NIJEDNOM NIJE DOŠAO NA POSAO Krivična prijava protiv Vukice i Zorana Jelića

Zoran Jelić od januara do kraja maja koštao Zavod i državni budžet bruto 4.253 eura, a da se ni jednom nije upisao da je došao na posao što rade ostali zaposleni niti postoji trag o njegovom radnom angažovanju
140 pregleda 137 komentar(a)
Vukica Jelić Zoran Jelić, Foto: Savo Prelević
Vukica Jelić Zoran Jelić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.07.2016. 18:08h

Direktor Zavoda za zapošljavanje Rade Milošević saopštio je danas da je juče podnio krivičnu prijavu protiv bivše direktorice Zavoda Vukice Jelić i njenog supruga donedavno savjetnika u Zavodu i poslanika DPS-a Zorana Jelića zbog sumnji u krivično dijelo iz člana 416 i 417 Krivičnog zakona, odnosno zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog vršenja dužnosti.

On je kazao da je Zoran Jelić bio zaposlen u Zavodu kao samostalni savjetnik i klase za kordinaciju i praćenje procesa rada u Zavodu od kada ga je supruga Vukica zamjenila na mjestu direktora Zavoda sredinom 2012. godine do 27. maja ove godine, da je cijelo vrijeme uredno primao zaradu ali da ne postoje dokazi o njegovom i jednom dolasku na posao.

Milošević je kazao da je leks specijalisom o Vladi izbornog povjerenja ograničen da može da istražuje nezakonitosti od početka ove godine pa je otkrio da je Zoran Jelić od januara do kraja maja koštao Zavod i državni budžet bruto 4.253 eura, a da se ni jednom nije upisao da je došao na posao što rade ostali zaposleni niti postoji trag o njegovom radnom angažovanju. On je u prijavi Vrhovnom državnom tužilaštvu naveo da postoje dokazi da je platu bez dolazaka na posao primao od sredine 2012. i da je ukupna protiv pravna korist veća od 39.000 eura za koliko je i direktno oštećen državni budžet. Za ovo krivično dijelo predviđena je zatvorska kazna od najmanje šest mjeseci, a ukoliko je šteta veća od 30.000 od dvije do 12 godina zatvora.

Je li mogao Zoran kod kuće da savjetuje Vukicu?

Na pitanje da li postoji mogućnost da je Zoran Jelić zbog prirode posla nije morao dolaziti na radno mjesto već da je direktoricu Jelić mogao savjetovati od kuće i da je tim radom zaradio platu, Milošević je kazao da je to radno mjesto sistematizovano sa punim radnim vremenom i da se nije moglo obavljati od kuće već da je morao dolaziti na posao.

Zoran Jelić bio je dugogodišnji direktor Zavoda za Zapošljavanje do marta 2012. godine, kada je Vlada na to mjesto imenovala njegovu suprugu Vukicu Jelić. Njegova supruga je nakon toga njega zaposlila u Zavodu kao savjetnika. On je cijelo to vrijeme bio i poslanik u Skupštini.

Milošević je kazao da je porodica Jelić odavno privatizovala Zavod, zbog čega i očekuje opstrukcije od njih.

"Očekujem opstrukcije i vršenje pritisaka na zaposlene i moguća falsifikovanja dokumentacije. Zaposlenima poručujem da štite sebe i obavljaju svoje radne zadatke u skladu sa zakonom", naveo je Milošević.

Na pitanje da li je Jelić primao platu i u Zavodu i u Skupštini, on je naveo da to nije moguće već da je u Skupštini mogao da prima razliku između plate u Zavodu i poslaničke.

"On je mogao da postane profesionalni poslanik i da kao takav bude zaposlen, ali je iz nekog razloga zadržao radno mjesto u Zavodu. Na tom mjestu mogao je da bude zaposlen neko drugi ko bi zaista radi, ali su oni tome uzeli radno mjesto", kazao je Milošević.

Na pitanje šta očekuje od tužilaštva, Milošević je kazao da su činjenice i dokumenta o ovom dijelu jasna, da su sva dobijena službenim putem od ovlašćenih službenika Zavoda i da očekuje da rade svoj posao bez obzira što se radi o visokim funkcionerima DPS-a.

On je naveo i da zvanično nije obaviješten da je tužilaštvo obustavilo postupak protiv Vukice Jelić zbog projekta "Stop sivoj ekonomiji", jer on nije u vezi tog slučaja podnio prijavu.

Kazao je da taj projekat koji predviđa zapošljavanje 100 mladih visokoobrazovanih ljudi neće biti obustavljen, već da će on zvanično početi narednih dana u saradnji sa drugim institucijama.

"Iako su prije mog dolaska na ovu poziciju već bio potrošen novac namjenjen za više projekata zapošljavanja, uspio sam u saradnji sa drugim institucijama da obezbjedim novac i ti projekti će biti realizovani. Njima je predviđeno zapošljavanje 500 ljudi, i to je moj konkretan doprinos", kazao je Milošević.

Jelićev šef Vojinović: Dolazio je, ali se nije upisivao

Nakon što je direktor završio pres konferenciju i pokazivao dokumenta novinarima, javila se službenica Zavoda za odnose sa javnošću koja je kazala da su je prije pres konferencije kolege iz sektora gdje je radio Jelić zamolile da novinarima podijeli njihovo reagovanje jer su izgleda znali šta će direktor da govori.

Milošević je kazao novinarima da to reagovanje nije reagovanje Zavoda, već porodice Jelić ili onoga ko ga je potpisao.

To "reagovanje" potpisao je pomoćnik direktora za sektor ljudskih resursa u kojem je Jelić bio zaposlen, Danilo Vojinović.

Vojinović navodi da je Jelić protekle četiri godine bio raspoređen na poslovima službenika u Zavodu, kao i da je u cijelom periodu obavljao i dužnost poslanika u skladu sa zakonom.

On je naveo da nije bilo zloupotreba jer je Jelić od skupštine primao razliku u zaradi, kao i da je Jelić dolazio na posao.

"Svoje radne zadatke obavljao je u skladu sa tehnologijom rada institucije. Kao veliki poznavalac prilika i odnosa na tržištu rada veoma je bio aktivan u Zavodu, kada su to dozvoljavale njegove poslanika, pa su se usklađivali radno vrijeme i radni zadaci. G-din Jelić nije imao obavezu da upisuje prisustvo na poslu, što nije ni propisano zakonom. Mada, u Zavodu je bila praksa vođenja evidencije prisustva službenika, što se nije odnosilo na g-dina Jelića, zbog brojnih obaveza i značaja posla koji je obavljao u Skupštini i njenim radnim tijelima. O njegovom angažmanu u Skupštini može posvjedočiti ukupna crnogorska javnost", naveo je Vojinović.

Bonus video: