Nije prošlo da isplate Deripasku

Vlada odgovorila EN plus grupi u vezi ponude koja nije prihvaćena
9 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2013. 18:27h

Vladi nije poznat predlog ruske En plus grupe kojim su im, kako tvrde iz te kompanije, uzalud nudili akcioni plan da bi se spriječilo aktiviranje garancija za kredite Kombinata aluminijuma godinu i po, zvanično je odgovoreno iz Vlade.

Oni, kako su dodali, pretpostavljaju da se mislilo na plan restrukturiranja Kombinata aluminijuma Podgorica.

"Taj plan je predviđao i reprogram duga po osnovu garancija. Međutim, podsjećamo da taj plan nije dobio podršku u parlamentu, sa čim je javnost dobro upoznata", saopšteno je "Vijestima" iz Vlade.

Taj plan nije podržao parlament, a Vlada na čelu sa Milom Đukanovićem je tražila da Skupština odobri da isplate oš-šor firmu CEAC, iza koje je ruski biznismen Oleg Deripaska, sa 40 miliona eura, odnosno 51 milion (u ratama) a da bi svojih 29,3 odsto akcija vratio državi.

Predlog, koji je predstavljao ministar ekonomije Vladimir Kavarić, su obrazlagali time da bi taj iznos zamijenili dugovanjima KAP-a od 120 miliona. Radi se o navodnim dugovanjima povezanim Deripaskinim firmama, jer revizija nije završena.

Skupština je u aprilu obavezala Vladu da sa of-šor kompanijom CEAC raskine privatizacioni ugovor bez naknade Deripaski. Nakon toga Đukanović je poslao dopis parlamentu da će Vlada poštovat i sopstvene, a ne njihove zaključke.

Desetak dana nakon toga, kada je CEAC odbio da KAP plaća kradenu struju, Đukanovićeva Vlada je podnijela zahtjev za uvođenje stečaja koji su izbjegavali i nazivali ga neželjenom opcijom.

Iz Vlade je rečeno da su ukazivali da u slučaju da plan restrukturiranja KAP-a ne dobije zeleno svjetlo u paralmentu, postoji realna opasnost od pada garancija i budućih sudskih postupaka

KAP, koji duguje 386 miliona eura sa nepovoljnom cijenom aluminijuma, nije mogao da vraća sam taj iznos. Iz Vlade je rečeno da su ukazivali da u slučaju da plan restrukturiranja KAP-a ne dobije zeleno svjetlo u paralmentu, postoji realna opasnost od pada garancija i budućih sudskih postupaka.

“Čvrsto smo na stanovištu da Vlada nije preduzela nijedan potez koji nije bio u skladu sa važećom domaćom i međunarodnom legislativom u ovoj oblasti, uz poštovanje odredaba Ugovora o poravnanju”, tvrde iz Vlade.

Zbog tog ugovora, koji je potpisan nakon što su Rusi tražili 300 miliona eura odštete od Crne Gore jer im navodno nije predstavljeno stanje u KAP-u istinito, građani sada otplaćuju kredite KAP-a. KAP je u stečaju od 8. jula i ugovor o radu radu je raskinut sa svih 1.200 radnika.

Predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović je najavila da će ugovori o radnom angažmanu od 30 dana biti potpisani u utorak. Dobiće ih oko 1.100 radnika, koliko ih je imalo ugovor na neodređeno vrijeme.

Sekretarijat Unije slobodnih sindikata apelovao je na nadležne državne organe da pokrenu mehanizme utvrđivanja odgovornosti aktera koji su doveli KAP u stečaj i crnogorsku privredu u fatalnu poziciju.

Šta je ugovoreno sa Montenegro bonusom

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić saopštio je da je potpisan ugovor sa državnom kompanijom Montenegro bonus na osnovu kojeg preuzimaju imovinu i organizovanje proizvodnje u toku stečajnog postupka, kao i odgovornost za poslovanje KAP-a u naredna tri mjeseca.

“Rukovođenje menadžerskim timom, koji će u ime Montenegro bonusa upravljati poslovanjem KAP-a u stečaju, povjereno je Nebojši Dožiću", naveo je Perišić.

Dožić je do uvođenja stečaja u KAP bio predstavnik Vlade u Odboru direktora. Perišić i Dožić nijesu odgovarali na pozive “Vijesti” da bi saopštili uslove dogovora sa Montenegro bonusom, kao i odakle će da finansira proizvodnju.

Galerija

Bonus video: