Niko neće da bude poreski inspektor

Poreska nedisciplina pravnih i fizičkih lica bila je i motiv aktuelne vlasti za sistematizovanje radnog mjesta poreskog inspektora
6167 pregleda 2 komentar(a)
Loša naplata: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Loša naplata: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.12.2019. 20:52h

Iako je u izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) utvrđeno da ukupni dug po osnovu poreza na nepokretnosti za pravna i fizička lica u Opštini Kolašin iznosi 2,1 milon eura, od 410.000 planiranih prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti za ovu godinu kolašinska lokalna uprava do sada je uspjela da naplati oko 346.000 eura.

Ponovo, na oglasnoj tabli Opštine je spisak četrdesetak preduzeća kojima, zbog netačno navedene ili nepoznate adrese, nijesu mogla biti uručena rješenja o prinudnoj naplati te vrste lokalnog prihoda.

Kako je „Vijestima“ kazao sekretar za finansije Dragan Bulatović, Opština Kolašin, kao i većina drugih u Crnoj Gori, ima problema sa naplatom poreza na nepokretnosti, a da je ona na nivou prošlogodišnje.

Poreska nedisciplina pravnih i fizičkih lica bila je i motiv aktuelne vlasti za sistematizovanje radnog mjesta poreskog inspektora.

„Zapošljavanjem poreskog inspektora stvoriće se uslovi za efikasniju naplatu i povećanje ovog lokalnog prihoda. Radno mjesto poreskog inspektora je sistematizovano radi jačanja kadrovskih kapaciteta i stvaranja neophodnih uslova za efikasniju kontrolu i naplatu lokalnih javnih prihoda. Vjerujemo da će to značajno ublažiti problem poreske nediscipline i poboljšati naplatu lokalnih poreza, taksi i naknada“, kazao je Bulatović.

Međutim, na tom radnom mjestu još niko nije zaposlen, a sekretar za finasnije objašnjava kako je „javni oglas za popunjavanje tok radnog mjesta, koji smo raspisali 18. oktobra završen neuspješno“. Bulatović se nada da će „sljedećim oglasom, koji će biti raspisan čim se za to stvore uslovi, konačno biti riješen problem“. Na taj način Opština Kolašin, poslije dužeg vremena, ponovo će dobiti poreskog inspektora.

Preporuke DRI kolašinskoj Opštini prošle godine bile su jasne. Iz te institucije smatraju da treba da se preduzimu mjere prinudne naplate prema svim poreskim obveznicima koji nijesu izmirili poreske obaveze u propisanim rokovima.

„Takođe, u skladu sa Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima treba obavijestiti hipotekarne dužnike o početku namirenja svog potraživanja vansudskom prodajom ili sudskom prodajom nepokretnosti opterećene hipotekom, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju”, preporučila je DRI prošle godine.

Zaključcima i rješenjima o prinudnoj naplati za porez na nepokretnost za pravna lica u toku, na primjer, 2017. godine blokirana su sredstva u iznosu od svega 110.775 eura.

Loša naplata lokalnih taksi

Ni po osnovu taksi i naknada kolašinska lokalna uprava vjerovatno neće uspjeti da do kraja godine naplati planirane iznose. Od planiranih 90.000 naknade za korišćenje voda, do kraja septembra je naplaćena polovina. Od naknada za korišćenje šuma, za prvih devet mjeseci u opštinsku kasu slilo se 182.547, a za ovu godinu planirano je 230.000 eura.

U istom periodu naplaćena je tek polovina ovogodišnjih planiranih iznosa od naknada za uređivanje i izgradnju građevinskog zemljišta i puteve. Po osnovu lokalne komunalne takse, naplaćeno je 15.000 manje nego što je planirano.

Bonus video: