Nikčević: Da je država u septembru preduzela korake do ovoga ne bi došlo

"Očigledno je da kada bi zakon bio na strani naših oponenata, oni bi pravnim putem dolazili do cilja a ne ovim nasiljem koje je u četvrtak eskaliralo. Iza nas stoje ugledne ličnosti i advokati, a iza njih očigledno kriminalci" smatra Nikčević
226 pregleda 10 komentar(a)
Marko Nikčević, Foto: Savo Prelević
Marko Nikčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.06.2015. 18:50h

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Marko Nikčević, pozvao je nadležne organe i Tužilaštvo da riješe situaciju u toj sindikalnoj organizaciji na zakonit način, jer je, kako smatra, njihovom inertnošću stvoren veliki prostor za eskalaciju nasilja i razne manipulacije.

On je na konferenciji za novinare kazao da je ta internost stvorila prostor i da Ministarstvo rada i socijalnog staranja donese pravno neutemeljenu odluku odnosno da upišu bivšeg člana sindikalnog pokreta, Duška Zarubicu za generalnog sekretara.

"Da je država u septembru, kada smo prvi put podnijeli krivčne prijave za falsifikate i zloupotrebe, preduzela korake koje je trebalo danas do ovoga ne bi došlo", rekao je Nikčević.

On je kazao da će uputiti pismo vrhovnom državnom tužiocu, Ivici Stankoviću i jasno naznačiti koji su predmeti od značaja za SSCG pokretani, a da se nije ništa učinilo po tom pitanju.

Novoimenovani generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica je u četvrtak nasilno ušao u zgradu, da bi potom bio priveden, a predsjednik Skupštine, SSCG Branko Vujisić je završio u bolnici.

"Očigledno je da kada bi zakon bio na strani naših oponenata, oni bi pravnim putem dolazili do cilja a ne ovim nasiljem koje je u četvrtak eskaliralo. Iza nas stoje ugledne ličnosti i advokati, a iza njih očigledno kriminalci", smatra Nikčević.

On je naveo da su stanovi najpikantniji detalj oko koga se sve vrti i gdje leži srž korupcije, odnosno ko ih je dobijao, ko plaćao a ko ne.

"U ovoj priči su oštećeni članovi SSCG, nije Marko Nikčević jer je Marko Nikčević juče došao u Savez. Oštećeni su jer je u pitanju kriminal i korpucija koju su provodili njihovi bivši lideri, a sada u velikom broju svrstani u udruženje građana Danilo Popović", smatra Nikčević.

Automobil Saveza, kojeg je vozio Nikčević, zapaljen je oko ponoći na parkingu ispred njegove zgrade.

"Ne bi me iznenadilo da udruženje građana Danilo Popović plasira još jednu tezu da sam ja sam zapalio vozilo SSCG. Onda će vjerovatno reći da sam ja organizovao upad i napad na Vujisića“, rekao je Nikčević.

Na pitanje novinara na koga sumnja da je zapalio vozilo, Nikčević je odgovorio da je dugo proveo u bezbjednosnim službama i bilo bi neozbiljno da iznese sumnju.

"Inertnošću državnih organa stvoren je nevjerovatno veliki prostor za eskalaciju nasilja, manipulacije, moguće involviranje treće, četvrte, pete strane u sve ovo. Ovo je bilo van mojih očekivanja", naveo je Nikčević.

On je, odgovarajući na pitanje da li je za upis Zarubice odgovorna ministar rada Zorica Kovačević, kazao da je ona sebi dozvolila da bude na grub način zloupotrijebljena, ako je zloupotrijebljena.

"Ali kao šef resora nije smjela da dozvoli da bude zloupotrijebljena. Zbog ishitrene i pravno neutemeljene odluke ona se ne može amnestirati od odgovornosti za ovo", smatra Nikčević.

On je rekao i da su dobili vijest da je milošću Ministarstva rada upisani takozvani generalni sekretar tražio povlačenje tužbi koje su podnesene za zloupotrebe unutar SSCG.

"Njegovi prvi potezi su bili napad na Vujisića i povlačenje tužbi protiv onih koji su zloupotrebljavali novac u SSCG", rekao je Nikčević.

On je kazao i da su dobili poziv da dođu u Tužilaštvo, koji je upućen vjerovatno zbog prijetnji koje su dobijali.

Vujisić je rekao da je nakon povreda došao "na svoju ruku", jer smatra da mu je mjesto u Savezu sa kolegama.

"Grupacija koja je isključena iz SSCG i dalje nastoji da jurišima osvoji prostorije i zaplaši ljude. Najvažnije je da me nijesu uplašili, a njima je cilj da me eliminišu zastrašivanjem i napadom jer bi tako preuzeli mjesto predsjednika i Skupštinu", rekao je Vujisić.

On je kazao da je nakon napada u četvrtak dobio monstruoznu poruku kojom mu se, kako je kazao, prijeti na najgori mogući način.

"U poruci se kaže da će mi otkinuti glavu, da će mene i moje prijatelje sahraniti, da nam niko neće pomoći, da će u toku jutra biti bum bum, i dogodilo se da zapale auto", dodao je Vujisić.

On je kazao da bilo šta da mu se desi ili njegovoj porodici odgovorni su oni koji su ga napali u četvtak.

Vujisić je pitao ko će radnicima dati plate, jer su blokirani računi.

"Neko će morati da kaže kako će to da se napravi, jer ima 60 zaposlenih u SSCG koji nemaju drugih izvora prihoda. Ovdje se igra sa ljudskim sudbinama", kazao je Vujisić.

Policija: Radimo na rasvjetljavanju slučaja

Službenici podgoričke policije rade na rasvjetljavanju događaja u kojem je zapaljen automobil Saveza sindikata Crne Gore (SSCG), koji je koristio generalni sekretar Marko Nikčević, saopšteno je iz Uprave policije.

Iz policije s naveli da im je požar prijavljen oko 20 minuta poslije ponoći, da je uviđajem utvrđeno da je vozilo poliveno tečnošću koja je potom zapaljena, i da je na autu nastala totalna materijalna šteta.

O događaju je obaviješten zamjenik Osnovnog državnog tužioca u Podgorici, tragovi izuzeti tokom uviđaja biće upućeni Forenzičkom centru radi vještačenja, a policijski službenici “preduzimaju aktivnosti na rasvjetljavanju događaja i identifikovanju lica koje je počinilo ovo djelo”.

“Osim toga, službenici CB Podgorica, u koordinaciji sa nadležnim tužiocem, preduzimaju aktivnosti i na identifikovanju lica ili više njih a u vezi sa SMS porukama prijeteće sadržine koje su Nikčević i predsjednik Skupštine SSCG Branko Vujisić dobili na njihove brojeve mobilnog telefona”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, u vezi sa jučerašnjim događajem kada je prijavljen nasilni ulazak više lica u prostorije SSCG u ulici Novaka Miloševa u Podgorici, službenici policije uzeli izjave od svih aktera događaja.

“Izjave su proslijeđene tužiocu na ocjenu i odlučivanje”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: