Niko neće ni za cent da spusti cijenu goriva

Bezolovni benzin super 98 prodaje se trenutno po cijeni od 1,4 eura po litru, bezolovni od 95 oktana po cijeni od 1,34 eura, a ekodizel po cijeni od 1,25 eura.
84 pregleda 0 komentar(a)
gorivo, Foto: Luka Zeković
gorivo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.06.2011. 21:06h

Zašto nijedan privatnik u Crnoj Gori ne želi na svojoj pumpi da snizi cijenu goriva makar za jedan cent ispod maksimalno dozvoljenih cijena regulisanih posebnom vladinom uredbom i na taj način pokuša da privuče više potrošača, pitanje je na koje, izgleda, postoji više odgovora.

Jedno je, međutim, sigurno da pravi odgovor koji se tiče cjenovne politike ljudi u ovom biznisu u dobroj mjeri odražava naš mentalitet i navike i da glavni problem vjerovatno ne leži samo u maloprodajnim lancima.

Glavni problem je, izgleda, u nabavci i raspoloživim kapacitetima za uvoz goriva "najjeftinijim" morskim putem gdje je kotorski Jugopetrol, u vlasništvu grčkog Helenik Petroleuma, godinama neprikosnoveni monopolista.

Bezolovni benzin super 98 prodaje se trenutno po cijeni od 1,4 eura po litru, bezolovni od 95 oktana po cijeni od 1,34 eura, a ekodizel po cijeni od 1,25 eura.

Izuzev Jugopetrola koji svake godine ostvari oko 8-9 miliona eura neto profita, u Crnoj Gori postoji još 23 privatna maloprodajna preduzeća koja se, kako tvrde, iz njihovog Udruženja “Prive Petrol” ne mogu pohvaliti ni iole pristojnom zaradom

Iz Uprave za zaštitu konkurencije nedavno su saopštili da “sama činjenica da svi ili čak većina maloprodavaca gorivo prodaje po maksimalnim cijenama, odnosno onima po kojima prodaje ili može prodavati Jugopetrol, ne predstavlja samo po sebi nezakonitu radnju, budući da ta cijena može biti element ekonomske politike i odluke svake nezavisne kompanije i usklađivanja cijena sa konkurentima”.

"Imajući u vidu veliki broj maloprodajnih mjesta u vlasništvu drugih privrednih društava, osim Jugopetrola, jasno je da ta kompanja u smislu Zakona o zaštiti konkurencije ne može imati monopolski položaj na tom tržištu, već samo moguće dominantan položaj", saopštili su iz Uprave.

Izuzev Jugopetrola koji svake godine ostvari oko 8-9 miliona eura neto profita, u Crnoj Gori postoji još 23 privatna maloprodajna preduzeća koja se, kako tvrde, iz njihovog Udruženja “Prive Petrol” ne mogu pohvaliti ni iole pristojnom zaradom.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: