22 iznos obračunate obaveze, a 4.417.994,17 eura iznos kamate” rečeno je “Vijestima” u PU.

PU nije završila kontrolu za 2018. godini, a kako je ranije kazao Mugoša očekuju po tom osnovu još 10 miliona eura.

“Imajući u vidu da su ovom momentu inspekcijski nadzori predmetnih obveznika koji se odnose na period od početka 2018. godine u toku, to će se po okončanju istih utvrditi tačan iznos poreskih obabveza nastalih u navedenom periodu”, kazali su iz PU.

“Vijesti” su početkom februara došle do dokumenata u kojima je navedeno da je Ministarstvo finansija poništilo više rješenja PU o postojanju poreskog duga firmi koje su poslovale preko e-komerca Atlas banke.

Direkcija za drugostepeni postupak Ministarstva finansija u rješenjima je navela da postupak PU “nije pravilno sproveden, tako da ni samo rješenje nije pravilno i na zakonu zasnovano”, kao i da je osporeno rješenje “doneseno uz povredu načela utvrđivanja istine”. Iz PU je tada rečeno da je tačno da im je Ministarstvo finansija poništilo rješenje kojima su prethodno utvrdili poreske dugove za firme koje su poslovale preko e-komerca Atlas banke, ali da će raditi nova na osnovu dokumentacije koja je sada “obezbijeđena od strane Specijalnog državnog tužilaštva”.

Bonus video: