Nicović želi da kupi "Lipku" od Prve banke

Zainteresovan sam za ulaganja u proizvodne i turističke kapacitete u Kolašinu, rekao je Đorđije Nicović
236 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2012. 22:13h

Za kupovinu kolašinskog hotela Lipka od Prve banke, prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, zainteresovan je i beogradski biznismen, porijeklom iz Kolašina, Đorđije Nicović, odnosno njegova kompanija Irva investicije.

„Vijesti“ saznaju da su pregovori između Nicovića i predstavnika Prve banke, koja je od početka ljeta vlasnik hotela, već odmakli i on je najozbiljniji od nekoliko zainteresovanih kupaca.

Formalni vlasnik Lipke do početka ljeta bila je firma Bepler Investments Montenegro biznismena Zorana Ćoća Bećirovića. Nije u roku otplaćeno više od polovine kredita od pet miliona eura, uzetog za gradnju hotela koji je bio zalog za pozajmicu, i banka koju kontrolišu braća, biznismen i lider DPS-a, Aco i Milo Đukanović preuzela je Lipku.

Nicović u izjavi za „Vijesti“ nije potvrdio ni demantovao nezvanične informacije.

„Mogu vam samo kazati da sam vrlo zainteresovan za ulaganja, kako u proizvodne, tako i turističke kapacitete u Kolašinu. Spremamo se da to učinimo krajem ove ili početkom naredne godine. O svemu ostalom bićete obaviješteni na vrijeme“, rekao je Nicović.

Sličan odgovor stigao je i iz Prve banke, čiji predstavnici su upitani o pregovorima sa Nicovićem.

“Povodom pitanja koja ste uputili, ne možemo dati nikakvu zvaničnu informaciju. Kada bilo šta u vezi sa hotelom Lipka bude važno za javnost, bićete na vrijeme obaviješteni”, saopštila je direktorica korporativnih komunikacija u toj banci Jelena Pavićević.

Nicović je javnosti poznat kao vlasnik kompanije Irva investicije, koja ima preko 13.000 zaposlenih i bilježila je promet od preko 250 miliona eura godišnje. U okviru te kompanije funkcioniše 27 preduzeća, koja je, kako navode beogradski mediji, Nicović mahom privatizovao minulih 12 godina.

U rodnom Kolašinu Nicović je vlasnik fabrike vode „Gorska“, koja posluje u okviru preduzeća Nic.

Nicović u izjavi za „Vijesti“ nije potvrdio ni demantovao nezvanične informacije

Prema informacijama “Vijesti”, bio je jedan od najozbiljnijih kandidata i za kupovinu hotela Bjelasica, sadašnje Bjanke, ali mu je, navodno, u posljednjem trenutku, zahvaljujući boljim vezama sa porodicom Đukanović, planove pokvario Bećirović.

Beogradski mediji su objavljivali da je Nicovićeva kompanija Irva investicije samo bankama dugovala 100 miliona eura.

“Investirali smo mnogo po Srbiji u tekstil, agrar, akcije banaka i nekretnine. Kriza je dovela do sloma tržišta nekretnina i berze, pa nam je vrijednost firme sa 500 pala na 100 miliona eura, a dugovi su ostali isti, kazao je 12. aprila ove godine “Blicu” Nicović, uz opasku da je kompanija Irva investicije jedna od “najnezaduženijih” u Srbiji jer su sveli dug bankama na 20 miliona eura.

Brat srpskog biznismena je Marko Nicović, policijski ekspert i bivši dugogodišnji fukcioner u srbijanskom MUP-u.

Menadžment hotela Lipka je tokom prvomajskih praznika odlučio da zatvori hotel, a 38 radnika nijesu dobili objašnjenje zbog čega su ostali bez posla. Lipka još nema upotrebnu dozvolu, iako je prošle godine proglašen za najbolji objekat te vrste u kontinentalnom dijelu države. To je potvrdio i sekretar za urbanizam Opštine Kolašin Vladan Bulatović.

Sredinom 90-ih godina preduzeće Lovćen invest je na mjestu hotela Lipka počelo gradnju zgrade sa stanovima za tržište. Kako su radovi stali, nezavršenu zgradu je preuzeo Fond PIO planirajući da to bude odmaralište za penzionere. S obzirom na to da ni taj projekat nije okončan, zgrada je postala vlasništvo kompanija Bepler. Nezavršeni objekat Bećirović je kupio za 850.000 eura.

Preuzeo bi 20 radnika, dugove neće

Hotel je počeo da radi sa više od 70 radnika koji su postepeno otpuštani, a 38 njih je ostalo bez posla kada je zatvoren, nakon čega ga je preuzela Prva banka.

Nicović je, prema informacijama “Vijesti”, tokom nedavnih razgovora o kupoprodaji Lipke, pokazao spremnost da preuzme oko 20 radnika, ali ne dugove i obaveze prema bivšim zaposlenima. Vlasnici Lipke Opštini Kolašin duguju 41.900 eura na ime poreza na nepokretnost.

“Oko 41.000 eura odnosi se na porez na objekat, ostalo je na zemljište. Nije plaćena rata za prošlu i cijeli iznos za ovu godinu”, kazao je opštinski sekretar za finansije Luka Medenica. Porez je obračunat na osnovu procijenjene vrijednosti objekta, koja u prijavi za porez iznosi oko 3,5 miona eura.

Galerija

Bonus video: